Menu Zavřít

Trumpova sociální síť nešlape, jak má. Truth Social za první týden stihla naštvat statisíce uživatelů a dostat na stůl žalobu

28. 2. 2022
Autor: Depositphotos
  • Bývalý americký prezident Donald Trump se nechtěl smířit s tím, že ke svým příznivcům už nemůže mluvit skrze Twitter, Facebook ani YouTube, a tak přišel s vlastní sociální sítí

  • Truth Social je platforma náramně podobná Twitteru, na rozdíl od něj však nefunguje tak, jak by si zřejmě Trump představoval. První týden provozu byl ve znamení neustálých problémů

  • Uživatelé se do sítě nemohli po registraci dostat a na čekací listině jich ve středu bylo 300 tisíc. Do toho musí bývalý prezident řešit žalobu za kopírování loga


Před týdnem spatřila světlo světa aplikace Truth Social, tedy ta aplikace, za jejímž spuštěním stojí bývalý americký prezident Donald Trump. Vlastníkem a provozovatelem je jeho společnost Trump Media and Technology Group, není však pochyb, kdo o celém konceptu této ,sociální sítě‘ rozhodoval.

Náramně se podobá Twitteru, který dříve Trumpovi sloužil jako hlavní komunikační kanál se svými fanoušky a kde také zveřejňoval nepravdivé informace, kvůli nimž mu nakonec byl přístup k síti zcela zakázán. Po útoku na Kapitol, k němuž došlo 6. ledna 2021, ovšem nedostal Trump takzvaně stopku pouze na Twitteru, ale přístupu k platformě ho zbavil také Facebook nebo YouTube.

V Truth Social ovšem bývalého prezidenta už nikdo zabanovat nemůže. Síť je dostupná v App Store. I když slovo dostupná možná není to nejpřesnější - službu totiž od počátku provází řada technických problémů, krátce po jejím spuštění dokonce došlo k 13hodinovému výpadku.

Meta Platforms už není mezi 10 nejhodnotnějšími společnostmi světa. Doplatila na ztrátu milionu uživatelů Facebooku
Přečtěte si také:

Meta Platforms už není mezi 10 nejhodnotnějšími společnostmi světa. Doplatila na ztrátu milionu uživatelů Facebooku

První dny fungování tak byly zejména ve znamení čekání. Ne každý uživatel, který se chtěl stát součástí ,pravdivé sociální sítě‘, se dočkal. Po registraci se aplikace nespustila, místo toho se lidé začali hromadit na takzvané čekací listině, kde se jich ve středu nashromáždilo zhruba 300 tisíc.

To ale není všechno. Logo nového Trumpova projektu, přerušené velké T s tečkou vedle, se velmi podobá logu britského prodejce solárních panelů Trailar. Jeho jednatel v této souvislosti sdělil deníku The Washington Post, že společnost se chystá kvůli ochraně své značky podniknout právní kroky.

Srandu si dělají i Trumpovi bývalí věrní

Z mírně řečeno porodních bolestí Truth Social si dělali legraci nejen Trumpovi odpůrci, ale i fanoušci, včetně bývalé členky jeho právního týmu Jenny Ellisové, která na Instagram s nadsázkou napsala, že Trump do sítě pouští lidi po jednom. Že však aplikace přece jen funguje, chtěl ukázat prezidentův syn Donald Junior, jenž na Twitteru sdílel nejspíše vůbec první příspěvek svého otce.

https://twitter.com/DonaldJTrumpJr/status/1493713461452410885

Jak celá síť vlastně funguje? Podobně jako Twitter, jen s tím rozdílem, že tweety se nazývají „pravdy“ a retweety „repravdy“. Bývalý republikánský kongresman Devin Nunes, jenž se po odchodu z politiky stal generálním ředitelem Trumpovy mediální společnosti, uvedl, že Truth Social by měla být plně funkční do konce března a přístupná bude komukoliv, kdo žije na území Spojených států.

BRAND24

Aplikace doplňuje rozrůstající se síť oblíbených digitálních platforem konzervativců. K dalším patří například Rumble, Parler nebo Gettr. Některé z nich se však rovněž potýkají s problémy – Parler byl například vloni odstraněn z obchodů s aplikacemi společností Apple a Google kvůli obvinění, že výtržníci používali tuto aplikaci k organizaci útoku na Kapitol.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).