Menu Zavřít

10 nejdražších kočičích plemen

22. 4. 2019
Autor: Redakce

Kočka už dávno není jen vesnickým zvířetem žebrajícím zbytky. Někteří majitelé dnes chovají šlechtěná plemena, jejichž cena atakuje hranici půl milionu korun. A co vy, koupili byste si radši auto nebo kočku? Tady je deset nejdražších plemen.

10. Skotská klapouchá kočka

 Skotská klapouchá kočka

Kočka, která se poprvé objevila v roce 1961 na farmě skotského hrabství Pertshire, je v současnosti oblíbená hlavně ve Spojených státech. Vzhledově je velmi podobná britské krátkosrsté. Stejně jako ona má robustní tělo a velkou kulatou hlavu. Tu ale ještě více zvýrazňuje charakteristický znak v podobě sklopených uší. Ty jsou výsledkem genetické mutace na základě které dostala kočka své jméno.

Plemeno, které svým zjevem tak trochu připomíná svou, je přesně takové, jak vypadá. Dobromyslné a klidné. Velmi dobře se navíc přizpůsobuje ostatním zvířatům v domácnosti. Svou povahou trochu připomínají psy. Na svého majitele jsou ztyto kočky fixované a často ho provázejí na každém kroku. Velmi špatně snášejí samotu.

A za kolik si toto plemeno můžete pořídit? Takzvaně papírové kočky, tedy ty čistokrevné s prokazatelným původem, začínají na ceně 17 tisíc korun. Běžně je však chovatelé nabízejí i za 28 tisíc korun.

9. Sibiřská kočka

 Sibiřská kočka

Jak už název napovídá, toto plemeno pochází z východu, konkrétně z Ruska a Ukrajiny. Vzniklo křížením koček domácích a těch, které byly přivezeny z Asie. Ačkoli většina těchto koček dnes žije v domácnostech, plemeno jako takové se vyvinulo za poměrně drsných přírodních podmínkách, je tedy velmi otužilé a má svalnaté tělo.

Co se týče povahy, kočky bývají mazlivé a klidné. Velmi se fixují na svého majitele. Díky svému divokému původu jsou vynalézavé a poměrně samostatné. Lidé si je oblíbili také díky odolnosti vůči nemocem. Na rozdíl od ostatních koček se nebojí vody, naopak ji vyhledávají. Cena tohoto plemena se běžně pohybuje mezi 28 a 35 tisíci korunami.

8. Britská krátkosrstá kočka

 Britská krátkosrstá kočka

Plemeno původem z Velké Británie bylo vyšlechtěno v roce 1900, konkrétně křížením domácích krátkosrstých koček s perskými. Původně byly tyto kočky chovány jen v modré barvě, která je pro ně tolik typická, dnes se však objevují také v různě barevných variantách.

Jedná se o středně velkou až velkou kočku s hustou srstí, která ale není náročná na údržbu. Plemeno má velmi přítulnou povahu a zvláště v mládí bývá velmi hravé. Jsou navíc vynalézavé a samostatné. Ačkoli se s ostatními zvířaty dobře snesou, společníka nutně nepotřebují. Čekání na svého majitele si krátí spánkem.

Pokud byste si „Britku“ rozhodli pořídit, počítejte s tím, že si připlatíte. Tedy alespoň v případě, že koupíte čistokrevnou kočku s papíry. Ta totiž může vyjít až na 37 tisíc korun.

7. Sphynx

 Sphynx

Ačkoli to vypadá, že plemeno přicestovalo z jiné planety, jeho původ nijak neobvyklý není. Pochází totiž z Kanady, konkrétně z Ontaria, kde se černobílé kočce domácí narodilo jedno nahé kotě. To se postupně křížilo, až vzniklo toto jedinečné plemeno, které se na první pohled zdá zcela bez srsti. Ve skutečnosti chlupy skutečné má, jsou ale velmi jemné a je jich jen málo. Tělo je tak pokryto vrásčitou kůží, která je velmi teplá a funkci srsti dobře zastane. Stejně jako sibiřská kočka, i sphynx milují vodu.

Plemeno sphynx je velice oddané a závislé na člověku a díky odolnosti vůči stresu se dobře přizpůsobí i rušné rodině s dětmi. Pokud je často samo, může psychicky velmi trpět a vypěstovat si tak poruchu chování. V některých případech se může skutečně utrápit k smrti.

A na kolik toto plemeno vyjde? V případě, že si pořídíte čistokrevného jedince s dobrým původem, můžete zaplatit i 42 tisíc korun.

6. Ruská modrá kočka

 Ruská modrá kočka

Plemeno původem z Ruska vyniká nejen svou krásou a modro-stříbrným zbarvením, ale také nezaměnitelným výrazem ve tváři. Za typický znak je považovaný tupý úhel mezi nosem a čelem v místě nadočnicových oblouků. Specifická je i svou hustou srstí, která je často označována jako dvojitá.

Povahově je tato kočka velmi blízká psům. Je hravá a v některých případech se naučí i aportovat. Soužití se psy jí nedělá problém, naopak často přebírá „velení“ skupiny. Ruská modrá kočka je velice chytrá a přítulná, před cizími lidmi je však opatrná. Nemá navíc ráda změny.

Pokud hledáte vhodnou kočku do bytu, je tahle naprosto ideální. Nemá totiž potřebu věci kolem sebe ničit. Počítejte však s tím, že za ni možná zaplatíte až 66 tisíc korun.

5. Peterbald

 Peterbald

Peterbald je plemeno, která bylo koncem 20. století vyšlechtěno z donského sphynxe a orientální kočky. Jedná se o velmi specifický druh. Koťata se totiž rodí se srstí, kterou do dvou až tří let postupně ztrácí. Kromě polonahého až nahého těla jsou pro tyto kočky typické také velké uši, hubené nohy a hlava ve tvaru klínu. Povahově jsou peterbaldové velmi inteligentní a hraví. Nebojí se ani cizinců. Jedná se však o poměrně hlasité kočky.

A kolik za toto plemeno v případě zájmu zaplatíte? Stejně jako v případě ruské modré kočky zaplatíte až 66 tisíc korun.

4. Perská kočka

 Perská kočka

Zřejmě nejoblíbenější plemeno současnosti, o jehož původu se vedou diskuze. Pravděpodobně však kočka pochází z oblasti hor Malé Asie. Její hlavním poznávacím znakem je dlouhá srst, která není důsledkem chladného podnebí, ale přirozené mutace. Barva chlupů se pak vyskytuje zhruba ve 300 barevných variantách.

Poznat ji můžete také podle ploché obličejové partie. Její nos je totiž téměř v jedné rovině s očima. Kvůli tomu mívá plemeno problém s ucpanými slznými kanálky. U perských koček se často vyskytuje neléčitelná hluchota. Tento problém mají konkrétně ta plemena, které nesou dominantní bílý gen.

Perské kočky dospívají podstatně později než ostatní plemena. Neměli by se proto rozmnožovat dříve než ve dvou letech. „Peršanky“ milují lidi. Jsou proto ideálními společníky do rodin s dětmi. Jejich cena rovněž šplhá až k 66 tisícům korun.

3. Mainská mývalí kočka

 Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí kočka si díky své stavbě těla vysloužila přezdívku „něžný obr“. Dospělí kocouři totiž váží až neuvěřitelných 12 kilogramů. Jedná se tedy o největší domestikovanou kočku na světě. Její divoký vzhled je zapříčiněný dlouhou a splývavou srstí, která kolem krku vytváří bohatý límec. Nejčastěji se mainské mývalí kočky vyskytují v hnědé mramorové.

Stejně jako pes, i toto kočičí plemeno rádo přináší předměty a snadno se učí chodit na vodítku. Dožívá se poměrně vysokého věku, zhruba 12 až 15 let, a po celý život zůstává hravá a společenská. Dobře vychází i s ostatními kočkami. Cena papírových mainských mývalích koček začíná na 21 tisících a šplhá až k 77 tisícům korun.

2. Bengálská kočka

 Bengálská kočka

Toto plemeno bylo do České republiky přivezeno až koncem 20. století a i v současnosti je velmi vzácné. Jedná se o druh, který byl vyšlechtěn křížením divoké kočky s kočkou domácí. I přes velkou podobu s divokým zvířetem si vyšlechtěné plemeno zachovalo mírumilovnou povahu. Zároveň je však více aktivní a temperamentní. Má velmi silný mateřský a lovecký pud.

Bengálská kočka se snese s jinými kočkami i psy. Soužití s hlodavci a ptáky se však nedoporučuje. Oproti jiným kočkám potřebuje toto plemeno více pozornosti a prostoru. Samozřejmostí by měl být i dostatek škrabacích kůlů. Bengálské kočky se dají dobře vycvičit, doporučují se však spíše zkušeným chovatelům.

Cena tohoto plemene je velice rozmanitá. Kočky s dobrým původem koupíte už za 31 tisíc korun, ty nejlepší se však vyšplhají až na 110 tisíc korun.

1. Savanová kočka

 Savanová kočka

Savanová kočka má stejně jako bengálská divoký původ. Vznikla zkřížením kočky domácí a servala stepního, což je menší kočkovitá šelma žijící převážně v jižních částech Afriky. I přes své divoké předky je savanová kočka přátelská a bez problému zvládne žít i v bytě. Je velice hravá a zvídavá, potřebuje také dostatek hraček. Má totiž tendenci ničit věci.

Tyto kočky mají velmi silně vyvinutý lovecký instinkt, s ostatními kočkami a psy se však bez problému snesou. Jsou inteligentní a při každé příležitosti hledají dobrodružství. Neobejdou se bez lidské pozornosti, za svým majitelem často chodí nebo ho v tichosti pozorují, čímž mu dávají najevo svou náklonnost. Savanová kočka patří k několika málo plemenům, které milují hrátky ve vodě.

BRAND24

S cenou je to trochu horší. Ačkoli se jedná o kočku, která s lidmi dobře vychází, většina Čechů se do jejího pořizování zatím nemá. Odrazuje je vysoká cena. Ty nejlepší výstavní „kousky“ totiž stojí až 440 tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).