Menu Zavřít

Srí Lanka se topí v krizi a prosí svět o pomoc. Potřebuje půjčit nejméně 115 miliard

9. 6. 2022
Doba čtení: 4 minuty
Autor: AntanO, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
  • Srí Lanka se potýká s nejhorší ekonomickou krizí za dobu své nezávislé existence. Inflace dosáhla téměř 40 procent a lidem chybí základní potřeby

  • Prezident Radžapaksa svaluje vinu na covid, lidé ale už týdny v ulicích protestují proti jeho populistickému hospodaření

  • Nový premiér Wickremesinghe jedná s MMF a okolními zeměmi o dalších půjčkách, zvedá daně, plánuje restrukturalizaci státního rozpočtu, a především státního dluhu

  •  

Nemají na jídlo, na palivo, energie ani na hnojiva. Srílančané prosí svět o pomoc. Premiér jihoasijského ostrovního státu Ranil Wickremesinghe prohlásil, že země bude v následujících šesti měsících potřebovat půjčit nejméně pět miliard dolarů (115 miliard korun), aby dokázala čelit dle slov politika nejhorší ekonomické krizi za posledních 70 let. V květnu přitom Srí Lanka poprvé ve své historii nedokázala věřitelům své stávající dluhy splatit. Tehdy začala s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) jednat o záchranném programu.

V úterý však Wickremesinghe, který zároveň zastává i funkci ministra financí, přiznal, že vláda bude na zajištění základních potřeb svých obyvatel potřebovat více peněz, než si původně myslel. Vypočítal, že 22milionová populace ostrova vyžaduje dovoz pohonných hmot v hodnotě 3,3 miliardy dolarů (76 miliard korun), 900 milionů dolarů na potraviny (20,7 miliard), 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun) na hnojiva a dalších 250 milionů (5,8 miliardy) na plyn, jenž bude využit na vaření.

Jako první mezinárodní organizace se zavázala pomoci OSN. Ta ostrovanům přislíbila poskytnout 48 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) na import zemědělských produktů a zdravotních potřeb, jak uvedl Wickremesinghe. Dodal, že vláda znovu otevře jednání o finanční podpoře ve výši 1,5 miliardy dolarů (34,5 miliardy korun) s Čínou. Co se týče hnojiv, půjčili si představitelé státu 55 milionů dolarů (1,3 miliardy korun) od indické Exim Bank.

Srí Lance došla trpělivost s krizí, kterou zavinilo hospodaření vlády. Hladoví občané volají po odchodu prezidenta
Přečtěte si také:

Srí Lance došla trpělivost s krizí, kterou zavinilo hospodaření vlády. Hladoví občané volají po odchodu prezidenta

„Spousta lidí zůstane bez jídla, takže jsme zahájili potravinový program, aby ani rodiny, jež nemají vůbec žádný příjem, nezůstaly o hladu,“ sdělil médiím politik. Aby na to však vzal peníze, musel omezit vyplácení státních podniků a jejich zaměstnanců. „Můžeme zřídit společné kuchyně v chrámech a kostelích. Zapojit se ale musí hlavně komunity,“ zmínil premiér další nápad.

Rodinný klan přivedl zemi na mizinu

Co se Srí Lance přihodilo, že je na tom nejhůře od roku 1948, kdy získala nezávislost na Spojeném království, musela se vzpamatovávat z revoluce a naučit se hospodařit sama? Jihoasijský stát byl léta živ z turismu, a tak jeho ekonomiku citelně pošlapala pandemie. K ní se posléze přidaly rostoucí ceny energií.

Na vině je ale i samotná vláda prezidenta Gotabaji Radžapaksy. Ta ve snaze se zavděčit občanům dlouhodobě snižovala daně, zatímco její výdaje rostly, a tak státní pokladna jednoho dne prostě vyschla.

Poté, co premiérské křeslo opustil Radžapaksův bratr, připadlo Wickremesinghemu, tedy členu strany, která má ve vládě pouze jediného zástupce. Premiér tak stojí před nezáviděníhodným úkolem. Během následujících dní má sestavit nový prozatímní rozpočet, přičemž se nachází pod dvojím tlakem. Potřebuje totiž současně snížit celkové výdaje státu a zároveň zachovat sociální dávky.

Mražené, nebo nic. Malajsie zakázala vývoz živých kuřat do Singapuru, místní se bojí o své národní jídlo
Přečtěte si také:

Mražené, nebo nic. Malajsie zakázala vývoz živých kuřat do Singapuru, místní se bojí o své národní jídlo

Navzdory nízkým odvodům peněz do tamní kasy čelí ostrované rekordním životním nákladům – oficiální míra inflace na Srí Lance totiž v květnu dosáhla 39,1 procenta. To tlačí ceny léků, pohonných hmot, ale i ostatního spotřebního zboží do nevídaných výšin. Zdražení je nejvíc znát na potravinách, v hlavním městě Colombu stojí nyní v průměru o 57,4 procenta víc než před rokem.

Lidé proto už před několika týdny, když se ostrov dostal do platební neschopnosti, vyšli do ulic a proti nedosažitelnosti základního zboží protestovali, což se v několika případech zvrhlo v násilí. Čerpacím stanicím tehdy došel benzín, zdravotní systém začal kolabovat a regály v obchodech zely prázdnotou. Ve snaze zabránit rabování proto museli v ulicích hlídkovat vojáci.

Nové pořádky

Výše zmíněným protestům předcházela jarní rezignace téměř celého kabinetu. Ten byl složen především z členů rodiny současné hlavy státu, jejíž hospodaření podle některých expertů zemi do krize přivedlo. Prezident v minulosti kupříkladu zakázal používání chemických hnojiv, a tak nuceným biozemědělstvím zdevastoval úrodu.

Minulý týden proto předseda vlády vyzval místní farmáře, aby zkusili pěstovat více rýže, jelikož potravinová situace na Srí Lance je už prý na pováženou. Také uvedl, že následující týdny budou kritické, co se týče zásob paliva, a poprosil veřejnost, aby pohonné hmoty nevykupovala. Mimoto se vláda odhodlala s okamžitou platností zvednout daň z přidané hodnoty z osmi na dvanáct procent.

BRAND24

Wickremesinghe a spol. očekávají, že tento krok přinese státní kase 65 miliard srílanských rupií (4,2 miliardy korun). Dále hodlají v říjnu zvýšit i korporátní daň, a sice z 24 na 30 procent. Podle guvernéra místní centrální banky Nandalala Vírasingha však bude klíčová především restrukturalizace státního dluhu, jenž v současnosti činí zhruba 51 miliard dolarů, z nichž 78 milionů (1,8 miliardy korun) je již po splatnosti. Představitelé státu doufají, že se jim podaří dosáhnout ekonomické stability do konce příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).