Menu Zavřít

Tendr na helikoptéry: Američané předloží nabídku na konci léta

16. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká vláda předloží konečnou nabídku na dodávku 12 vrtulníků pro českou armádu na konci léta. Součástí nabídky bude kromě helikoptér i jejich údržba a výcvik pilotů. V Praze to dnes řekli náměstek ministra námořnictva USA Frank Morley a zástupce společnosti Bell Rich Harris.

„Nyní pracujeme na celém balíčku, který bude zahrnovat cenu vrtulníků i podpůrný balíček. Sestavujeme je do nabídky, kterou předložíme české vládě koncem léta,“ řekl Morley. Uvedl také, že během své nynější návštěvy Prahy o kontraktu jednal se zástupci ministerstva obrany i s představiteli české armády.

Spojené státy jsou jedním ze dvou účastníků tendru na dodávku 12 vrtulníků. Kromě firmy Bell se o ni uchází ještě italsko-britský koncern AgustaWestland. České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, cena kontraktu by měla být mezi deseti a 15 miliardami korun.


Kvůli vrtulníkům do USA zamířila ministerská delegace:

Druhý pokus. Stropnického lidé jednají v USA o vrtulnících

 Nabídka. Americké námořnictvo momentálně nepotřebuje dvanáct nových víceúčelových vrtulníků UH-1Y od firmy Bell Helicopter. Pro Česko to má dva háčky: helikoptéry nabízí bez kulometů a raket a logistiku by zajistilo jen na dva roky


Bell v tendru nabízí vrtulník typu UH-1Y přezdívaný Yankee, který běžně využívá americké námořnictvo. Podle Harrise USA před třemi lety povolily i prodej vrtulníků do zahraničí. „V současnosti je zatím jediná země, která vrtulníky koupila, Pákistán,“ řekl Harris. Česko může být první evropská země, která tyto stroje zařadí do své výzbroje. Zájem o helikoptéry ale podle něj projevily i další evropské státy.

Podle Morleyho by nákup vrtulníků od amerického dodavatele posílil spolupráci mezi ozbrojenými silami Česka a USA. Využívání stejných strojů by usnadnilo spolupráci při vojenských misích.

BRAND24

Americká armáda využívá stroje typu UH-1Y od roku 2008, má jich přes stovku. Vrtulníky byly nasazeny například v Afghánistánu. Čeští občané budou mít podle Harrise příležitost prohlédnout si tyto stroje v září na dnech NATO v Ostravě.

Dále čtěte:

Tendr na helikoptéry: Američané se učí, jak vyslovit „Plamen“

Obrana otálela se zakázkou na lanový systém. Spojenci se tak musejí Česku vyhýbat

Obrana podepíše smlouvy na techniku za 750 milionů. Vybaví například gripeny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).