Hlavní navigace

Rozhodnuto. USB-C bude v Evropské unii povinné v mobilech i noteboocích, Apple se musí přizpůsobit

7. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
USB-C bude povinné u všech smartphonů, notebooků a další elektroniky prodávané v Evropské unii. Apple se musí přizpůsobit. USB-C a standard Power Delivery bude nabíjet všechny mobily, tablety i notebooky.

EU připravuje legislativu jednotného konektoru již více než deset let. Nejprve na dobrovolné bázi, nyní bude pro výrobce již povinná. Snaha EU je vedena spíše omezením elektronického odpadu než zjednodušením života uživatelů. Součástí je i prodej smartphonů bez nabíječek. Nový zákon nyní musí chválit Rada EU a Evropský parlament, což však má být jen formalita.

Smartphony a jiná drobná zařízení budou muset toto nařízení splňovat od podzimu roku 2024, pro notebooky vejde v platnost o necelé dva roky později. Nové rozhodnutí nejvíce ovlivní Apple, který u iPhonů používá konektor Lightning. Apple loni prodal v EU asi 56 milionů iPhonů. I když se již dlouho mluví o tom, že Lightning nahradí za USB-C, zatím se tak nestalo.

Apple přejde na USB-C nebo na Qi

Apple se může novému konektoru vyhnout tak, že konektory zruší úplně a spolehne se na bezdrátové nabíjení. USB-C však využívá například v MacBoocích, a pravděpodobně tak za dva roky přijde s nějakým vylepšeným „iUSB-C“.

MicroUSB již výrobci většinou opustili, i když sem tam se objeví nějaký levný telefon s tímto konektorem, původně určený třeba pro indický trh. Mimochodem – na opačné straně adaptéru stále zůstanou rozdílné konektory pro několik typů evropských silových zásuvek (byť britské zásuvky již do EU nepatří).

Pokud se v budoucnu objeví nový typ nabíjení, komise nevylučuje revizi nařízení. S povinným USB-C se však nový standard (pokud nebude bezdrátový) bude prosazovat jen těžko. Smartphone také bude možné prodávat s nabíječkou pouze v případě, že bude v prodeji i balení bez nabíječky.

Notebooky si počkají na Power Delivery 3.1

Co se týče notebooků, stále mnoho výrobců používá proprietární kulatý (někdy hranatý) konektor. Problém je to zejména u výkonných herních mašin. Zde chce EU nechat technologii ještě uzrát a počítá se zavedením standardu Power Delivery 3.1, jenž umožní nabíjet výkonem až 240 W, takže zde se teprve uvidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.