Menu Zavřít

Pražské Zásady územního rozvoje pod palbou. Odpůrci se snaží vymazat z map stavby za miliardy

16. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Na aktualizované pražské Zásady územního rozvoje míří další žaloba. Týká se plánované třetí ranveje na Letišti Praha. Prostřednictvím advokátní kanceláře Dohnal & Bernard ji podaly tři fyzické osoby ze Suchdola. „Žalobci se obávají, že Zásady umožní překračování hlukových limitů a tím omezí jejich vlastnická práva,“ řekl serveru Euro.cz právník Vítězslav Dohnal.

Jde o třetí žalobu, kterou chtějí odpůrci stavby dosáhnout vymazání nové přistávací dráhy z územně – plánovacího dokumentu, bez nějž nejde pro projekt získat územní a stavební povolení. První žaloba byla úspěšná, město Praha proto muselo připravit aktualizaci Zásad územního rozvoje, kterou schválili pražští zastupitelé po několika letech práce úředníků na podzim roku 2014.

Následovala druhá žaloba na aktualizované Zásady u pražského městského soudu, kterou zamítl. Žalobci – pět pražských městských částí, Ústav experimentální botaniky AV a jedna fyzická osoba - následně podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten zatím spor nezačal řešit. Nejvyšší správní soud už nicméně rozhodl v případě trasy Pražského okruhu, přestože obdobná žaloba byla v jeho případě podána později než u letiště. Nejvyšší soud ji u Pražského okruhu zamítl.

BRAND24


Městský okruh jen tak nebude: Praha bude zpracovávat alternativní trasu

Stavba Pražského okruhu


Vzhledem k tomu, že se blíží konec tříletého období od schválení aktualizovaných Zásad, kdy je možné je soudně napadnout, dá se očekávat další žaloba i na trasu Pražského okruhu. Podle informací Euro.cz už byla v případě jejího vedení na severu také podána.

Dále čtěte:

Návrh metropolitního plánu bude hotový do září. Projednávat se má v roce 2018

Úleva pro Prahu a Brno. Poslanci posunuli platnost územních plánů do roku 2022


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).