Menu Zavřít

Kryptoměnový pionýr představil nové platidlo. Má být tisíckrát rychlejší než bitcoin

25. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

David Chaum, jeden ze zakladatelů anonymních plateb, představil novou kryptoměnu Elixxir. Ta má odbourat nedostatky nejrozšířenější digitální měny bitcoin. Zejména ověřování digitálního podpisu by mělo být tisíckrát rychlejší, než je tomu u bitcoinu.

Nová kryptoměna Elixxir má být nástupcem bitcoinu. Věří tomu kryptograf a programátor David Chaum. Jeden z pionýrů v oboru virtuálních měn a otec anonymního zápisu měny Ecash z roku 1982, hodlá projektem Elixxir odstranit nedostatky předchozích kryptoměn, zejména nejpoužívanějšího bitcoinu.

Především se má jednat o rychlost ověřování transakcí bitcoinu v databázi blockchain. „Myslím, že problémy (bitcoinu) můžeme vyřešit,“ řekl Chaum pro Coindesk.

Ověřit to, že někdo kryptoměnu vlastní, zejména u bitcoinu, nyní trvá i několik hodin. Je to podle Chauma zbytečně zdlouhavé a datově náročné. Při ověřování transakcí by se mohlo trochu „podvádět“. Nová kryptoměna Elixxir je podle něj až tisíckrát rychlejší než bitcoin, protože transakci může ověřovat v předstihu. „To je průlomové, nikdo jiný to takto nedělá,“ dodal.

Jak funguje blockchain:

Nová kryptoměna je také připravena na příchod kvantových počítačů. Ani výkonné počítače by neměly bezpečnost měny ohrozit. Chaum slibuje rovněž větší anonymitu měny díky propracovanému systému promíchání výpočtu kryptoměny.

Chaum hodlá novým projektem obnovit důvěru v kryptoměny. Mnoho dosavadních projektů zamlčovalo technické problémy a zranitelnost digitálních měn. Tvrdí, že pouze kryptografie může vyřešit současné problémy digitálních měn, kterým stále většina společnosti nevěří.

BRAND24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).