Menu Zavřít

Sledování lidí pomocí bankovních dat má stopku. Jde o porušení GDPR

27. 3. 2020
Autor: Shutterstock

Velký bratr musí výrazně přibrzdit. Trasování nemocných nebo těch, co mají nařízenou karanténu, nebude probíhat za pomocí analýzy bankovních dat. Smí se použít pouze data operátorů.

“Byli jsme upozorněni, že tou analýzou potenciálně porušujeme
GDPR. I když to bylo děláno s dobrým úmyslem a v mimořádné situaci,
tak je to bohužel tak a rizika s tím spojená jsou velká,” řekl týdeníku
Euro Ondřej Knot, šéf společnosti Dateio, která působí v
iniciativě covid19cz.

Zpětné sledování pohybu lidí jako jedno z opatření proti šíření koronavirové infekce schválila vláda, ovšem pouze s využitím dat od telefonních operátorů a to jen pro potřeby hygieniků. Skupina covid19cz, která s nápadem přišla, přitom chtěla stavět datovou analytiku i na datech od bank. Poloha platícího je totiž velmi spolehlivá. Demonstrovala to na datech z bank, která získala od bankovních domů firma Dateio. Porovnáním údajů o platbách kartou u obchodníka vyšlo najevo, že skoro polovina lidí po návratu z Itálie porušila karanténu.

Nyní jsou bankovní data
v tomto projektu tabu. “Ve skupině covid19 jsme nadále aktivní jiným
způsobem,” poznamenal Knot.

Skupina datových a IT expertů covid19cz chtěla trasováním nakažených viremSARS-CoV-2 zkrátit identifikaci míst ohrožených touto nemocí za pomocí využití moderních technologií. Dosud se totiž rizikové osoby monitorují ručně. Hygienici zjišťují, s kým nemocný za posledních 14 dní přišel do užšího styku. Tyto lidi pak kontaktují. S narůstajícím počtem nemocných však může jít o poměrně zdlouhavý proces.


Komentář: Velký bratr je nahý

Petra Jaroměřská

K rychlejší a přesnější identifikaci potenciálně ohrožených osob má dojít na základě využití zpětných geolokačních údajů o pohybu mobilního telefonu nakaženého. Ten ale musí udělit výslovný souhlas. Díky tomu dostanou hygienici možnost přesněji zjistit, kde se nakažený pohyboval, a mohou lépe identifikovat ty největší hrozby, kde mohlo dojít k šíření nákazy. Data mohou pouze používat hygienici. Nikdo jiný tedy ani lidé z covid19cz by se k údajům neměli dostat. Takzvaná chytrá karanténa, jak se trasování označuje, se má začít testovat během několik dní.

BRAND24

Sledovací aktivity skupiny covid19cz zahrnují víc opatření na boj s rychle se šířícím virem. To už ale má být zcela mimo vládní souhlas. Experti zde nemohou využít svolení nakaženého k trasování pohybu jeho mobilu, které dal dotyčný hygienikům. Jde o aktualizaci aplikace, díky které si prý každý může nastavit, že chce být informován, pokud přijde do blízkého kontaktu s nakaženým. Aktualizaci si už stáhlo přes 600 tisíc lidí, kolik nakažených dalo souhlas k tomu, že v této aplikaci chce figurovat, zatím experti nezveřejnili. To je přitom klíčové, neboť jen s těmito daty bude služba dávat smysl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).