Menu Zavřít

Ztraceno v překladu

1. 3. 2017
Autor: Redakce

Sněm hnutí ANO nám dal možnost vychutnat do sytosti lingvistické výpady našeho premiéra v očekávání Andreje Babiše. A nešlo jen o nádherný výraz „urputné hovado“, který je dokonalým příkladem toho, jak odlišné interpretace má jedno slovíčko. Předpokládáme, že Andrej, myslící ve své mateřštině, hovadem mínil přirovnání člověka k tažnému zvířeti, které na sobě nechá dříví štípat, ale mluvil k publiku, jež totožné slovo používá pro bezohledného řidiče, schopného vybržďovat ostatní na dálnici.

Lze nicméně předpokládat, že delegáti sjezdu ten výraz nebrali jako konstruktivní sebekritiku a přes dlouho trvající jazykovou odluku vnímali prohlášení svého předsedy, že je urputným hovadem, ve slovenské pozitivní konotaci. Ti, kdo našeho nejoblíbenějšího nepolitika příliš nemusí, to pak samozřejmě vnímají spíše v konotaci české. Nicméně ze sněmovní tribuny zaznělo vícero perel, které lze vykládat různě, byť jejich význam je v češtině i slovenštině totožný.

Například oblíbené prohlášení, že politikům ze starých partají jde jen o moc a o prachy a na pravici a levici si jenom hrají, zní jistě libě sluchu nejednoho voliče. Kritický hnidopich ale zůstane trochu zaražen, o co pak jde Andreji Babišovi, když se to dal na politickou dráhu? Prachy už má, ale když k nim bude mít konečně po volbách i opravdovou moc, kterou zřejmě podle svého názoru nemá, bude teprve hej.


Přečtěte si další komentáře autora:

Zvláštní pozadí Mládkova pádu

Marodí celá rodina

Babišův smrádek

Firma Lump


„Nevidím důvod, proč by mě měli poslanci desetkrát zkoušet a grilovat kvůli Čapímu hnízdu, místo aby mě nechali pracovat.“ Pravil Andrej a hodlá po volbách změnit jednací řád Sněmovny, aby se to už neopakovalo. Těch padesát milionů zneužitých dotací přece nejsou žádný prachy.

A vůbec místo 281 zákonodárců by stačilo 101, pravil spasitel české korupční Sodomy a Gomory. Zlí jazykové pak uvádějí, že počet zákonodárců Babišovi poradci po dlouhém přesvědčování těsně před sněmem navýšili o plnou stovku s tím, že jeden fakt nestačí. Zatím. A člověku se při dalších originálních exkurzích ministra financí do ústavního systému vkrádá kamsi dozadu do podvědomí větička v jiném, než českém jazyce – Es kommt der Tag.

BRAND24

Sledujte rozhovor se „smířeným padlým“ Martinem Komárkem:


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).