Menu Zavřít

Slavomír Kovalčík rozjíždí v Brně automatizované SafeBoxes. Na rozdíl od schránek v bankách jsou zcela anonymní

22. 6. 2021
Autor: Jiří Hloušek
  • Služba SafeBoxes chce být alternativou k bankovním schránkám, které podléhají dozoru ČNB

  • Systém nabízí plnou automatizaci od příjezdu na místo až po manipulaci se schránkou

  • Zatím má firma jedinou pobočku, vzniknout by mělo však devět dalších v různých evropských lokalitách 


Bezpečnostní schránky v bankách jsou tradičním způsobem uložení šperků, listin a dalších cenností, které člověk z nejrůznějších důvodů nechce přechovávat doma nebo v kanceláři. Se zajímavou alternativou v podobě plně automatizovaných „Safe Boxes“ nyní přichází společnost Saururus, s.r.o., v níž je společníkem Slavomír Kovalčík. Zatím na jednom místě, ale v plánu je rozšíření do desítky evropských lokalit.

„V bezpečnostním odvětví pracuji přes třicet let a byl jsem za tu dobu svědkem spousty případů, kdy lidé přišli o své cennosti. Někdy doslova o vše. Společně s potřebou zřídit si vlastní bezpečnostní schránku v blízkosti domova jsem zjistil, že po republice funguje několik firem s bezpečnostní úschovou majetku. Taková nabídka ale v Brně chyběla,“ přibližuje  Kovalčík počáteční inspiraci.

S obyčejnými bezpečnostními schránkami se ale nespokojil. Vybudoval zcela automatizovaný systém, který se zcela obejde bez lidské obsluhy. „Robotický systém, který jsme si nechali dodat na míru, byl velkou investicí, která ale zaručí dokonalou ochranu a uživatelskou samostatnost,“ říká Kovalčík.

V trezoru SafeBoxes se nachází více než čtyři tisíce bezpečnostních schránek v pěti různých velikostech, od velikosti S, vhodné pro skladování cenných dokumentů a šperků až po velikost XXL, určenou zejména pro sbírkové předměty. Samotné schránky jsou uloženy v nepřístupném trezoru o hmotnosti 157 tun (!), který dodala specializovaná švédská společnost Gunnebo.

Rumunská královská rodina je naším stálým zákazníkem, říká ředitel sklárny Moser
Přečtěte si také:

Rumunská královská rodina je naším stálým zákazníkem, říká ředitel sklárny Moser

Systém nabízí plnou automatizaci od příjezdu na místo až po manipulaci se schránkou. Robot zpřístupní schránku pouze oprávněnému majiteli, který se do ní dostane po několikafázovém potvrzení identity (identifikační karta, klíče ke schránce a PIN kód). Majitel schránky si může nastavit i další bezpečnostní prvky, jako je otisk prstu nebo potvrzení přístupu přes SMS zprávu. Zkušenost zakladatele v poskytování bezpečnostních služeb se odráží i v takových detailech, jako je možnost nechat se doprovodit od parkovacího místa až ke schránce ochrankou.

Podle Kovalčíka je jednou z předností jeho schránek anonymita. „Na rozdíl od bank nepodléháme oznamovací povinnosti u České národní banky, která je oprávněná vyžadovat od bank informace o majitelích bezpečnostních schránek. My tuto povinnost nemáme,“ tvrdí. To se týká nejen identity majitele, ale i samotného obsahu schránky. „Druhou věcí je ukládaný obsah, který nekontrolujeme. Přesto je zakázané ukládání některých věcí, a to tekutin, hořlavin, výbušnin, zbraní, předmětů podléhajících zkáze a předmětů, jejichž přechovávání je v rozporu s obecně závaznými předpisy jako drogy, léčiva a jiné,“ upřesnil Kovalčík pro Euro.cz.

BRAND24

Zatím mají SafeBoxes jedinou pobočku, v brněnském Business Parku naproti Ústředního hřbitova. V budoucnu ale chtějí majitelé otevřít dalších devět poboček SafeBoxes po celé Evropě. Nyní jsou v řešení lokality ve Vídni a Varšavě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).