Menu Zavřít

Protekcionismus v praxi. Trump zavedl cla na ocel a hliník

9. 3. 2018
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku, které vstoupí v platnost za 15 dní. Výjimku přiznává Kanadě a Mexiku, další státy prý mohou následovat. Cla na dovoz oceli budou stanovena ve výši 25 procent, na dovoz hliníku deseti procent. Evropští oceláři varují, že Trumpovo rozhodnutí je kontraproduktivní.

Mexiko s Kanadou výjimku sice přivítaly, s uvalením cel ale obecně nesouhlasí. Nelíbí se jim ani spojování výjimky se Severoamerickou dohodou o volném obchodu (NAFTA), o jejíž nové podobě teď se Spojenými státy jednají. Kanada přislíbila, že bude na Washington tlačit, aby cla zrušil. Spojené státy jsou největším dovozcem oceli na světě.

Vlády Japonska a Jižní Koreje budou rovněž usilovat o výjimku a stejný postup zvolí také Austrálie. Trump při podpisu dekretu uvedl, že USA se k problematice poplatků staví pružně, což by mohlo signalizovat vyhlídky na dohodu. Americký ministr financí Steven Mnuchin dnes naznačil, že spojenci USA usilující o výjimku by mohli být vyzváni k lepšímu plnění svých finančních závazků vůči NATO.

Evropské státy chtějí na krok Washingtonu reagovat společně s Evropskou unií, tento záměr už oznámily mimo jiné Británie, Francie a Německo. Berlín považuje americká cla za protiprávní a za urážku blízkých partnerů. Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že cla budou mít dopady na všechny, proto by bylo nejlepší, aby EU byla z opatření vyjmuta.

K výjimce pro EU vyzval také místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen. Prohlásil, že EU není pro USA bezpečnostním rizikem a že unie bude jako obchodní blok postupovat v otázce cel společně.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová oznámila, že bude o situaci v sobotu hovořit s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem. Uvedla také, že cla jsou podle EU v rozporu s WTO, takže není vyloučeno, že se Brusel na obchodní organizaci obrátí.


Komentář: Proč míří Trumpova obchodní válka i do vlastních řad?

 Těžba  ropných písků, ilustrační foto


Italský premiér Paolo Gentiloni uvedl, že Evropská unie zaujme společný postoj k americkým clům na příštím jednání Evropské rady, které se bude konat ve dnech 22. a 23. března.

Evropské ocelářské sdružení Eurofer považuje Trumpovo rozhodnutí za kontraproduktivní. Varovalo také, že oznámený krok poškodí jak Spojené státy, tak Evropskou unii. K členům sdružení Eurofer patří firmy jako je ArcelorMittal, ThyssenKrupp nebo Tata Steel Europe.

Čtveřice hlavních německých hospodářských sdružení v čele s průmyslovou a obchodní komorou (DIHK) varovala před nebezpečím roztočení spirály protekcionalismu.

O tom, že by EU měla zvážit zavedení ochranných opatření, informovaly ČTK největší české hutní podniky - Třinecké železárny (TŽ) a ArcelorMittal Ostrava (AMO). Tyto ocelárny sice do USA dovážejí málo, obávají se ale zvýšení dovozu do Evropy. České ocelářské firmy loni vyvezly do USA zboží za 200 milionů dolarů (4,1 miliardy korun). Jde například o železné a ocelové trouby a profily.

O přesměrování vývozu na jiné trhy již hovoří největší ruská ocelárenská společnost Severstal. Ta sdělila, že cla za problém nepovažuje, protože do USA loni dodala jen dvě procenta svého celkového objemu.

BRAND24

Zatímco Trump tvrdí, že vyhlášením cel plní své předvolební sliby o ochraně amerického průmyslu, řada republikánů s ním nesouhlasí a obávají se negativních dopadů na americkou ekonomiku. Mnozí v této souvislosti varují, že obchodní válka nebude mít vítěze, protože škody utrpí každý. Podle agentury AFP řada zákonodárců také hrozí, že zablokuje prezidentovo rozhodnutí zákonem.

Největším výrobcem oceli je Čína, do USA ji nejvíce vyváží Kanada

- Celosvětová výroba oceli činila v uplynulém roce podle údajů Světového sdružení pro ocel (Worldsteel) 1,7 miliardy tun.

- Největším světovým producentem oceli je Čína, jejíž podíl na celosvětové produkci činí 49 procent. Na dalších místech jsou země Evropské unie, nejvíce v Německu a Itálii (10 procent), Japonsko (šest procent), Indie (šest procent) a Spojené státy (pět procent), následují Jižní Korea (čtyři procenta), Rusko (čtyři procenta), Turecko (dvě procenta), Brazílie (dvě procenta) a další.

- Největším spotřebitelem oceli je Čína, kterou následují země EU, USA, Indie, Japonsko a Jižní Korea.

- Největším dodavatelem oceli do USA je Kanada s podílem 17 procent. Dalšími velkými dodavateli oceli do USA jsou Jižní Korea, Mexiko, Brazílie a Čína. Kanadě a Mexiku Trump přiznává výjimku na cla na dovoz oceli a hliníku, další státy prý mohou následovat.

- Největšími výrobci hliníku jsou opět Čína (53 procent), Rusko (6,2 procenta), Kanada (5,5 procenta), Indie (4,8 procenta) a Spojené arabské emiráty (4,2 procenta). Největšími exportéry této suroviny jsou Rusko, Kanada, Austrálie, Spojené arabské emiráty a Norsko. Kanada, Rusko a Spojené arabské emiráty jsou i největšími dodavateli hliníku do USA.

Čtěte také:

Trumpův ekonomický poradce Cohn končí. Nelíbí se mu clo na ocel a hliník

Trump blokuje memorandum demokratů ke zprávě o FBI. Bojí se o národní bezpečnost

Dvě minuty do apokalypsy. Svět podle jaderných vědců ohrožují Trump či KLDR

Sólo pro Jaga. Trump v prvním roce napínal švy americké demokracie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).