Menu Zavřít

Řidiči kamionů v Jižní Koreji stávkují. Při současných cenách pohonných hmot se nemohou uživit

10. 6. 2022
Autor: Pixabay
  • Odborový svaz jihokorejských dopravců čtvrtým dnem stávkuje. Řidiči chtějí vyšší platy a prodloužení nouzových opatření

  • Prezident země, který dosud strávil v úřadu sotva měsíc, slíbil, že se pokusí situaci řešit dialogem

  • Zvýšení mezd řidičů ale podle analytiků povede k dalšímu zdražení dopravy a růstu inflace


Řidič tvrdý chleba má, říká se. Při současných cenách pohonných hmot, neustálém narušování výroby především v čínských továrnách a zpomalování činnosti asijských přístavů v návaznosti na přetrhaný dodavatelský řetězec to však přestává být metafora. Proto se tisíce kamioňáků v Jižní Koreji rozhodly na protest proti jmenovaným potížím stávkovat.

Místní ministerstvo dopravy sdělilo agentuře Reuters, že 7200 řidičů, což je zhruba 30 procent odborového svazu Cargo Truckers Solidarity, čtvrtým dnem odmítá vyjet na silnice. Pro prezidenta Jun Sok-jola to znamená, že se musí potýkat s jednou z prvních velkých ekonomických výzev za dobu svého úřadování. Na novou funkci si totiž zatím zvyká doslova jen několik týdnů.

V amerických přístavech hrozí stávky dělníků. Pro dodavatelský řetězec by znamenaly další šok
Přečtěte si také:

V amerických přístavech hrozí stávky dělníků. Pro dodavatelský řetězec by znamenaly další šok

Zástupci odborů navíc uvedli, že ve skutečnosti se protestů účastní daleko více pracovníků, než uvádí vláda, a že se rozhodli zapojit i řidiči, kteří nejsou členy unie. K ní se podle oficiálních statistik hlásí asi šest procent ze 420 tisíc korejských kamioňáků. Stát se přitom se svým HDP okolo 1,6 bilionu dolarů považuje za jednu z největších světových ekonomik. Pokud však budou místní podniky stávkami donuceny platit astronomické náklady na dopravu, mohlo by to tamní průmysl těžce narušit.

Zboží nikdo neodveze

Následky stávky už teď pocítily například ocelárny POSCO, které najednou nedokážou expedovat asi třetinu svého běžného objemu zboží. To odpovídá 35 tisícům tun ocelových výrobků, jež mají každý den opustit dva závody firmy. Protože je ale nemá kdo odvézt, zůstávají ve skladech.

Opačný problém mají automobilky – odboráři řidiče totiž vyzvali, aby firmám nic nedodávali, ale zároveň aby neblokovali příjezdové cesty. Výrobci aut tedy zůstali bez součástek, ačkoli zástupci značky Hyundai přiznali, že pár kamionů do jejich areálů přece jen dorazilo. Dceřinka Hyundaie, společnost Kia Motors, si poradila kreativně – její zaměstnanci z pobočky ve městě Kwangju začali k dodávkám zboží využívat vlastní nově sestavené vozy. Zástupci automotive průmyslu, kteří se už tak potýkají s nedostatkem polovodičů, označili stávku za ,extrémně sobecký krok‘.

Potíže nastaly také v přístavech. „Právě teď se k nám dostává jen minimální množství nákladu,“ postěžoval si jeden z úředníků z korejské rady lodních dopravců. „Do včerejška to skoro vypadalo, že je všechno v pořádku, protože předem domluvené zásilky stále chodily. Teď ale nastanou těžké časy,“ doplnil.

Mražené, nebo nic. Malajsie zakázala vývoz živých kuřat do Singapuru, místní se bojí o své národní jídlo
Přečtěte si také:

Mražené, nebo nic. Malajsie zakázala vývoz živých kuřat do Singapuru, místní se bojí o své národní jídlo

Přístav v Pusanu, nacházející se na jihovýchodě země, odkud je to blízko do Japonska, už shromažďuje tým dělníků, který má na pondělí zajistit mimořádné skladové prostory, aby bylo zboží doručené do sedmého největšího kontejnerového portu na světě kam odložit. Protože kamiony ho do vnitrozemí nejspíš nepovezou. Míra obsazenosti kontejnerů v přístavu aktuálně činí 76,3 procenta, tedy o 2,4 procenta víc než před dvěma dny.

Podle úředníků ministerstva dopravy se ale zatím není čeho obávat – tvrdí, že sice zaznamenali pokles dodávek některých velkoobjemových produktů, jako jsou ocel a cement, ale k výraznějšímu narušení celkové logistiky v zemi prý zatím nedošlo. Vláda zároveň oznámila, že na schůzkách s průmyslníky pracuje na řešení, jež má podobné situaci předejít.

Zdržte se alespoň násilí

Frustrace korejských autodopravců plyne hlavně ze skutečnosti, že pracují na asijskou obdobu živnostenského listu, takže si na sebe musí vydělat sami. Proto požadují zvýšení mezd a slib, že nouzové opatření, které zaručuje určitou výši sazeb za dopravu, bude prodlouženo. Vláda ho totiž vytvořila během pandemie a původně mělo letos vypršet. Řidiči také chtějí, aby se jeho platnost rozšířila mimo kontejnerové a cementové náklaďáky i na další typy vozidel.

Lockdown v Šanghaji skončil a lodě v přístavech se pohnuly. Zaplaví teď čínské zboží Ameriku?
Přečtěte si také:

Lockdown v Šanghaji skončil a lodě v přístavech se pohnuly. Zaplaví teď čínské zboží Ameriku?

„Vláda naše živobytí vzhledem k rostoucím cenám pohonných hmot nechrání dostatečně,“ nechal se slyšet Kim Jae-kwang, vysoký odborový úředník. Podotkl, že mnoho jeho kolegů dopravců zvažovalo ukončení svého podnikání a změnu profese. Kamioňáci totiž dostávají měsíční plat mezi třemi a čtyřmi miliony wonů, přičemž dodatečné náklady na benzín a naftu představují právě skoro tři miliony. Ocitají se tak v podstatě na nule a s uživením jim nepomáhá ani inflace, která v Jižní Koreji dosahuje 14letého maxima.

Není proto divu, že odbory začaly protestovat a servítky si rozhodně neberou – mimo stávky totiž začali členové Cargo Truckers Solidarity blokovat brány podniků, jako je například pivovar Hite Jinro jihovýchodně od Soulu. Podle místní agentury Yonhap zde přivolaná policie pozatýkala na 25 demonstrantů.

BRAND24

Pokud ale vláda vyjde požadavkům dopravců vstříc, zvednou se konečné náklady na logistiku, které firmy budou muset zaplatit, což inflaci vytlačí ještě výš, myslí si analytik HI Investment & Securities Park Sang-hjun. Novopečený prezident proto slibuje, že se zdánlivě nekonečnou smyčku pokusí vyřešit dialogem a žádá protestující, aby se alespoň zdrželi násilí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).