Menu Zavřít

Plné kapsy. Evropané se odmítají vzdát hotovosti, trend je ale zřejmý

7. 6. 2017
Autor: Pixabay.com via CC0

Obyvatelé Evropy při sobě i v době rozmachu platebních karet stále nosí vysoké obnosy v hotovosti. Mezi národnostmi však panují velké rozdíly. Češi například mají v portmonkách méně než polovinu toho co Rakušané nebo Turci. Nástup bezhotovostních forem placení je přesto nezadržitelný. Konzervativní návyky obyvatel německy mluvících zemí jej jen zpomalují.

Průměrný hotovostní obnos v kapse by mohl poskytnout jistý obrázek o svého druhu ekonomické gramotnosti evropských národů, řeklo by se. Průzkum finanční skupiny ING Bank však ukázal překvapivé výsledky. Nejvíce bankovek u sebe nosí Turci (v průměru 79,10 eura, tedy 2080 korun), Lucemburčané (75 eur) a Rakušané (74,20 eura). Češi s obnosem 35,30 eura (928 korun) zaostali za Brity (42,10 eura), v kapsách ale nosí více než Francouzi (33,90 eura).

Průzkum dále ukázal, že muži mají u sebe hotovost častěji než ženy a také nosí vyšší částky. Najevo vyšly i některé zajímavé rozdíly mezi národnostmi. Anonymitu platby v hotovosti například oceňuje 83 procent Rakušanů, zatímco v evropském průměru je to jen 66 procent. Rakušané rovněž z průzkumu vyšli jako národ, pro nějž jsou hotové peníze neodmyslitelnou součástí platby v pohostinství.

Průměrný obnos hotovosti v kapse jednoho obyvatele (v eurech)
Turecko 79,10
Lucembursko 75
Rakousko 74,20
Německo 62,70
Itálie 61,30
Belgie 50,40
Španělsko 43,80
Velká Británie 42,10
Česko 35,30
Francie 33,90
Polsko 28,10

Podle dříve zveřejněného průzkumu téže finanční skupiny by ale více než třetina Evropanů byla spokojena s úplným přechodem na bezhotovostní platební styk, přičemž 20 procent z nich používá hotovost jen „z donucení“. Na dotaz, zda v uplynulém roce používali hotovost méně než v roce předchozím, odpověděla kladně více než polovina dotázaných.

Jistou perspektivu hotovost má především zásluhou konzervativních návyků obyvatel germánských zemí. Kromě zmíněného Rakouska jsou jejími velkými zastánci i Němci. Jen desetina z nich hotovost používá „zřídka“, zatímco ve Francii či Polsku je to třetina. Ohlášený plán Evropské centrální banky vyřadit 500eurovou bankovku z oběhu s argumentem, že slouží krytí zločinu, vyvolal v Německu zděšení. Lidé se začali obávat, že jde o začátek konce hotových peněz.

K zastáncům hotovosti patří i Češi. Přestože bezhotovostní platby včetně bezkontaktních a mobilních plateb v tuzemsku zaznamenaly bouřlivý rozvoj, bez hotovosti by se stále neobešlo 82 procent dotázaných. Silné zastání má hotovost i v Turecku, Rumunsku a Španělsku. Průzkumu se v únoru 2017 účastnilo 13 tisíc lidí ve 13 evropských zemích.

BRAND24

Dále čtěte:

Přijdeme o peníze? Díl 3.

Jeďte si půjčit do Zimbabwe. Ručit můžete kravkou i lednicí

Sbohem, hotovosti! Švédsko zvažuje zavedení digitální měny

Švédská koruna


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).