Menu Zavřít

S úmrtím ,50miliardové‘ královny čekají Velkou Británii velké změny. Hymnou počínaje, novými schránkami a bankovkami konče

9. 9. 2022
Autor: Nicolas de Camaret, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons
  • Ve čtvrtek zesnulá britská královna Alžběta II. byla nejdéle sloužícím panovníkem v dějinách země. Vládla celých 70 let

  • Během těchto sedmi dekád dokázala stmelovat lidi nejen v domovské Velké Británii a významně se podílela na růstu hodnoty značky celé královské rodiny

  • Brand samotné Alžběty II. má podle odborníků hodnotu 50 miliard dolarů, tedy zhruba stejně jako nápojový gigant Coca-Cola

  • Poté, co roli panovníka země a vlastně i celého Commonwealthu převzal její syn Charles III., čeká Velkou Británii řada změn. Úprav doznají poštovní známky, pasy, uniformy vojáků i bankovky


Ve čtvrtek 8. září 2022 se uzavřela jedna dlouhá epocha. Epocha Alžběty II., nejdéle vládnoucího britského monarchy v dějinách. A zatímco Britové i velká část světa za zesnulou panovnici, jež se těšila neobyčejné popularitě ve všech koutech planety, truchlí a skládají jí úctu, na pozadí několikadenního období smutku zakončeného jejím pohřbem se rozběhla akce, která má Spojené království přenést do éry nového vládce Charlese III. Co všechno se ve Velké Británii během následujících dní a měsíců změní?

Během dne konání samotného pohřbu musí země počítat se značnými ekonomickými ztrátami. Řada obchodů bude mít zavřeno, přičemž ve chvíli, kdy rakev s královnou dorazí do Westminsterského opatství – což by mělo být přesně v 11 hodin dopoledne – se zastaví i veřejná doprava. Řidiči autobusů odstaví své vozy ke krajnici a cestující na nádraží budou na aktuální dění upozornění hlášením.

Rodina s hodnotou 100 miliard dolarů

V den pohřbu bude ve Velké Británii vyhlášen státní svátek. To samé se pak bude opakovat i během slavnostní korunovace Charlese III. Třiasedmdesátiletý prvorozený syn Alžběty II. se novým panovníkem stal de facto bezprostředně poté, co vyšla najevo informace o královnině skonu. Na zmíněnou korunovaci si ale počká, a to zřejmě i několik měsíců.

Tak či tak přijde britská ekonomika během obou těchto dnů o 1,2 až šest miliard liber, jak již před několika lety vyčíslil tamní deník The Independent. Ten se královninu smrt nebál označit jako nejvíce disruptivní událost od konce druhé světové války.

Na druhou stranu se dá očekávat, že především ona slavnostní korunovace vrátí nemalou část těchto peněz zemi nazpět. To proto, že síla značky britské královské rodiny je enormní a chystaná událost přiláká do Londýna mnoho zvědavých turistů, kteří se nebudou zdráhat si při té příležitosti koupit jeden, dva nebo i víc upomínkových předmětů najednou.

Londýn si navzdory brexitu uchoval pozici předního světového finančního centra. New York a Singapur se na něj ale rychle dotahují
Přečtěte si také:

Londýn si navzdory brexitu uchoval pozici předního světového finančního centra. New York a Singapur se na něj ale rychle dotahují

Hodnota ,Firmy‘, jak se britské královské rodině dlouhodobě přezdívá, činí dle odhadů odborníků, kteří se problematikou značek zabývají, těžko uvěřitelných 100 miliard dolarů, tedy v přepočtu asi dva a půl bilionu korun. Takto se alespoň podle serveru Vanity Fair někteří z nich vyjádřili v loňském televizním dokumentu vysílaném na stanici True Royalty TV. Jen pro srovnání – HDP České republiky za rok 2020 je podle údajů Světové banky odhadováno na zhruba šest bilionů korun.

Samotná značka ve čtvrtek zesnulé panovnice pak má podle Kubiho Springera, jenž v minulosti spolupracoval s takovými firmami, jako je Nike, L'Oreal či Rolls Royace, hodnotu rovných 50 miliard dolarů. To je přibližně stejně jako celý nápojový gigant Coca-Cola. Asi navíc nepřekvapí, že hodnota Firmy v čase narůstá. Podle poradenské společnosti Brand Finance totiž ještě v roce 2017 dosahovala částky 67,5 miliardy liber, což v tehdejším kurzu činilo nějakých 1,95 bilionu korun. Ta samá společnost tehdy vyčíslila roční příspěvek britské královské rodiny do tamní ekonomiky sumou 1,76 miliardy liber (přes 50 miliard korun).

Královna šla neustále s dobou

Na rostoucí hodnotě značky královské rodiny měla lví podíl právě Alžběta II. Díky svému charakteru dokázala sjednocovat lidi nejen napříč Velkou Británií, ale po celém světě, a to navzdory mnoha skandálům, které Firmou v době jejího panování otřásly. „Byla postavou, která spojila naši zemi víc než kdokoliv jiný,“ nechal se pro list The Guardian slyšet bývalý britský ministerský předseda Tony Blair, toho času 11. šéf vlády, kterého uvedla do funkce.

Také mladá generace díky Alžbětě II. nyní ke královské rodině vzhlíží s mnohem větší úctou, než jak tomu bývalo v minulosti. Za to může především královnina snaha držet krok s překotně se vyvíjejícím světem technologií. Svůj první email údajně odeslala již v roce 1976. O jednatřicet let později, tedy v době, kdy jí bylo už přes jednaosmdesát, se zase živě spojila s astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici a během uplynulé dekády byla pro změnu aktivní na sociálních sítích. Měla Facebook, Twitter, a dokonce i Instagram.

Řada věcí už není aktuálních

Zda se Charlesovi III. povede ve všech výše zmíněných ohledech na svoji matku navázat, ukáže až čas. Jisté je však to, že s jeho nástupem na trůn čekají Velkou Británii velké změny. Některé budou na první pohled patrné méně, jiné více.

Úprav dozná například britská hymna. V ní se totiž už nebude dále zpívat o tom, aby Bůh ochraňoval královnu – jako tomu bylo po celých uplynulých 70 let –, nýbrž krále. Také bude potřeba pozměnit vzhled poštovních známek. Silueta Alžběty II. z nich postupně zmizí a bude nahrazena siluetou nového panovníka. Stejně tak je nutné poupravit poštovní schránky, na kterých byla doposud pod znakem koruny vyryta římská číslice II.

Pošťácký džob v ohrožení. Royal Mail experimentuje s drony, chce s nimi doručovat balíky na odlehlé ostrovy
Přečtěte si také:

Pošťácký džob v ohrožení. Royal Mail experimentuje s drony, chce s nimi doručovat balíky na odlehlé ostrovy

Jak připomíná web Business Insider, změn se dočkají i miliony britských pasů. V nich se totiž píše, že „státní tajemník Jejího Veličenstva žádá a požaduje jménem Jejího Veličenstva všechny, jichž se to týká, umožnit nositeli pasu volně a bez překážení procházet a poskytnout mu pomoc a ochranu, pakliže to bude nutné‘.

BRAND24

Aby toho nebylo málo, dostanou britští policisté i vojáci nové uniformy, neboť insignie na těch současných již několik hodin neodpovídají realitě. V neposlední řadě se ale čtvrteční královnino úmrtí dotkne každého jednoho tamního obyvatele, jelikož bude nutné nechat vyrazit a vytisknout zbrusu nové mince a bankovky. Ty nynější budou postupně stahovány z oběhu a nahrazovány penězi s podobou Charlese III.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).