Menu Zavřít

Technologie HAIDI pro boj s nemocničními infekcemi pokrývá už čtvrtinu českých lůžek. Její autoři plánují expanzi i nové produkty

20. 2. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Datlowe
  • Nástroj HAIDI od startupu Datlowe pomáhá za pomoci algoritmů strojového učení a umělé inteligence lékařům analyzovat zdravotnickou dokumentaci
  • Českou technologii pro boj s nemocničními infekcemi si už pořídilo 23 tuzemských nemocnic, v současné době je tedy nasazena u téměř osmi tisíc lůžek
  • Firma chce v blízké době hlavně expandovat do dalších evropských států. V plánu je ale i rozšiřování portfolia nabízených produktů

Český nástroj HAIDI sloužící k boji proti infekčním nemocem má za sebou úspěšný rok. Tuto technologii už využívají desítky nemocnic ve střední Evropě, a v Česku dokonce pokrývá čtvrtinu všech lůžek. Algoritmy strojového učení a umělé inteligence pomáhají doktorům a dalším specialistům analyzovat zdravotnickou dokumentaci a zlepšovat prevenci, zároveň lékařům šetří jejich práci a nemocnicím náklady.

„Skutečnost, že naše technologie může pomáhat v takové míře českému zdravotnictví, je pro firmu velký milník. Těší nás, že praktické dopady HAIDI inspirují k jejímu využívání i další zdravotnická zařízení,“ komentuje Jakub Kozák, spoluzakladatel a generální ředitel Datlowe.

HAIDI už je na Slovensku a v Rakousku

Ke svému správnému fungování potřebuje HAIDI veškerá data ze zdravotnické dokumentace. Ty následně interpretuje do podoby přehledu možných rizik způsobených takzvanými nozokomiálními infekcemi spojenými se zdravotní péčí, jež vznikají pobytem v nemocničním prostředí či chirurgickými zákroky. Obvykle jsou bohužel spojeny s častými rezistencemi vůči klinicky používaným antibiotikům, a tedy náročnější léčbou. HAIDI k odhalování těchto rizik využívá metody zpracování přirozeného jazyka a strojové učení.

Česká technologie HAIDi míří do Rakouska. Tamnímu zdravotnickému personálu pomůže v boji proti nemocničním infekcím
Přečtěte si také:

Česká technologie HAIDi míří do Rakouska. Tamnímu zdravotnickému personálu pomůže v boji proti nemocničním infekcím

Technologii společnosti Datlowe si doposud pořídilo celkem 23 českých nemocnic a v současné době je nasazena na téměř osmi tisících lůžkách jak akutní, tak následné péče. U dalších 4,5 tisíců lůžek pak nyní probíhá instalace systému a jeho příprava na přechod do ostrého režimu. Mezi zařízeními, které HAIDI využívají, jsou například Krajská zdravotní (holding nemocnic v Ústeckém kraji), Nemocnice Havířov či Nemocnice Jihlava. Ta nástroj implementovala jako vůbec první v České republice.

Unikátní technologie už však pomáhá také mimo Česko. „HAIDI si přízeň mezi odborníky v současné době pěstuje nejen na tuzemské scéně, ale od loňského roku i v zahraničí. Naše technologie je využívána například v rakouské Krankenhaus der Barmherzigen Schwestern Ried, ve slovenské Fakultní nemocnici Trnava nebo v nemocnici Svět zdraví Michalovce,“ dodává Kozák.

BRAND24

V plánu je expanze do Německa, Británie či USA

Technologický startup Datlowe vznikl v roce 2014 s cílem analyzovat a interpretovat data z nestrukturovaných textů v oblasti financí a používat je k rozhodování. Nakonec se však spoluzakladatelé firmy Jakub Kozák a Michal Jelínek rozhodli věnovat datové analytice ve zdravotnictví. A očividně dobře udělali, neboť letos chystá společnost expanzi na další zahraniční trhy. Již brzy by se HAIDI mohla objevit ve zdravotnických zařízeních ve Velké Británii či Spojených státech amerických. Kromě toho chce firma představit také nově připravovaný produkt pro klinické farmaceuty.

Kanada digitalizuje zdravotnictví. V rámci zakázky za 275 milionů ročně jí pomohou čeští vývojáři z Appliftingu
Přečtěte si také:

Kanada digitalizuje zdravotnictví. V rámci zakázky za 275 milionů ročně jí pomohou čeští vývojáři z Appliftingu

„V současné době se soustředíme na dokončení klíčových implementací v České republice, kde už pokrýváme čtvrtinu nemocnic relevantních pro naše řešení. V plánu je také expanze do zahraničí, zejména Německa. Momentálně navíc pracujeme i na vývoji dalších produktů, které mají potenciál nemocnicím pomáhat,“ shrnuje plány Datlowe Kozák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).