Hlavní navigace

Víčko z lahve už jen tak nezahodíte. Jaké plasty zmizí z obchodů?

7. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Haldy odpadu z jednorázového plastového nádobí nebo plastových kelímků na horké nápoje se začnou tenčit. Senát schválil zákon zakazující jednorázové plasty v Česku. Jak se to dotkne plastových brček či vatových tyčinek do uší?

Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků přes omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst. Níže se jim budeme věnovat podrobněji.

„Výrobky, které zcela zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme ročně uspořit miliony kusů plastových výrobků,“ opakuje současná ministryně životního prostředí Anna Hubáčková to, co již loni v listopadu zdůrazňoval jeden z jejích předchůdců Richard Brabec.

Zákaz bude platit pro brčka i vatové tyčinky

Přímo zákaz uvádění na trh se týká jen části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Návrh ale především pomáhá dalšímu snižování odpadů. Jen díky němu by se měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 mld. kusů. Řada výrobků může být navíc používána opakovaně, jako jsou třeba zálohované kelímky na nápoje, pro jiné se zase budou více využívat recyklované materiály.

Na trhu už se tak nesmí objevovat plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům či nádoby na potraviny z expandovaného polystyrénu – to jsou ony bílé klasické boxíky na obědy, které si kupujeme z restaurace s sebou do kanceláře či domů. 

Výrobci musí informovat, kam s odpadem

Zákon o jednorázových plastech by měl výrobcům přinést i nové povinnosti. Z pohledu zákazníků jsou hlavní dvě:

  • První z nich je povinnost informovat kupující o správném zacházení s odpady. To se týká odpadů z hygienických pomůcek a tabákových výrobků.
  • Druhou je povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů.

Detailní přehled zaváděných opatření:

  • Zákaz uvádění na trh: plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny z expandovaného polystyrénu – platí od července 2021 (doprodej zásob červenec 2022)
  • Požadavky na výrobky: povinnost u výrobků přichytit uzávěr nebo víčko vyrobené z plastu tak, aby zůstalo během fáze určeného použití výrobku připevněno k nádobě (týká pouze nápojových nádob z plastu a kompozitních materiálů do obsahu 3 litry) – platí od července 2024
  • Obsah recyklovaného plastu v nápojových lahvích: od 2025 – 25 % pro PET lahve; od 2030 – 30 % všechny plastové nápojové lahve – platí od roku 2025 a od roku 2030
  • Povinné značení: hygienické vložky, tampóny, aplikátory tampónů, vlhčené ubrousky, tabákové výrobky s filtry, filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky, nápojové kelímky – platí od července 2021
  • Rozšířená odpovědnost výrobce: tabákových výrobků s filtry, vlhčených ubrousků nebo balonků, nádob na potraviny, sáčků a obalů na potraviny, nádob na nápoje, nápojových kelímků a plastových tašek – platí od roku 2024 (pro tabákové výrobky od roku 2023)
  • Povinnost osvětové činnosti: nádoby na potraviny, sáčky a obaly na potraviny k okamžité spotřebě, nádoby na nápoje do 3 l, nápojové kelímky, lehké plastové tašky, vlhčené ubrousky, balonky, tabákové výrobky s filtry, filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky – hygienické vložky, tampóny, aplikátory tampónů – platí od července 2021

Jak již dříve uvedlo Ministerstvo životního prostředí, plnění nového zákona budou kontrolovat, vzhledem k jeho široké působnosti, různé kontrolní instituce – Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice.

Zákon zakazující jednorázové plasty se v Česku podařilo schválit před několika týdny, nechybí už ani podpis prezidenta, je tak naděje, že se skutečně začne snižovat množství odpadů, které dnes zbytečně končí na skládkách. Tuzemská legislativa tak navazuje na směrnici Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí z roku 2019. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).