Menu Zavřít

Velké gumování: letos zanikne rekordní množství firem

27. 9. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

V prvním pololetí zavřelo krám o třetinu více firem než ve stejném období loňského roku.

Neznamená to, že by tak rychle klesal podnikatelský apetit Čechů. Podniků, které přibývají, je stále více než zaniklých. Rozevřené nůžky, které ukazovaly na skvělou kondici české ekonomiky, se ale svírají, říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Co to v praxi znamená? Podnikání v České republice v prvním půlroce ukončilo 7908 kapitálových firem, což je o třetinu víc než ve stejném období v roce 2018. Loňský rok byl přitom od doby, kdy skončila globální krize, rekordní. Podnikání v něm pověsilo na hřebík celkem 12 690 subjektů, o tisíc více než předloni.

„Pokud budou firmy v druhé polovině roku zanikat stejným tempem jako od ledna do června, z obchodního rejstříku bude vymazáno nejvíce subjektů od roku 2012,“ potvrzuje analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Rozdíly jsou přitom markantní. „Za prvních šest měsíců 2019 zaniklo více firem než za celý rok 2012, 2013, 2014 i 2015.
Podnikatelské aktivity nejčastěji ukončovaly podniky devět až 11 let staré, tedy založené v období krize,“ doplňuje analytička.

Kdy se pád zastaví?

I když se celkový počet firem v ČR stále ještě zvyšuje, čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi počtem v daném roce vzniklých a zaniklých podniků, je výrazně nižší než v uplynulých letech.

„Zatímco v roce 2014 na jednu zaniklou společnost připadalo téměř pět nově založených, letos jsou to méně než dvě,“ dodává Štěpánová.

BRAND24

V počtu zaniklých firem má před ostatními regiony výrazný náskok Praha. Ze 7908 firem, které byly v prvním pololetní vymazány z obchodního rejstříku, jich 58 procent mělo sídlo v hlavním městě.

Článek vyšel v magazínu Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).