Menu Zavřít

Tikající bomba? V USA přibývá lidí, kteří kvůli koronaviru nejsou schopni platit nájmy a hypotéky

22. 4. 2020
Autor: Profimedia

Američané zápasí ve stínu koronavirové krize se splácením hypoték. Problémy mají i lidé žijící v nájmech.

Podle televize CBSnews s odkazem na data bankovních domů jsou se splátkou hypotéky minimálně o měsíc pozadu již 2 miliony amerických vlastníků nemovitostí. A to je podle televize znamením toho, že si strmý ekonomický pád v důsledku pandemie koronaviru již nyní vybírá svou daň v napjatých rozpočtech amerických domácností.

Objem hypoték, které jsou se splácením ve skluzu, narostl v prvním týdnu měsíce dubna na 3,7 procenta. Jen o týden dříve, koncem března, činil tento objem včas nesplácených hypoték o procento méně (2,7 procenta), vyplývá z údajů americké asociace hypotečních bankéřů (Mortgage Bankers Association). Ještě v průběhu března přitom činil podíl hypoték, které byly ve skluzu se splácením, jen 0,25 procenta. Podle Mikea Fratantoniho z asociace Američané nyní využívají zákonného opatření, které dočasně brání vystěhování lidí, kteří kvůli koronaviru nejsou schopni hypotéku včas splácet.

Problémy nemají jen vlastníci, ale i lidé žijící v nájmech. Za první týden měsíce dubna nezaplatila svůj nájem takřka třetina amerických nájemníků (v USA se mzdy a nájmy vyplácí s týdenní periodicitou), informoval The Wall Street Journal s odkazem na údaje realitních agentur zahrnující celkem 13,4 milionu amerických nájemníků.  

V souvislosti s aktuální situací uvalila řada amerických měst a států dočasná moratoria na vystěhování neplatičů. Důvodem je, aby lidé mohli zůstat doma a měli před šířením koronaviru nějaké útočiště. To je v současné situaci prioritou, píše portál Vox.

Bojíte se, že nebudete mít kvůli koronaviru na nájem nebo hypotéku?

Americké domácnosti se snaží vyjít se svými rozpočty v situaci, kdy dochází k propouštění a nezaměstnanost v USA hrozí nárůstem na rekordní čísla známá z doby velké hospodářské krize ve 20. letech minulého století. Analytici očekávají, že počet Američanů, kteří nebudou schopni své hypotéky splácet, raketově vzroste spolu s tím, jak se zvýší nezaměstnanost.

Začátkem dubna dosáhl počet Američanů žádajících o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech 17 milionů. Řada expertů očekává, že nezaměstnanost v USA koncem dubna přesáhne hranici deseti procent.

BRAND24

Zdroje: www.wsj.com, www.vox.com, www.cbsnews.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).