Menu Zavřít

Turecká opozice žádá zrušení výsledků referenda

17. 4. 2017
Autor: čtk

Hlavní turecká opoziční strana dnes vyzvala ke zrušení výsledků nedělního referenda o ústavní reformě. Hlasování a sčítání hlasů podle ní provázely podvody. Místopředseda Lidové republikánské strany (CHP) Bülent Tezcan řekl, že je strana připravena podat stížnost k tureckému ústavnímu soudu, pokud to bude třeba, pak i k Evropskému soudu pro lidská práva.Další opoziční HDP oznámila, že do výsledku byly započteny až tři miliony neplatných hlasů, což stačí ke zvrácení výsledku.

Návrh na změnu, která zásadním způsobem posílí prezidentské pravomoci, byl přijat těsnou většinou. Podle čerstvé informace agentury Anadolu podpořilo reformu 51,18 procenta hlasujících, proti bylo 48,82 procenta. Agentura tvrdí, že otevřeny byly už všechny obálky s hlasy. Volební komise má oficiální výsledek vyhlásit až za 11 nebo 12 dní. Do výsledku však nechala započítat i lístky neoznačené oficiálním razítkem.

Tezcan řekl, že hlasování i sčítání hlasů provázely podvody a že „jediný způsob, jak skoncovat s debatou o legitimnosti hlasování a jak uklidnit lidi, je hlasování zrušit“. Podle něj je nemožné zjistit přesný počet neplatných hlasů.


O referendu v Turecku čtěte více zde:

Erdogan posílí, rozhodli Turci. Opozice chce přepočítat hlasy

 Turci v referendu rozhodli o větších pravomocech pro prezidenta Erdogana


CHP podle Tezcana vznese stížnosti k místním volebním úřadům a k ústřední volební komisi a podle výsledku pak případně k ústavnímu soudu nebo Evropskému soudu pro lidská práva.

Opoziční předák trval na tom, že volební komise tím, že přistoupila na započítání neoznačených lístků, porušila zákon. CHP prý z mnoha oblastí dostala stížnosti, že lidé neměli možnost hlasovat v soukromí. Naproti tomu se hlasy na několika místech podle CHP sčítaly tajně, mimo dohled pozorovatelů.

Stížnosti registruje také HDP. Podle jejího zjištění jsou do výsledku započítány tři miliony neoznačených lístků. Zrušením těchto hlasů může být výsledek zvrácen.

BRAND24

Předseda ústřední volební komise Sadu Güven dnes řekl, že rozhodnutí započítat i oficiálně neoznačené lístky vláda učinila i v minulosti. Pro uznání neplatnosti hlasu je podle něj třeba dokázat, že lístek byl do volební místnosti přinesen zvenčí. Prohlásil, že pro změnu se vyslovilo o 1,25 milionu lidí více než pro její zamítnutí. Přiznal ale také, že neví, kolik neoznačených lístků bylo do výsledku započítáno.

Čtěte dále:

Erdogan vydání zadržovaného novináře do Německa vylučuje

Merkelová: Nacistická přirovnání, kterých se dopouští Turecko, jsou nepřijatelná

Žádné zbraně Erdoganovi. Němci zastavili zbrojní vývoz do Turecka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).