Hlavní navigace

Aktualizováno: Uber se po třech letech vrací do Brna. Bude dražší a s profesionálními řidiči

30. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Uber
Přepravní společnost a konkurence klasických taxislužeb Uber funguje v mnoha zemích, v Česku však pouze v Praze. V roce 2017 nabízel jízdu krátce i v Brně, kde se ale zvedla velká vlna protestů taxikářů. Teď se Uber do Brno vrací.

Aktualizováno 30. 7.: V Brně dnes oficiálně startuje služba UberX, která nabízí pouze profesionální řidiče s licencí taxi a odpovídá současné české legislativě. Stejně jako nyní v Praze bude Uber spolupracovat s partnerem, konkrétně se společností City Taxi. K dispozici má být 60 řidičů. Připoměňme si, že za původní žalobou na Uber v Brně stála společnost Lido Taxi.

Podle Uberu si v Brně chtělo loni objednat jízdu 85 tisíc uživatelů. To je statistika přímo z aplikace, kterou mají nainstalovanou i lidé nacházející se právě v Brně, a kteří službu zkusili použít. Půjde spíše o turisty, neboť místní o nedostupnosti služby věděli.

UberX je jen jednou ze služeb Uberu

Mimo řidíčů jezdící pro City Taxi mají časem přibýt i nezávislí taxikáři, stále však pouze ti s licencí. Pokud v aplikaci klepnete na položku, že máte zájem stát se řidičem Uberu, skončí to nyní chybou.

Uber v Brně 2020 Uber v Brně 2020

Na jednu stranu vás nyní zřejmě nepoveze najatý „drožkař z východních zemí“, který neumí česky, na druhou stranu ale legislativa dává najevo, že pouze na aplikaci nespoléhá a vyžaduje proškolené řidiče s licencí. Což znamená i vyšší cenu za službu UberX, ale stále proti klasickému taxi nižší.

Uber jako takový funguje přibližně v deseti tisících městech v 68 zemích. Kromě služby UberX existují další, například Uber Black (limuzíny), Uber Comfort či Uber XL (velkokapacitní vozy).

Jízdné se počítá takto:

základní jízdné 25 Kč
cena za km 9 Kč
cena za minutu 3 Kč
minimální jízdné 50 Kč
storno poplatek 50 Kč

Původní článek z 23. 7. 2020:

Brněnští taxikáři tehdy proti Praze zareagovali rychle, napadli Uber u soudu a docílili předběžného opatření, jež v důsledku znamenalo zákaz Uberu. Soud později toto opatření částečně zrušil, ale Uber se i kvůli právní nejistotě již nevrátil. Samotný rozjezd služby totiž není levný a nebyla zde jistota, že opět neskončí.

To se nyní změní a už za pár dní má Uber v Brně opět fungovat. Oznámil to přímo radní pro dopravu v Brně Petr Kratochvíl a zastupitel David Pokorný to potvrdil na facebookovém profilu. Současné vedení města má zájem, aby Uber a alternativní přepravní služby ve městě fungovaly. To minulé v čele s Petrem Vokřálem (ANO) naopak stálo více na straně taxikářů.

Samotný Uber zatím návrat příliš nekomentoval a jeho oficiální vyjádření pouze zmiňuje, že společnost nevylučuje rozšíření do dalších českých měst. Brněnští radní tak zřejmě návrat prozradili trochu předčasně.

Jezdíte Uberem?

„Aktuálně zkoumáme různé cesty, jak by Uber mohl své služby dostupné a pohodlné přepravy přinést i do dalších českých měst, a probíráme je samozřejmě také s odpovědnými autoritami. Jakmile bude možné podělit se o konkrétní plány, moc rádi se na vás obrátíme.“ napsala Luisa Elster, mluvčí společnosti Uber.

V roce 2017 pořádaly místní taxislužby velké protesty a konkrétně společnost Lido Taxi pak docílila svého i soudně. Návratu Uberu ale kromě změny zákona napomohla i změna zákona, která mj. již umožňuje používat místo taxametru mobilní aplikaci.

zdroj: Město Brno, Deník

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.