Menu Zavřít

Telemedicína v mých očích nemá nevýhody, říká expert na digitální léčbu Ondřej Svoboda

22. 11. 2021
Autor: Martina Arltová
  • Ondřej Svoboda zakládá tři nové firmy – Dr Digital, eHealth and Telemedicine a Telemedicine Academy. Všechny se věnují léčbě na dálku

  • Mezi produkty Ondřeje Svobody patří umělá inteligence (AI), která umí popisovat radiologické snímky, rehabilitační nástroj a sada pro domácí měření vitálních funkcí

  • Začlenění digitálních technologií do péče o pacienty by mohlo přinést celkovou revoluci ve zdravotnictví


„Přijdete do nemocnice, krokem do dveří máte změřeno pět až deset vitálních hodnot najednou. Pak někam strčíte ruku a změří se jich dalších pět. Během setiny výpočetní kapacita, která to bude ovládat - ideálně umělá inteligence, protože tu nemusíte šatit, živit, nezapomíná a nedělá chyby -, shromáždí data. Vy přijdete k doktorovi, přičemž ani nemusíte sedět v čekárně, a on už před vámi vidí celý váš obraz a všechna data. Jenom řekne, co je potřeba dělat nebo ne. Předepíše prášky nebo operaci,“ vykládá Ondřej Svoboda se zářícíma očima a úsměvem kluka, který se právě rozhodl stát se kosmonautem.

Takhle podle něj mohou fungovat nemocnice v blízké budoucnosti. Tady v Česku, kde je neustálý problém s nedostatkem zdravotnického personálu a se systémem péče o zdraví jako takovým. „Tohle není utopie, ale reálná možnost, která by mohla fungovat už dnes,“ ujišťuje podnikatel, dříve známý jako distributor zdravotnických pomůcek.

Postele, které o vás leccos vědí. Nemocnice procházejí revolucí, kterou jsme viděli u průmyslu, říká odborník
Přečtěte si také:

Postele, které o vás leccos vědí. Nemocnice procházejí revolucí, kterou jsme viděli u průmyslu, říká odborník

Sám na tom už pracuje. Před dvěma lety dal sbohem své firmě Zafax Medical a rozhodl se založit rovnou tři projekty zaměřené na léčbu na dálku. První z nich má zkratku eHealth a sestává z umělé inteligence, kterou vědci ze Stanfordské univerzity a společnosti, jež si stejně jako Ondřej Svoboda koupily její licenci, trénují již osmým rokem. AI se za tu dobu naučila perfektně popisovat radiologické snímky.

Konec flákání

V současnosti to chodí tak, že pacient projede tunelem magnetické rezonance nebo je ozářen rentgenem, poté si obraz jeho anatomie vezme do rukou radiolog a popíše jednotlivé problémy. To mu trvá okolo 20 minut. Umělá inteligence to zvládne za dvě. Ukáže na snímku zlomeniny, v případě srdce umí vymodelovat, kudy proudí jaké množství krve. Pokud dostane program možnost srovnat dva snímky srdce stejné osoby s časovým odstupem, může například varovat před blížícím se infarktem.

„Umělá inteligence je jako malé dítě. Prostě kopíruje to, co jí ukážete, akorát nezapomíná. Čím víc snímků a řešení do ní nahrajete, tím víc se toho naučí,“ vysvětluje Svoboda. Tento algoritmus již viděl miliony snímků různých nemocí a zranění. Sám Svoboda má na starosti jeho distribuci po zemích Visegrádské čtyřky.

Kromě toho v rámci eHealth poskytuje ještě rehabilitačního asistenta. Ten v praxi brání lidem se na předepsané cviky vykašlat nebo je flákat. Podle zkušeností Ondřeje Svobody se mnoha lidem nechce dojíždět do ordinace, kde pod vedením přísné fyzioterapeutky nacvičují nepohodlné pozice. Tak to nedělají. A proto jim v budoucnu lékař dá domů dozorující technologii, která s nimi bude cvičit v reálném čase a na základě pohybového senzoru zkontroluje, zda dělají vše správně.

Zařízení na základě dotyku změří několik životních funkcí a výsledky ukáže v mobilní aplikaci. Foto: Martina Arltová

Dalším projektem Ondřeje Svobody je Telemedicine Academy, což je vzdělávací platforma, která formou online kongresů a webinářů učí lékaře a sestry zacházet s telemedicínskými přístroji a seznamuje je se všemi možnostmi, jež trh nabízí. Jeho oblíbencem je ale firma Dr Digital. Je nejkomplexnější. Nezávisí na systému, na státu ani na dotacích pro nemocnice. Stačí, když ji bude chtít veřejnost, což se prý splnilo.

Technologie pro seniory

Tento projekt sestává z několika drobných krabiček, které jsou ale našlapané senzory. Jediný bílý kvádr, který se vejde do dlaně, změří během jediného dotyku teplotu, hodnoty kyslíku v krvi a několik dalších životních funkcí. Při kontaktu s kapkou krve odečte koncentraci cukru, po připojení na rukáv změří tlak a položený na hruď si poslechne plíce. Pacientovi však přijde celý balíček multifunkčních přístrojů. Například covidový set obsahuje tlakoměr, EKG, respirometrii a oxymetrii. Součástí pediatrického balíčku je zase stetoskop, kamera ORL a teploměr.

Celá tahle technologie slouží k tomu, aby člověk nemusel ležet v nemocnici na pozorování a mohl se dostat co nejdříve domů, kde ho lékaři budou monitorovat vzdáleně. Obvodní lékař může balíček Dr Digital půjčit domů pacientovi místo toho, aby ho poslal do nemocnice. Soupravy si mohou lidé preventivně koupit domů nebo je věnovat svým přátelům a prarodičům v obavách o jejich zdraví. Cena kompletního produktu se pohybuje v řádu jednotek tisíců korun.

„Před půl rokem nám zemřela babička, která se starala o dědečka, a ten zemřel před měsícem. Oba mohli žít déle, kdyby měli k dispozici tyto technologie. Babička zemřela, když si šla potřetí za dva týdny pro prášky k doktorce. Vystoupila z tramvaje a selhalo jí srdce. Tohle je asi největší spouštěč pro Dr Digital. Senioři,“ líčí Ondřej Svoboda se slzami v očích.

Přestože se inovacím v medicíně věnuje už roky, jeho tři aktuální projekty fungují teprve krátce a jejich oficiální spuštění včetně webů a vizualizací se chystá na období kolem Vánoc. „Všechny tři jsou ziskové. Ve fázi prvního roku existence mají úspěch nad očekávání,“ říká Svoboda. „Zakládání firem mám už nacvičené,“ přiznává.

Revoluce ve zdravotnictví

Dříve totiž vedl společnost Zafax Medical, která působila v oblasti estetické medicíny. Začalo to přitom také novou technologií – Svoboda dovezl do Čech metodu, která umožňovala z krve extrahovat krevní destičky, mající extrémně hojivou funkci, a vpíchnout je na místo, kam se nemohou dostat vnitřní cestou. Metoda se původně používala na hojení zanícených ran, ale pak se zjistilo i to, že destičky skvěle vyhlazují vrásky. A jelikož trh estetické medicíny je velice dynamický, měl tam vynález okamžitě obrovský úspěch. Jenže po čase krevní destičky přestaly uspokojovat Ondřejovu touhu po nových technologiích, a tak vedení firmy opustil, aby mohl vybudovat další podniky.

Hluboce se vám zadívá do očí, a ví. Česká umělá inteligence Aireen v nich umí najít nemoci, které ještě nepropukly
Přečtěte si také:

Hluboce se vám zadívá do očí, a ví. Česká umělá inteligence Aireen v nich umí najít nemoci, které ještě nepropukly

V oblasti dálkové medicíny plánuje setrvat déle. „V mých očích telemedicína nemá nevýhody,“ tvrdí. Léčba na dálku pro něj představuje celoživotní cíl a projekt, jemuž hodlá zasvětit následující desítky let. „Všichni to chtějí. Pokud je někdo proti, tak jen ze strachu, že by to mohlo nahradit část jejich práce. Co se týče různých produktů a projektů, tak musím zaklepat, že nemám žádné negativní recenze,“ dodává. „Dříve nebo později to do medicíny proroste a bude toho víc. Pomůže to mnoha lidem. Lékař, ať už je to šéf svojí ordinace, primář, přednosta oddělení nebo ředitel nemocnice, může být buď součástí pokroku nebo na něj může být pamatováno jako na toho, kdo to blokoval,“ popisuje Svoboda své vize.

BRAND24

V oboru telemedicíny samozřejmě není sám – existuje několik startupů, které se rovněž snaží vytvořit přístroje pro péči o pacienty na dálku. Některé z nich zefektivňují komunikaci mezi pacientem a lékařem nebo mezi jednotlivými lékaři. Svoboda jde jinou cestou. Jeho technologie umožňují komunikaci pacienta přímo se strojem, tedy s aplikací nebo umělou inteligencí. „Co je můj ultimate goal? Revoluce ve zdravotnictví,“ říká s jistotou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).