Menu Zavřít

Pracovní trh se s pandemií změnil, mzdu dnes určují zaměstnavatelé

25. 10. 2020
Autor: Profimedia.cz

Pryč jsou doby, kdy firmy lovily zaměstnance na nejrůznější formy benefitů. Ty se staly první obětí jarního lockdownu a rozhodně se jen tak nevrátí.

Důležitější než stolní fotbálek či stokorunové stravenky, a dokonce i než
výše samotné mzdy se nyní pro kandidáty na pracovním trhu stává stabilita
pracovního místa, jistota práce a bezpečnost.

Tím, kdo výši mezd nyní určuje, se tak opět stávají sami zaměstnavatelé, uvádí v rozsáhlém mzdovém průzkumu personální agentura Grafton Recruitment.

V něm sleduje vliv pandemie na aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v devíti oborech a třinácti krajích České republiky (v Karlovarském kraji nemá agentura pobočku, a tedy ani potřebná data).

Na současném pracovním trhu je patrný jasný trend, kdy se na jedné straně výrazně snižuje počet nově otevíraných pozic u zaměstnavatelů, na druhé straně násobně roste počet volných uchazečů. Pro zaměstnavatele to znamená, že se mohou plně soustředit na výběr kvalitnějších kandidátů, kteří pro získání práce splňují všechny předpoklady, a zaměřit se na produktivitu práce - v předchozích letech obecně spíše stagnující.

„Již od roku 2019 sledujeme postupné zpomalování růstu české ekonomiky, které letos ještě zvýraznila pandemie koronaviru. I když firmy mohly využít řadu vládních podpůrných opatření, dá se očekávat jak propad české ekonomiky na úrovni 10 až 15 procent, tak i růst nezaměstnanosti na šest až deset procent,“ říká ředitel agentury Martin Malo.

Jistou setrvačnost pracovního trhu v tomto ohledu způsobují zejména vládní podpůrné programy. Ty velkou měrou přispívají k tomu, že firmy prozatím propouštět nemusejí. Zatímco nyní uvádějí české úřady nezaměstnanost pod čtyřmi procenty, v posledním čtvrtletí roku, navrch zasaženém druhou vlnou pandemie, se může mnohé změnit.

I proto se ve vládě začíná znovu skloňovat možnost zachování podpory v rámci původního programu Antivirus A, a to se zvýšením z osmdesáti na rovných sto procent proplácených nákladů na mzdy.

Tak nebo tak, trendem roku 2020 jsou a budou podle Graftonu flexibilní formy zaměstnávání uchazečů. Navíc se v mnoha oborech nedostává těch kvalifikovaných, kteří dříve často přicházeli ze zahraničí a pod vlivem pandemie museli v mnoha případech Českou republiku opustit.

Dalším efektem aktuálního vývoje pracovního trhu je i výrazné snížení fluktuace zaměstnanců, a to z důvodu nízkého počtu otevřených pracovních nabídek, a tím i zvyšující se loajalita.

CONTENT24

Jarní pandemie ovlivnila pracovní podmínky 37 procent zaměstnanců, nejvíce
těch manuálně pracujících. Z propuštěných zaměstnanců má aktuálně 38 procent
problém najít novou práci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).