Menu Zavřít

Saturn V, raketoplány a příště i Starship. Muskova SpaceX se znovu pustila do rekonstrukce legendární plošiny LC 39A

7. 12. 2021
Autor: SpaceX
  • Elon Musk se prostřednictvím Twitteru nechal slyšet, že jeho společnost SpaceX obnovila rekonstrukční práce na odpalovací rampě LC 39A

  • Plošina je součástí komplexu NASA na Floridě a v minulosti se z ní do kosmu vydali například astronauti programu Apollo, kteří následně stanuli na povrchu Měsíce

  • Do budoucna má slavná plošina sloužit především ke startům nové vlajkové lodi miliardářovy firmy – plavidla Starship, jež by jednoho dne mohlo dopravit člověka třeba až na Mars


Dříve odsud v útrobách raket Saturn V, respektive modulů umístěných na nich startovali účastníci programu Apollo. Koncem minulého století a začátkem toho aktuálního je vystřídaly posádky raketoplánů. Nyní však slouží Elonu Muskovi a jeho kolegům ze společnosti SpaceX. Řeč je pochopitelně o slavné odpalovací rampě LC 39A, jež se nachází v Kennedyho vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral.

Miliardářova firma má slavný komplex v pronájmu od roku 2014. V uplynulých letech jej několik použila pro start svých raket typu Falcon 9, respektive Falcon Heavy. Aby jej však mohla využít i pro svoji budoucí vlajkovou loď – plavidlo Starship, které by ještě během této dekády mělo přistát na Měsíci a posléze i na Marsu -, musí odpaliště zrekonstruovat. A právě to se nyní děje, jak na Twitteru potvrdil sám padesátiletý Musk.

https://twitter.com/elonmusk/status/1466797158737268743?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1466797158737268743%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnbc.com%2F2021%2F12%2F03%2Felon-musk-spacex-starts-construction-of-starship-launchpad-in-florida.html

Část stavebních prací stihla společnost zrealizovat již v roce 2019. Šlo například o vybudování základů, na nichž má v budoucnu stát samotná startovací plošina Starshipu. Od té doby nicméně komplex žádných výraznějších změn v tomto ohledu nedoznal. Důvodem byla skutečnost, že se SpaceX chtěla soustředit na projekty, k jejichž uskutečnění využívala jinou svoji základnu – kosmodrom Starbase, který leží nedaleko osady Boca Chica v jižním Texasu, jak připomíná server Space.com.

První orbitální let možná již v lednu

V průběhu uplynulého roku provedla Muskova společnost na jihozápadě USA hned několik letových zkoušek svých Starshipů. Ačkoliv je nutné podotknout, že během žádné z nich nevystoupala raketa dál než do výšky pouhých deseti kilometrů nad zemí. To by se ovšem už relativně brzy mohlo změnit.

Jedním z dalších kroků v rámci testovacího programu nové lodi je dostat ji na oběžnou dráhu Země. K tomu by dle nejbohatšího muže planety mělo dojít v lednu nebo únoru příštího roku, řekl to sám před několika týdny na mítinku Národních akademií věd, inženýrství a medicíny.

NASA oficiálně odložila návrat na Měsíc o jeden rok. Viní z toho i Bezose a obává se, že ji předstihnou Číňané
Přečtěte si také:

NASA oficiálně odložila návrat na Měsíc o jeden rok. Viní z toho i Bezose a obává se, že ji předstihnou Číňané

V rámci zkoušky, která je podmíněna schválením ze strany tamního Federálního leteckého úřadu (FAA), bude šestimotorový Starship (prototyp SN20) osazen na nosič Super Heavy (prototyp s označením Booster 4). Oba stupně se od sebe po dosažení určité výšky oddělí, přičemž nosná raketa následně přistane na plošině v Mexickém zálivu, zatímco inkriminovaná loď jednou obletí Zemi a vzápětí se snese k Havajskému souostroví, kde rovněž bezpečně dosedne – tedy za předpokladu, že vše půjde podle plánu.

Výroba motorů se zpožďuje

Kdy přesně se první Starship vznese též z odpalovacího komplexu LC 39A, který má SpaceX pronajatý na 20 let a jehož proměnu financuje ze svého, je v tuto chvíli ve hvězdách. Výstřední vizionář by chtěl své nové lodě během nadcházejícího roku testovat za letu každé dva týdny. Pokud by tohoto cíle nedosáhl, hrozil by dle jeho slov SpaceX bankrot – alespoň tak to v uplynulém týdnu napsal podle webu CNBC zaměstnancům v emailu. Následně sice svůj výrok zmírnil, možnost krachu nicméně vyloučit odmítl.

Musk tímto tweetem narážel na problémy s motory Raptor, které jeho společnost aktuálně sužují. Jeden Starship, pomocí něhož chce miliardář na oběžnou dráhu vynášet mimo jiné i družice Starlink, disponuje celkem šesticí těchto pohonných jednotek na kapalný metan, nosič Super Heavy jich pak má mít rovnou třiatřicet.

Další krok vstříc Marsu? Muskova 70metrová raketa Super Heavy už stojí na odpalovací rampě, SpaceX ji podrobí sérii testů
Přečtěte si také:

Další krok vstříc Marsu? Muskova 70metrová raketa Super Heavy už stojí na odpalovací rampě, SpaceX ji podrobí sérii testů

Mají-li prototypy nové lodě v průběhu roku 2022 absolvovat tolik startů, kolik si rodák z Jihoafrické republiky přeje, je zřejmé, že si pracovníci SpaceX budou muset s vývojem motorů i jejich následnou výrobou poněkud pospíšit. V opačném případě by totiž společnost mohla přijít o některé již domluvené zakázky, a tím pádem i velkou sumu finančních prostředků, z nichž financuje vlastní provoz.

BRAND24

O tom, že je atmosféra uvnitř kalifornské firmy v těchto dnech skutečně napjatá, svědčí i fakt, že se Musk nedávno rozloučil se třemi vysoce postavenými kolegy, kteří zde pracovali několik dlouhých let. Dle CNBC šlo konkrétně o viceprezidenta pohonů Willa Heltsleyho, Leeho Rosena, jenž pro změnu zastával funkci viceprezidenta pro mise a starty, a ředitele Rickyho Lima pracujícího v témže oddělení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).