Menu Zavřít

Za lepší podnikání. Do skupiny Impact Hub vstupuje řada investorů, podpoří projekty s pozitivním společenským dopadem

4. 10. 2022
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Impact Hub
  • Skupina Impact Hub je nejstarší zřizovatel coworkingových prostorů a organizátor akceleračních a inovačních programů v Česku

  • Nyní do ní vstupuje hned několik investorů. Ti chtějí podpořit podnikavost, komunity i rozvoj dopadových a akceleračních projektů

  • Mezi investory je například Tomáš Čupr stojící za firmami, jako je Rohlik, Dáme jídlo či Slevomat. Finanční pomoc poskytnou také brněnští Purple Ventures

  •  

Zatímco počet investic do společensky prospěšných projektů nemá v Česku zatím takřka žádnou tradici, ve světě výrazně stoupá. Podle dat z roku 2020 jsou v rámci celosvětového trhu pod správou aktiva v celkové výši kolem 636 miliard dolarů. V tuzemsku se o rozšíření společensky prospěšného podnikání a investování, kde je zisk spíše prostředkem než hlavním cílem, snaží například skupina Impact Hub, která stojí za projektem Tilia Impact Ventures.

Ten představuje historicky první investiční fond v Česku zaměřený na podporu podniků, jež výše nastíněnou definici naplňují. „Pro běžného investora jsou rozhodovací kritéria finanční návratnost a rizikovost. Dopadový investor k tomu přidává třetí dimenzi: měřitelný a vědomý dopad,“ přibližuje spoluzakladatel Impact Hubu a Tilia Impact Ventures Petr Vítek. Skupina dále zastřešuje přes tisíc akcelerovaných projektů, přičemž její součástí je rovněž pět coworkingových center, vlastní komunita o více než dvou tisících členech či experti z různých oblastí.

Pomohou i Purple Ventures

Aktuálně do Impact Hubu vstupuje hned několik investorů najednou. Mezi nimi například Tomáš Čupr či Libor Winkler. Jejich cílem je podpořit nejen podnikavost jako takovou, ale i samotný rozvoj dopadových a akceleračních projektů, které kromě finanční návratnosti generují i pozitivní a měřitelné společenské a environmentální účinky. 

„Rád podpořím projekt, který není pouze finanční investicí, ale přispívá k úspěchu začínajících podnikatelů,“ uvádí Čupr. Jméno úspěšného byznysmena je spjato například s firmami, jako je Rohlik Group, Dáme jídlo nebo Slevomat.

Investice jsou pro holky. Ženy si na finančním trhu nevěří, muži by se od nich ale mohli dle analytičky Portu Kortusové učit
Přečtěte si také:

Investice jsou pro holky. Ženy si na finančním trhu nevěří, muži by se od nich ale mohli dle analytičky Portu Kortusové učit

„Impact Hub je důležitou součástí lokální startupové komunity. Rád jsem přispěl k jeho finanční stabilitě a pomohl mu více se rozkročit na poli akceleračních i dopadových projektů,“ doplňuje dlouhodobý filantrop a investor ze skupiny RSJ Winkler.

Finanční prostředky pak projektu poskytli i brněnští Purple Ventures. Ti si za krátkou dobu svého působení stihli vybudovat dobré jméno nejen u nás, ale také na celé středoevropské venture kapitálové scéně. Zaměřují se na seedové a pre-seedové investice do rychle rostoucích startupů ve všech koutech planety, přičemž součástí jejich investiční strategie je i snaha zaměřovat část prostředků na dopadové investování.

„Impact Hub se za více než dekádu své existence stal z pionýra coworkingu v Česku hodnotným a důležitým hybatelem celého startupového ekosystému u nás, podhoubím, kde se rodí desítky nejen impactových firem, kudy prošly tisíce šikovných lidí. I jako celá naše skupina jsme s Impact Hubem úzce spolupracovali, takže jsme si mohli ověřit, jak skvělé služby poskytují a jak sehraný tým mají. Přáli jsme si podpořit tento příběh a počin i do budoucna,“ říká Jan Staněk, Managing Director Purple Ventures.

Skupinu investorů doplnil také Martin Ducháček. Ten stál přímo u zrodu široké škály projektů, řadu dalších pak na cestě k úspěchu minimálně podporuje. Jeho zaměření je přitom poměrně různorodé – od sociální a ekologické farmy nebo potravinové banky po impaktové projekty typu Opravárna či Munch. 

Investice do startupů lákají čím dál víc. Michal Ciffra z Depo Ventures radí, na co si při nich dát pozor
Přečtěte si také:

Investice do startupů lákají čím dál víc. Michal Ciffra z Depo Ventures radí, na co si při nich dát pozor

„V oblasti tuzemských dopadových projektů hraje Impact Hub jedinečnou a nezastupitelnou roli a nabízí startupům na začátku jejich cesty velkou pomoc. Navíc dopadové projekty zažívají obrovský boom,“ upřesňuje.

Lepší startupový ekosystém

Posledním, kdo se Impact Hub rozhodl podpořit, je Jiří Vojkovský, který má bohaté zkušenosti s budováním investičních fondů na míru. Jeho nedávným počinem je například fond Rebuild Ukraine, jenž má ambici pomoci s obnovou Ukrajiny. Impact Hub jsou pro něj dle vlastních slov především nadšení, odhodlaní a zarputilí lidé s chutí měnit český startupový ekosystém k lepšímu.

„Jsme hrdí, jací investoři se sešli a dali nám svou důvěru,“ přidává se Vítek. Vidíme s nimi nové příležitosti pro růst. A to jak v tradičním finančním smyslu, tak ve smyslu šířky a hloubky pozitivního dopadu Impact Hubu, jednak v počtu členů, chcete-li v metrech čtverečních, ale také v programech, akcelerátorech, vzdělávacích aktivitách, komunitních, ekosystémových projektech, a především v oblasti investic,“ dodává.

BRAND24

Češi se investic bojí zbytečně, finanční gramotnost by ale měli ještě vypilovat, vyplývá z průzkumu
Přečtěte si také:

Češi se investic bojí zbytečně, finanční gramotnost by ale měli ještě vypilovat, vyplývá z průzkumu

Radost má také z toho, že se mezi akcionáře po čtyřech letech na pozici ředitele a jednatele části Impact Hubu nově zařadil i Petr Vondruš. „Stejně tak mě těší, že jsme část akcií dali stranou pro management formou ESOP vestingu. V rámci transakce byl také navýšen můj podíl na úroveň asi 35 procent,“ objasňuje Vítek.

V Impact Hubu momentálně pracují mimo jiné na menším investičním fondu s pracovním názvem Impact Hub Angel Fund pro investice do 50 tisíc eur a projekty v nejranější fázi. Jednou ze strategických otázek, kterou skupina aktuálně řeší, je životaschopnost byznys modelu v menších městech – nyní pracuje například na studii proveditelnosti pro Impact Hub v Mladé Boleslavi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).