Menu Zavřít

10 nejdražších psích plemen

25. 4. 2019
Autor: shutterstock.com

Často se říká, že pes je nejlepším přítelem člověka. Kolik byste ale byli za takového psího kamaráda schopní utratit? Na světě je spousta lidí, kteří si své miláčky cení na statisíce. Podívejte se s námi na to, která psí plemena patří k těm nejdražším.


10. místo – Československý vlčák

Zpočátku se jednalo pouze o vědecký experiment plukovníka Karla Hartla, později se však zrodila myšlenka vyšlechtit zcela nové psí plemeno. A tak se roku 1955 podařilo zkřížit německého ovčáka s karpatským vlkem a vzniklo plemeno s názvem československý vlčák. Svým vzhledem tito psi připomínají vlky, jsou velice aktivní a společenští, a kromě toho vynikají svou vytrvalostí a odolností.

 Československý vlčák

Původním cílem bylo, aby českoslovenští vlčáci pomáhali při pohraničních hlídkách v bývalém Československu. Později se však osvědčili také během pátracích a záchranných akcích, při stopování a nahánění dobytka, ale také ve sportu s názvem agility. Kromě toho v poslední době patří také mezi oblíbená výstavní plemena a jejich popularita v zahraničí značně stoupá.

A kolik vás tohle plemeno vlastně bude stát? Cena za štěně se pohybuje kolem 1 500 dolarů, v přepočtu na české korun to tedy může být až 35 000.


9. místo – Saluki

Perský chrt neboli saluki je íránské psí plemeno, které bylo vyšlechtěno především pro lov gazel. Jelikož se první zmínky o těchto psech objevily již kolem roku 4 000 př. n. l. v Egyptě a faraoni je zjevně měli v oblibě, což se dozvídáme z nástěnných maleb, někdy se tomuto plemenu říká také Royal Dog of Egypt neboli egyptský královský pes.

 Saluki

Co se týče vzhledu, saluki má typickou chrtí postavu. Je štíhlá a elegantní, má dlouhý krk, hluboký hrudník a vtažené břicho. Podle srsti rozlišujeme dva různé typy saluk – krátkosrsté a rozšířenější dlouhosrsté. Jedná se o nezávislého aristokratického psa se silným loveckým instinktem, který je doma klidný a hodí se k dětem, ale k cizím lidem se chová odměřeně.

V dnešní době se saluki chová především jako společenský nebo dostihový pes. Pokud si chcete toto plemeno pořídit, několik chovných stanic najdete i v České republice. Cena se v zahraničí pohybuje kolem 2 500 dolarů, u nás je to tedy necelých 60 000 korun.


8. místo – Peruánský naháč

Někteří lidé považují peruánského naháče za velice podivné psí plemeno, jelikož nemá téměř žádnou srst kromě několika náhodných chlupů na hlavě a chodidlech. Jeho původ je nejasný, existuje však několik zajímavých tezí. Někteří tvrdí, že tyto psy do Peru dovezli čínští mořeplavci, jiní si zase myslí, že přišli z Afriky nebo Asie. Podle poslední teorie se jedná o jihoamerické plemeno, které zemi obývalo ještě před vznikem říše Inků.

 Peruánský naháč

Peruánský naháč, kterému v Americe lidé říkají Peruvian Inca Orchid nebo Inca Orchid Moonflower Dog, je velice elegantní a štíhlý pes. Zbarvení se pohybuje od černé přes všechny odstíny šedé, až k tmavě hnědému či plavému odstínu. Je to ušlechtilý a hrdý pes, který je svému páníčkovi velice oddaný. Toto plemeno je také velice inteligentní a učenlivé, hodí se tedy jako hlídači.

Na světě se vyskytuje pouze několik bezsrstých psích plemen (dále také mexický naháč a čínský chocholatý pes) a peruánský naháč je svým vzhledem naprosto výjimečný. Cena štěněte se tedy může vyšplhat až na 3 000 dolarů, což je v přepočtu zhruba 68 000 korun.


7. místo – Azavak

Azavžský chrt neboli azavak je psí plemeno, které původně pochází z nigerijského údolí Azawakh. První zmínky o těchto psech pochází již z období před dvěma tisíci lety, jejich vyobrazení můžeme najít na jeskynních malbách v subsaharských oblastech. Když se rozšířili mezi kočovné kmeny, jejich úkolem bylo především hlídání majetku a lov zvířat.

 Azavak

Obecně jsou azavžští chrti hubení a vysocí, jejich tělo je svalnaté a srst plavá či písková (často i s bílými „ponožkami“). Jedná se o plemeno, které „loví očima“, čich mají tedy poměrně slabý, ale zrak vynikající. Typické jsou také jejich velké oči mandlového tvaru s jantarovou duhovkou. Povahově je azavak samostatný, bývá však také mírně tvrdohlavý. Kvůli divoké a plaché povaze je vhodný spíše pro zkušenější chovatele.

Azavak představuje jednu z mála afrických ras, které si chovatelé mohou pořídit také v USA a Kanadě. Cena za štěně může být až 3 000 dolarů, v přepočtu zhruba kolem 70 000 korun.


6. místo – Akita

Toto psí plemeno pochází z Dálného východu, v průběhu času se však rozdělilo na dvě samostatné rasy. Dnes tedy můžeme narazit na japonskou variantu s názvem Akita Inu či na Americkou Akitu, která je známá také pouze jako Akita. Ve své domovině se tito psi původně využívali k lovu velké zvěře, později se z nich však stali společníci samurajů a šlechtických rodů. Dnes se uplatňují při canisterapii nebo slouží u policie a armády.

 Akita

Akita má charakteristickou krátkou dvojitou srst, která připomíná srst severských špiců, jako je například sibiřský husky. Zatímco americká varianta je dostupná v mnoha barvách, paleta barev japonské akity je omezená. Jedná se o velké psy s masivní hlavou, kteří jsou velice čistotní a postrádají typický psí zápach. Jsou inteligentní, mají klidnou, ale někdy mírně agresivní povahu, a ke své rodině se chovají velice ochranitelsky.

Výchova těchto psů si žádá zkušeného chovatele, který akitu důsledně odnaučí jejím zlozvykům a zároveň bude se psem v úzkém kontaktu. Oba druhy akity jsou velice drahé a čistokrevní psi se prodávají za vysoké částky. Cena může dosáhnout až na 4 500 dolarů, což je v přepočtu zhruba 100 000 korun.


5. místo – Rotvajler

Přestože se uvádí, že rotvajleři byli vyšlechtěni v Německu kolem roku 1820, ve skutečnosti o nich existují zmínky již z dob římské říše. Tam je lidé využívali především pro boj s nepřáteli a jako arénové psy, postupně však vymizeli. Když později v Německu vzniklo podobné plemeno, využívalo se jako lovec škodné nebo pro tahání vozíků s nákladem. Jelikož je většinou vlastnili řezníci, začalo se jim říkat „řezničtí psi“.

 Rotvajler

Rotvajleři mají těžkou atletickou postavu, svalnaté tělo a silnou širokou tlamu. Povolená barva je černá se sytě červenohnědým pálením. Ocas rotvajlerů se v minulosti zkracoval, nyní je ale ponecháván v přirozené délce. Co se týče povahových vlastností, jedná se o vyrovnané inteligentní plemeno. Rotvajleři mají sice pověst násilných a velice agresivních psů, díky správné výchově se z nich však moou stát perfektní domácí mazlíčci, kteří budou svého majitele chránit před jakoukoliv hrozbou.

V současné době našli rotvajleři své uplatnění především u policie, pomáhají totiž během různých pátracích a záchranných akcích. Některé pokrevní linie rotvajlerů mohou stát až 6 000 dolarů, v přepočtu tedy až 135 000 korun.


4. místo – Faraonský pes

Jak již samotné jméno napovídá, faraonský pes (nebo také faraonský chrt) je velice staré psí plemeno. Můžete ho najít již na nástěnných malbách ve starověkém Egyptě, nejstarší dochované kresby jsou staré až 5 000 let. Mumie těchto psů se nacházejí v hrobkách egyptských vládců, kde byli pochováni se stejnými poctami jako jejich páníčci. Po mnoha letech, kdy bylo toto plemeno považováno za vyhubené, se znovu objevili na Maltě.

 Faraonský pes

Faraonský pes má ušlechtilé držení těla, je velice elegantní a lehký v pohybu. Barva srsti se pohybuje od různých odstínů žlutohnědé, přes béžovou až po rudohnědou. Jelikož se faraonský pes dříve využíval především pro lov králíků, v maltštině se tento druh označuje jako Kelb tall-Fenek neboli maltský králičí pes. Povahově se jedná o přátelská, hravá, ale také velice ostražitá zvířata, která jsou typická svou dobrou náladou.

Díky svému aristokratickému vzhledu, inteligenci a atletické dispozici je faraonský pes velice oblíbený a ceněný. Za čistokrevného mazlíčka si však budete muset pořádně připlatit. Cena se totiž pohybuje kolem 6 500 dolarů, tedy až 150 000 korun.


3. místo – Tibetská doga

Za jednu z největších ras je považována tibetská doga neboli tibetský mastif. Jedná se o psí plemeno, které zmiňuje již čínská kniha letopisů, je tedy staré více než 4 000 let. Lidé tyto psy původně využívali pro ochranu vesnic, chrámů a stád před vlky a dalšími predátory.

 Tibetská doga

Tibetská doga je mohutný pes s těžkou kostrou, který působí majestátním dojmem. Má větší hlavu, svalnaté nohy, poměrně dlouhou srst a středně dlouhý ocas. Od přírody jsou tito psi velice vytrvalí, ale také tvrdohlaví. Jejich výchova proto může být celkem obtížná. Tibetská doga je čistotná, velmi učenlivá a inteligentní, má ráda děti a vyznačuje se velkou věrností a spolehlivostí.

Dnes se tibetské dogy hodně chovají například v USA nebo Asii. Pokud ovšem chcete štěňata přímo z Nepálu a okolních oblastí nebo od rodičů, kteří odtamtud pocházejí, budete si muset připlatit. Cena čistokrevných tibetských mastifů se pohybuje kolem 7 000 dolarů, tedy zhruba 160 000 korun.


2. místo – Samojed

Mezi nejdražší rasy světa patří také staré plemeno sibiřského psa s názvem samojed. Původním úkolem těchto psů bylo pást početná sobí stáda, tahat sáně s těžkým nákladem a v noci zahřívat páníčka, kterému samojed dělá společníka. V minulosti je chovala malá ruská etnická skupina Něnců, která se nazývá Samojedi, později si je ale oblíbila třeba také anglická královna Alexandra.

 Samojed

Samojedi jsou psi střední velikosti, kteří jsou známí svým úsměvem. Jejich srst má barvu sněhu a chrání je před zimou i chladem. Jedná se o pracovní psy, kteří jsou veselí, aktivní a potřebují se vydovádět. Zároveň neradi zůstávají sami, preferují společnost a mají velký cit pro rodinu. Jejich výcvik je poměrně náročný a vyžaduje určité chovatelské zkušenosti. Důležité je zprostředkovat jim různé aktivity, jako je například canicross, dog-trekking nebo agility cross.

Srst samojedů je nejen krásná, ale má také anti-alergické vlastnosti. Tito psi jsou navíc velice přátelští, přítulní a inteligentní, jsou proto mezi chovateli velice oblíbení. Čistokrevní samojedi však představují poměrně drahou záležitost. Jejich cena se může vyšplhat až na 8 000 dolarů, v přepočtu tedy až 180 000 korun.


1. místo – Löwchen

Nejdražším plemenem je v současné době lvíček, který se v angličtině označuje jako little lion dog nebo také lowchen. Jedná se o malého společenského psa s velmi hravou a šťastnou povahou. První zmínky o tomto plemeni pochází z 15. století, vyobrazení těchto psů se objevilo na různých tapiseriích, kresbách a dalších obrazech. Pořizovali si je především příslušníci společenské elity, hlavním úkolem lvíčků tedy bylo vypadat dobře a dělat společnost svým majitelům.

 Lvíček

BRAND24

Lvíček má poměrně robustní stavbu těla a vyrovnané proporce. Jeho srst je dlouhá a hedvábná, vyžaduje každodenní česání a při vystavování je samozřejmě povinný charakteristický lví sestřih. Ocas má na konci chocholku srsti a lvíček ho nosí v elegantním oblouku nad hřbetem. Jedná se o plemeno určené k chovu v bytě, nejraději tráví svůj čas ve společnosti rodiny, je přítulný a dobře vychází s dětmi i dalšími zvířaty.

Jelikož jsou čistokrevní lvíčci poměrně vzácní, jejich cena je úměrně tomu vysoká. Na některých místech světa se jejich cena pohybuje až kolem 10 000 dolarů. To je v přepočtu až neskutečných 230 000 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).