Menu Zavřít

Westinghouse na pokraji bankrotu. Japoncům dochází trpělivost

2. 3. 2017
Autor: Charles C Watson Jr via CC BY-SA 3.0 Wikimedia

Ztráty dceřiné společnosti Westinghouse začínají být neúnosné, usoudilo vedení japonského průmyslového koncernu Toshiba. Japonci zvažují, že se problémové jaderné divize zbaví s pomocí bankrotu. Westinghouse táhnou ke dnu ztrátové zakázky na stavbu jaderných elektráren ve Spojených státech.

Konkrétně je ve hře využití kapitoly 11 amerického bankrotového zákona, která by zajistila ochranu Westinghousu před věřiteli. Toshiba by už poté nemusela ztráty americké dceřiné firmy promítat do svých finančních výsledků. Podle agentury Reuters, která cituje nejmenované zdroje obeznámené s aktuálním vývojem, si Toshiba najala právní firmu, která má posoudit klady a zápory takového postupu.

Špatné zprávy z Toshiby a Westinghousu přicházejí v posledních týdnech poměrně často. Na konci ledna uvedl deník The Japan Times, že Westinghouse přestane stavět další jaderné elektrárny. Westinghouse sice dokončí rozestavěné reaktory typu AP1000 v Číně a ve Spojených státech, další zakázky však už nepodepíše. Do budoucna se má soustředit jen na údržbu stávajících bloků a jejich následné odstavování z provozu. Padají tak zřejmě i plány na účast Westinghousu v nové soutěži na stavbu jaderných bloků v České republice.

Vývoj jaderných technologií v Česku přináší zajímavé výsledky:

Studna energie. Výzkumníci z Řeže chtějí uspět s vlastním reaktorem IV. generace

jaderný reaktor

Zakázky na stavbu nových bloků v amerických elektrárnách V. C. Summer a Vogtle jsou pro Westinghouse natolik ztrátové, že Toshiba k nim vytvoří ve svém účetnictví opravné položky za 700 miliard japonských jenů (154 miliard korun). Američané totiž podcenili výši nákladů na pracovní sílu a materiál. Problém není ani tak v technologii reaktorů AP1000, ale hlavně v selhání s Westinghousem spojené stavební společnosti CB&I Stone & Webster.

Na konci února pak musel Westinghouse další zpoždění výstavby v Severní Americe. Termín dokončení třetího bloku elektrárny Vogtle byl odložen o šest měsíců na prosinec roku 2019, posun v případě čtvrtého bloku je tříměsíční - nově se jedná o září 2020. Oproti původní dohodě s investory je kumulované zpoždění prací již tříleté.

Nejistota vládne také ve Velké Británii, kde mělo sdružení Toshiba - Westinghouse postavit tři jaderné reaktory typu AP1000 v lokalitě Moorside na severozápadě Anglie. Toshiba navíc vzdala své původní plány dodat vlastní model pokročilých varných reaktorů do elektrárny v Texasu.

Toshiba chce ztráty z jaderného byznysu „záplatovat“ například prodejem divize mikročipů. O ni má vážný zájem tchajwanský koncern Foxconn, který umístil část svých montážních závodů i v Česku. „Nemohu s jistotou říci, že uspějeme, ale věřím tomu, že ano,“ řekl agentuře Reuters zakladatel Foxconnu Terry Gou.

BRAND24

Čtěte také:

Jádro na vzestupu: loni se spustilo deset reaktorů, polovina z nich v Číně

Jihokorejská jaderná elektrárna Šin-kori. V roce 2016 šel do provozu nový blok s reaktorem APR1400


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).