Hlavní navigace

Sítě 5G v Česku: ČTÚ učinil první krok k zpřístupnění milimetrových vln na 26 GHz pro operátory

19. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Jim Urquhart, Reuters
V Česku spustili komerční provoz sítí 5G už dva operátoři. O2 na frekvenci 3,7 GHz a Vodafone na 1800 a 2100 MHz. Český telekomunikační úřad nyní učinil první krok k využití tzv. milimetrových vln, tedy frekvencí řádově v desítkách GHz.

O2 i Vodafone nyní využívají frekvence označované jako sub6 (pod 6 GHz) a červený operátor dokonce využívá shodné frekvence jako pro LTE. V budoucnu, po vypnutí DVB-T, pak přejde na kmitočty mezi 700 a 3700 MHz. Pro tyto frekvence se současně chystá aukce, z níž by v ideálním případě měl vzejít čtvrtý operátor. Samotná technologie 5G má přitom pro své plné využití kombinovat frekvence sub6 ještě s milimetrovými vlnami.

Milimetrové vlny jsou označením pro frekvence v rozsahu zhruba 24 až 300 GHz a pro sítě 5G se dlouhodobě uvažuje o provozu v pásmu desítek gigahertzů. V Evropě i v Česku se jedná o pásmo 24,25–27,5 GHz, které nyní budou moci operátoři v omezeném režimu začít testovat. Ve Spojených státech i něterých dalších zemích mají 5G v o něco vyšším pásmu, od 27 GHz výše.

5G: sub6 všude, milimetrové vlny ve městech

Tyto kmitočty mají zajistit vyšší rychlosti zejména ve městech. Přestože mají vysoké frekvence obecně větší problém procházet překážkami či „obejít“ budovy, díky hustší síti základnových stanic by právě v aglomeracích měly ve výsledku fungovat lépe.

5G spektrum 5G spektrum

Mobilní telefony s podporou milimetrových vln se v Česku zatím neprodávají (nyní představený iPhone 12 umí sub6 i mmWave, ale pouze pro Spojené státy), aktuální 5G smartphony umí pouze sub6. Kombinace obou pásem by umožnila rychlosti kolem 10 Gb/s. Pro srovnání, LTE je teoreticky v ideálních podmínkách schopné dodat asi 1 Gb/s. Právě milimetrové vlny jsou tím, na co odpůrci technologie útočí nejvíce.

zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.