Menu Zavřít

Vraťte mi jachtu. Ruský oligarcha Achmedov požaduje stažení protiválečných sankcí uvalených na jeho osobu

8. 6. 2022
Autor: wikimedia.org
  • Ruský oligarcha ázerbájdžánského původu Farkhad Achmedov, kterému EU v rámci protiválečných sankcí zabavila jeho majetek, žádá o zrušení tohoto rozhodnutí

  • Získat zpět chce také svou luxusní superjachtu Lunu. Ta momentálně kotví v Německu

  • O přepychové 115 metrů dlouhé plavidlo přitom v minulosti bojoval už v rámci jednoho z největších rozvodových sporů v historii Velké Británie


Válka na Ukrajině pokračuje čtvrtým měsícem a názorové neshody mezi Ruskem a zbytkem (alespoň) západního světa se čím dál více prohlubují. Evropská unie a ostatní státy pokračují v zabavování majetku tamních byznysmenů, zatímco ti se jej snaží všemi možnými způsoby ukrýt na bezpečném místě, anebo ho rovnou získat nazpět. Tak jako například oligarcha a bývalý politik Farkhad Achmedov.

Na jeho osobu uvalil Brusel ekonomické sankce v průběhu dubna poté, co Achmedova označil za člověka blízkého Kremlu a předního podnikatele zapojeného do hospodářského odvětví, jež poskytuje ruské vládě významný zdroj příjmů. Opatření se přitom vztahovala i na oligarchovu téměř 115 metrů dlouhou superjachtu Lunu. Jde o plavidlo, které průmyslník koupil v roce 2014 za 256 milionů dolarů a jehož současná hodnota nyní podle agentury Reuters činí v přepočtu zhruba 10,7 miliardy korun.

Chátrající plavidla, posádky bez práce i dlouholeté soudní spory. Co bude se zabavenými jachtami ruských oligarchů?
Přečtěte si také:

Chátrající plavidla, posádky bez práce i dlouholeté soudní spory. Co bude se zabavenými jachtami ruských oligarchů?

Nyní však šestašedesátiletý rodák z ázerbájdžánského Baku usiluje o to, aby mu byla společně s dalším jeho majetkem vrácena. Argumentuje přitom, že své vazby na ruský energetický průmysl přerušil a že s prezidentem Vladimirem Putinem žádné vztahy neudržuje. Píše o tom britský deník The Times.

Rozvod, jaký Británie nepamatovala

Není to poprvé, co Achmedov o své luxusní plavidlo bojuje. Jachta s vlastní miniponorkou, 81 televizory a největším bazénem, který kdy taková loď měla, byla předmětem soudního sporu již v roce 2017, jak uvádí web Business Insider. Miliardář se o ni soudil v rámci jednoho z největších rozvodových řízení ve Velké Británii. A výsledek jej tehdy příliš nepotěšil.

Oligarcha totiž měl své manželce Taťáně vyplatit zhruba 40 procent veškerého vlastního majetku, což představovalo asi 484 milionů dolarů. Co se týče Achmedova současného čistého jmění, to podle časopisu Forbes činí nějakých 1,7 miliardy (39,4 miliardy korun).

Od Hamburku po Gibraltar. Evropské země zabavily ruským oligarchům už přinejmenším 13 luxusních superjachet
Přečtěte si také:

Od Hamburku po Gibraltar. Evropské země zabavily ruským oligarchům už přinejmenším 13 luxusních superjachet

S výsledkem soudního procesu se miliardář odmítl smířit, což vedlo k pětileté právní bitvě, v rámci které chtěla jeho bývalá žena zabavit právě i zmíněnou Lunu. Ta následně více než dva roky kotvila v Dubaji. Společnou řeč nakonec Achmedovovi našli až loni v červenci, kdy se domluvili na výplatě 106 milionů dolarů v hotovosti a dalších třiapadesáti v podobě uměleckých děl.

BRAND24

Superjachta Luna patřila původně ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi, který rovněž aktuálně čelí sankcím ze strany několika západních zemí. V souvislosti s válkou na Ukrajině byla v Německu v dubnu zabavena také největší jachta na světě v hodnotě 735 milionů dolarů (16,3 miliardy korun). Ta byla pro změnu spojena s ruským oligarchou Ališerem Usmanovem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).