Menu Zavřít

Vrtulníky za 10 miliard? Armáda oslovila Jižní Koreu

24. 6. 2016
Autor: siebert martin/euro

Evropští a američtí zbrojaři získali silnou konkurenci. Česká armáda do tendru na nové helikoptéry nyní dodatečně zařadila i Jižní Koreu. V obchodu jde minimálně o deset miliard korun.

Soul musí do poloviny července poslat do Prahy požadované informace, aby vojsko vědělo, který stroj, za kolik a v jakém časovém horizontu může společnost Korean Airspace Industries nabídnout. Informaci webu Euro.cz potvrdil náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

„Původně jsme chtěli nové vrtulníky vybírat jen ze zemí NATO. Pak jsme ale zjistili, že ta škála není moc široká, a dodatečně jsme proto oslovili i Jižní Koreu,“ vysvětlil Kuchta. Roli prý sehrálo i to, že Soul s NATO dlouhodobě spolupracuje.

Že Jižní Korea bere český tendr vážně, potvrzuje i fakt, že její průmysl už v předstihu podepsal memorandum o spolupráci se státními leteckými opravnami LOM Praha. Tam by se helikoptéry pro českou armádu mohly montovat.

Podle dostupných informací nabídnou Korejci nový vrtulník Surion.

LOM Praha

Helikoptéry by se mohly montovat ve státním podniku LOM Praha.

Do poloviny července Praha očekává i informace z Berlína. Do tendru se totiž dodatečně zapojila i německá divize evropského koncernu Airbus.

Na nákup dvanácti nových víceúčelových vrtulníků si ministerstvo předběžně vyčlenilo zhruba 10 miliard korun, první nové stroje očekává v roce 2018.

Zatím je jisté, že vybírat se bude z portfolia zbrojních skupin AgustaWestland, Airbus Helicopters, Bell Helicopter a Lockheed Martin. S repasovanými stroji Black Hawk chce uspět i firma amerického veterána Michaela Duranta, jehož příběh popisuje dílo Černý jestřáb sestřelen.

BRAND24


Přečtěte si také:

Český bitevní vrtulník má nejlepší kamufláž v NATO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).