Menu Zavřít

Primátorem Prahy bude Hřib. Čižinský a Pospíšil zůstanou mimo radu

25. 10. 2018
Autor: Martin Pinkas

Pražským primátorem bude Zdeněk Hřib (Piráti). Lídři Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil v radě města nebudou. Pospíšil zůstane europoslancem a Čižinský starostou Prahy 7. Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou mít po dvou náměstcích primátora. V radě bude ještě dalších šest členů - po dvou z každého koaličního uskupení. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Náměstky primátora budou podle dnešní dohody Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

Za Piráty budou vedle Hřiba v radě také Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský, za Spojené síly pro Prahu ještě Hana Marvanová a Jan Chabr (TOP 09). Radními za Prahu Sobě se stanou Hana Třeštíková a Milena Johnová.

Pospíšil a Čižinský budou předsedy zastupitelských klubů svých stran. „Předsedové klubu mají silnou pozici při vyjednávání nebo mohou svolat koaliční vyjednávání. O tom, že bychom utíkali z pražské radnice, to není pravda,“ řekl Pospíšil.


Přečtěte si předvolební rozhovor se Zdeňkem Hřibem:

Praha není složitější než zdravotnictví, říká kandidát Pirátů na primátora Hřib

 Kandidát na pražského primátora za Pirátskou stranu Zdeněk Hřib


Bývalý ředitel IPR a architekt Hlaváček (TOP 09) bude mít na starosti územní rozvoj. Starosta Lysolají Hlubuček (STAN) bude řešit životní prostředí, Marvanová (STAN) legislativu a Chabr (TOP 09) majetek města. Vyhnánek (PS) bude zodpovědný za městské finance, Scheinherr (PS) za dopravu, Třeštíková (PS) za kulturu a Johnová za sociální oblast a zdravotnictví. Pirát Zábranský bude mít na starosti bydlení a Šimral (Piráti) školství. Hřib jako primátor bude mít v kompetenci IT nebo zahraniční vztahy.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako další Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO s 12 zastupiteli.

Strany koalice budou jednat rovněž s ODS a ANO, které skončí v opozici. Občanským demokratům jako vítězům voleb nabídnou post předsedy magistrátního kontrolního výboru.

Kdo bude předsedat zastupitelským výborům za koalici zatím strany nevyřešily, podle Hřiba nicméně strany neočekávají žádné problémy.

Čižinský chtěl zůstat starostou Prahy 7

Čižinský na dotaz ohledně své absence v radě reagoval tím, že podstatné je pro něj dosáhnout změny a zároveň chce zůstat starostou Prahy 7. To odporovalo jedné z podmínek Pirátů, kteří u koaličních partnerů odmítali kumulaci funkcí. Pospíšil, který zůstane členem Evropského parlamentu, uvedl, že roli při výběru radních za Spojené síly pro Prahu hrála primárně jejich odbornost v dané gesci.

Oba lídři zdůraznili, že se stanou předsedy zastupitelských klubů, kteří podle nich budou hrát větší roli než dosud. „Předseda klubu zastupitelů vlastně je na úrovni radního, akorát nezvedá na radě ruku,“ uvedl Čižinský.

BRAND24

Strany nyní podle budoucího primátora zapracují dnešní dohodu o personálním složení rady do programového prohlášení, které v posledních týdnech připravují.

Zdeněk Hřib (37)
Vzdělání: absolvoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2006), během studií byl na stáži na Tchaj-wanu
Současná funkce: zastupitel Hlavního města Prahy (zvolen v říjnu 2018), člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (zvolen Sněmovnou, od ledna 2018)
Kariéra: lékařské profesi se nikdy nevěnoval, medicíně ale zůstal blízko jako odborník na informační technologie, mimo jiné krátce pracoval jako vedoucí sekce informatiky ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv; mezi roky 2008 a 2018 působil ve společnosti Aquastoft, kde se podílel na projektu elektronického receptu eRecept; dosud byl také ředitelem obecně prospěšné společnosti Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví, která se zabývá výzkumem v oblasti efektivity a kvality veřejných služeb
Působení v politice: od roku 2013 je spojen s Piráty, nejprve jako registrovaný příznivec, už před čtyřmi lety se za stranu neúspěšně pokoušel zasednout v pražském zastupitelstvu; od loňského dubna je členem strany, letos se stal lídrem pražské kandidátky pro komunální volby v hlavním městě, kterou dovedl k těsnému vítězství

Přečtěte si o dojednaných koalicích v Praze:

V Praze 2 vznikla nová koalice ODS, TOP 09, OSB a ANO. Černochová starostkou zůstane

Vodrážka bude starostou Prahy 13 popáté za sebou. ODS se dohodla s ANO, lidovci a STAN

Praha 1 má novou koalici, starostou bude Pavel Čižinský

Na Praze 7 bude dál vládnout Praha Sobě, spolu se Zelenými a Piráty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).