Menu Zavřít

Vyšetřování únosu Babiše mladšího: žalobce dal případ do kárného řízení

25. 6. 2019
Autor: Facebook Andreje Babiše

Státní zástupce Ondřej Šťastný neshledal podezření z trestného činu u policistů z Prahy 1, kteří odložili oznámení syna premiéra Andreje Babiše, že je nedobrovolně držen na Krymu. Mohli se ale dopustit kázeňského přestupku, předal proto věc policii k projednání. Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Případ údajného únosu Andreje Babiše mladšího policie později znovu otevřela a nadále se jím zabývá.

„Ve věci jsem neshledal podezření ze spáchání žádného trestného činu ze strany policistů. Vyšlo však najevo, že dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona. K jeho projednání je příslušná Policie ČR, konkrétně Obvodní ředitelství policie Praha I,“ uvedl žalobce z pražského městského státního zastupitelství Šťastný. Dodal, že řízení je v kompetenci policie, a nebude tak k věci poskytovat další informace.

„Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o novou informaci, musí se vedení Obvodního ředitelství policie Praha I nejprve detailně seznámit se spisovým materiálem a závěrem GIBS,“ uvedla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. Až poté podle ní může být řízení zahájeno. „Výsledek tohoto řízení tak v tuto chvíli nelze jakkoli předjímat,“ dodala mluvčí.

Měl by Andrej Babiš kvůli kauze Čapí hnízdo odejít z politiky?

Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži, kterou server Seznam Zprávy zveřejnil loni v listopadu, obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér to popírá, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

Prověřování údajného únosu policisté z Prahy 1 ukončili s tím, že se žádný trestný čin nestal. Podle úředního záznamu se spokojili se zaslanou fotografií Babiše juniora a aktuálního vydání novin, napsal v minulosti server iROZHLAS.cz. Policie tvrdí, že v případu dělala více.

Po zveřejnění reportáže Seznam Zprávy začala policie údajný únos Babiše mladšího znovu prověřovat pro podezření z trestného činu zavlečení. „Ano, vyšetřování stále pokračuje, nicméně právo na poskytování informací si vyhradilo státní zastupitelství,“ uvedla Zoulová.

BRAND24

V kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo jsou kromě premiéra Babiše stíhání i někteří členové jeho rodiny. V dubnu navrhla policie Babiše a další obžalovat, návrh se ale netýkal právě Babiše mladšího, který je stíhán samostatně.

O případu čtěte více:

Otec potřeboval, abych zmizel, psal Babiš mladší policii. Ta si průběh vyšetřování pochvaluje

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Babiš: Právník mé exmanželky podal trestní oznámení na Seznam Zprávy

Babišova exmanželka pro švýcarská média: Syn určitě nebyl unesen, otec ho přijel utěšit

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).