Menu Zavřít

Studie: Automatizace ovlivní půlku pracovníků, nezaměstnanost ale výrazně nezvýší

26. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Robotizace a automatizace ovlivní v příštích letech asi polovinu pracovních pozic v Česku. Nezaměstnanost se ale kvůli tomu zřejmě výrazně nezvýší. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte. Automatizace podle studie přispěje k vytrvalému růstu české ekonomiky.

Automatizace by se podle technologických možností a struktury české ekonomiky mohla dotknout 51 procent pracovních pozic, uvádí Deloitte. Pokud ale budou pracovní trhy dostatečně flexibilní a zaměstnanci budou ochotni se přizpůsobit situaci, nebude podle studie kvůli automatizaci krátkodobě výrazně růst nezaměstnanost. Zanikající pracovní místa by nahradily jiné pozice v nových technologických oborech, nebo by díky růstu příjmů a poptávky přibyla místa v jiných oblastech ekonomiky.

„Z mikroekonomických dat, vedle důležitosti technické odbornosti, vyplývá zároveň potřeba měkkých dovedností a schopností řešit problémy. Vzdělávací systém by toto měl reflektovat a studentům společně s odborností v oblasti informačních technologií poskytnout interdisciplinární přístup a schopnost řešit problémy,“ komentoval dopad automatizace na trh práce autor studie a hlavní ekonom Deloitte David Marek.


Ilona Švihlíková: Robotizace otevírá dveře dystopiím

Je toto budoucnost? Páreček robotů na vycházce


Pokud Česko využije potenciál pro automatizaci a pracovníci se situaci přizpůsobí, bude česká ekonomika v příštích 16 letech růst podle studie v průměru o 3,9 procenta ročně. Hospodářství by tak rostlo rychleji než v současnosti. Za poslední čtyři roky, kdy vytrvale meziročně rostl český hrubý domácí produkt, se totiž roční růst ekonomiky pohyboval podle Českého statistického úřadu od 2,5 do 5,4 procenta, a v průměru tedy činil zhruba 3,8 procenta.

Potenciál ekonomiky by se do roku 2033 zvýšil o 78 procent. Bez využití robotizace by byl růst podle studie dvakrát nižší.

BRAND24

Čtěte také:

Obrana před roboty: Havaj zvažuje univerzální příjem

První skutečně chytrý robot bude prostitutka

Soumrak nad horníky. Polovinu z nich nahradí roboti už po roce 2020

 Soumrak nad horníky, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).