Menu Zavřít

Vzpoura proti Křetínskému a Tkáčovi. Dva přední akcionáři Metra spojí síly proti EPGC

30. 7. 2019
Autor: Robert Zlatohlávek

Dva velcí akcionáři německé obchodní skupiny Metro hodlají spojit síly proti investiční skupině EP Global Commerce (EPGC) Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Meridian Foundation a Beisheim Group se dohodly, že sloučí své podíly a hlasovací práva, aby mohly lépe prosazovat své zájmy jako akcionářů Metra. Oba investoři vlastní v Metru dohromady 20,56 procenta akcií a nabídku od EPGC odmítají.

Oba akcionáři v prohlášení rovněž oznámili, že plánují své podíly v Metru nadále zvyšovat, upozornil server finanzen.ch.

„Jak Meridian Foundation, tak také Beisheim Group sledují cíl zajistit firmě Metro AG další pozitivní vývoj v budoucnosti,“ oznámili oba akcionáři ve společném prohlášení. Dodali rovněž, že jsou otevřeni různým a konstruktivním řešením.


V první evropské lize. Čeští byznysmeni pohlcují zahraniční firmy


EPGC vstoupila do firmy Metro loni a chce nyní převzít celou společnost. Nabídla za ni zhruba 5,8 miliardy eur (148,8 miliardy korun) a nabídka trvá do 7. srpna. Nabídka je ale platná jen za podmínky, že se skupině podaří získat alespoň 67,5 procenta kmenových akcií Metra.

Společnost Metro minulý týden doporučila akcionářům, aby nepřijímali nabídku na odkup akcií, kterou jim předložila EPGC. Nabídku označila za podhodnocenou. Nabídku již ale přijala německá investiční skupina Haniel, která EPGC prodala svých 15,2 procenta akcií.

Skupina Metro má ve 26 zemích 771 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Přečtěte si také:

Křetínský dokončuje podmínky financování akvizice německého Metra, píše Reuters

Převzetí Metra aneb Jak česko-slovenští dravci nahrazují německou podnikatelskou dynastii

Kdo chce být miliardář. V Česku rostou nové úspěšné investiční skupiny

Německá síť Metro, o kterou usiluje Křetínský, odchází z Číny

BRAND24

Křetínský s Tkáčem začali vykupovat akcie Metra v hodnotě 150 miliard korun

Napětí v Le Monde: většinoví vlastníci vnímají Křetínského jako „zlého Čecha“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).