Menu Zavřít

Umělá inteligence se už svými znalostmi vyrovná i lékařům. Google ukázal novou verzi zdravotního nástroje Med-PaLM

28. 3. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Americký technologický gigant Google nedávno představil novinky u mnoha svých projektů týkajících se lidského zdraví
  • Největší zájem veřejnosti i odborníků vyvolala vylepšená verze lékařského modelu Med-PaLM, která využívá umělou inteligenci
  • V některých případech byly odpovědi tohoto nástroje na stejné úrovni, nebo dokonce podrobnější než závěry poskytnuté skutečnými lékaři

Google prostřednictvím své dceřiné společnosti Google Health představil na nedávné výroční akci nazvané The Check Up (česky kontrola) několik projektů zaměřených na oblast medicíny, na nichž jeho lidé aktuálně pracují. Byly mezi nimi mimo jiné nové zdravotní funkce ve vyhledávání, nástroje pro vytváření zdravotnických aplikací či výzkumy zdraví založené na umělé inteligenci (AI).

Během akce firma zmínila také nová partnerství, jejichž cílem je vyvinout ultrazvuk nebo zařízení na screening rakoviny a tuberkulózy, které by rovněž využívalo schopností AI. Patrně největší rozruch ale způsobily ukázky nejnovější verze velkého lékařského jazykového modelu s názvem Med-PaLM.

Přesnost odpovědí se výrazně zlepšila

Inkriminovaný nástroj Google poprvé uvedl koncem minulého roku. Je navržen tak, aby poskytoval vysoce kvalitní odpovědi na lékařské otázky. Že je toho skutečně schopen, dokázal Med-PaLM 2 například tak, že jako vůbec první systém umělé inteligence dosáhl dostatečného skóre pro úspěšné absolvování testu, který se používá při zkouškách na získání lékařských licencí ve Spojených státech amerických.

Technologie HAIDI pro boj s nemocničními infekcemi pokrývá už čtvrtinu českých lůžek. Její autoři plánují expanzi i nové produkty
Přečtěte si také:

Technologie HAIDI pro boj s nemocničními infekcemi pokrývá už čtvrtinu českých lůžek. Její autoři plánují expanzi i nové produkty

Ba co víc, technologický gigant podle CNBC uvedl, že úroveň lékařských znalostí druhé verze tohoto nástroje se dá po vyhodnocení odpovědí na zdravotní dotazy označit za dlouhodobě „expertní“. Umělá inteligence totiž dosáhla přesnosti větší než 85 procent, což je o 18 procentních bodů vyšší skóre než u jejího předchůdce.

Vedoucí výzkumu Google Health Alan Karthikesalingam doplnil, že společnost porovnává závěry Med-PaLM 2 s odpověďmi skutečných lékařů. AI je hodnocena jak z hlediska faktické přesnosti, tak i případného zkreslení. Velký důraz se pak klade na to, aby její závěry nepředstavovaly pro pacienta žádnou hrozbu.

Další vylepšení přijdou brzy

Karthikesalingam ve své prezentaci ukázal i příklady toho, jak může Med-PaLM 2 reagovat na některé odborné otázky. Konkrétně se dotazoval třeba na to, „jaké jsou první varovné příznaky zápalu plic“ a jestli „lze vyléčit inkontinenci“. V některých případech přitom byly odpovědi umělé inteligence na stejné úrovni, nebo dokonce ještě podrobnější než závěry poskytnuté skutečnými lékaři.

BRAND24

Za duševní zdraví! Česká aplikace VOS.health získala od investorů 36 milionů korun, lidem pomáhá napříč celým světem
Přečtěte si také:

Za duševní zdraví! Česká aplikace VOS.health získala od investorů 36 milionů korun, lidem pomáhá napříč celým světem

V jiných situacích sice nebyly reakce Med-PaLM 2 tak přesné, to by se ale podle jeho vývojářů mělo brzy změnit. „U některých odpovědí můžete vidět, že se umělá inteligence stále ještě učí,“ vysvětlil Karthikesalingam. I vzhledem k citlivé povaze lékařských informací tedy bude chvíli trvat, než se technologie dostane k běžnému spotřebiteli.

Google Health plánuje při vývoji Med-PaLM dále pokračovat ve spolupráci s různými výzkumníky a odborníky. Karthikesalingam také uvedl, že společnost jistě brzy představí další aktualizace tohoto modelu. „Potenciál naší technologie je obrovský. Je ale nutné dbát na to, aby byly její aplikace v reálném světě prozkoumány odpovědným a etickým způsobem,“ uzavřel vedoucí vývoje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).