Menu Zavřít

Suroviny docházejí: kolik máme času? Uhlí vydrží 150 let, čerstvá voda jen 12

12. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Zvyšující se nároky na život a rostoucí spotřeba se promítají do stále se tenčící zásoby nerostných surovin. Zatímco uhlí může lidstvu vydržet ještě 150 let, u čerstvé vody je situace kritická – vystačí už jen dvanáct let.

Lidstvo nakládá se svými zdroji často velmi nehospodárně a pomalu se blíží doba, kdy bude muset řešit akutní nedostatek některých surovin. Kolik času ještě zbývá a jaké alternativy se nabízejí, až dojde na nejhorší?

 Ilustrační foto

Uhlí: 150 let

Ze všech přírodních surovin má uhlí ještě největší rezervy, zbývá ještě 1,1 bilionu tun. Podle Světové uhelné asociace vystačí ještě na 150 let.

Alternativa: Geotermální energie, jejíž zpracování přináší stejný efekt jako spalování uhlí, navíc bez výrazných zásahů do krajiny.

 Červený fosfor

Fosfor: 50-100 let

O fosforu se v souvislosti s přírodními zdroji tolik nemluví, je však nezbytný pro růst rostlin a vytváření DNA a kostí. Vývoj moderního zemědělství a až přílišné spoléhání se na hnojiva však způsobují jeho tenčící se zásoby. Podle Globální iniciativy na výzkum fosforu zbývá už jen 50 až 100 let, než tato pro lidstvo zásadní surovina dojde.

Alternativa: Kostní moučka skotu. Fosfor se vyskytuje v kostech, tvoří je až z 13 procent. Kostní moučka sice není nejkvalitnějším hnojivem, jaká udržitelná alternativa však obstojí. Podle odborníků jsou z tohoto hlediska nejvhodnější kosti skotu.

 Plynový sporák

Zemní plyn: 52 let

Spotřeba zemního plynu se na základě rostoucí poptávky rok od roku zvyšuje. Pokud to takto půjde dál, vypotřebuje se přesně za 52,6 roku, vypočítala společnost British Petroleum.

Alternativa: Jaderná energie, která má sice mnoho odpůrců, jedná se však o nejlepší alternativu fosilních paliv. Do ovzduší vylučuje velice málo uhlíku a dalších znečišťujících látek. Počáteční náklady jsou sice vysoké, následný provoz je ale relativně levný.

Ropná plošina v Severním moři

Čtěte: Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Sociolog Petr Vidomus

Ropa: 50 let

Podle letošní zprávy British Petroleum bylo v loňském roce k dispozici 1696,6 miliardy barelů ropné rezervy. Pokud se udrží současná spotřeba, znamenalo by to vyprázdnění zásob za půl století.

Alternativa: Elektřina. Popularita elektromobilů neustále narůstá. Podle výroční studie Bloomberg New Energy Finance (BNEF) budou mít v roce 2040 už takovou pozici, že poptávka po ropě se jejich vlivem sníží o 7,3 milionu barelů denně. Spotřeba ropy by v té době měla klesnout o sedm procent.

 Ilustrační foto

Čerstvá voda: 12 let

Nejpalčivější problém. Čerstvá voda tvoří jen 2,5 procenta světových zásob vody. Sedmdesát procent z ní je navíc ve formě ledu a sněhu. Při pokračování současného vývoje by v roce 2030 měla skoro polovina populace žít v oblastech, kde není dostatek vody, tvrdí Mezinárodní panel pro zdroje při OSN.

Alternativa: Odsolování vody. Procesy reverzní osmózy, která odfiltruje sůl, nebo destilace, se ze slané vody dá získat až 40 procent vody čerstvé. Nevýhodou obou procesů je jejich nákladnost.

BRAND24

Odvrácená tvář blahobytu. Bohaté země dělají ze třetího světa smetiště

 Odvrácená tvář blahobytu

Přečtěte si také:

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

Jak bojovat se suchem? Propojením vodovodů za 22,7 miliardy

Česko přichází o to nejcennější - o vodu. Zadržet ji mají opatření za miliardy

Horké počasí nesvědčí větrným elektrárnám. Obhájci uhlí ožívají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).