Menu Zavřít

Z cizího krev neteče

29. 8. 2018
Autor: Redakce

Mzdové šílenství nekončí. Vládní koaliční partneři se dohodli, že přidají státním zaměstnancům víc než původně navrhovaných šest procent a navýšení bude opravdu citelné, pravil po schůzce ministryně Schillerové socialista Hamáček s nadšením v hlase. Jaké nadšení asi projevují ti, kterým stát pro ty peníze sahá drze do kapes?

Průměrný plat státních zaměstnanců je momentálně už o tisícovku vyšší než plat zaměstnanců privátních firem, z jejichž daní se navýšení platí. A jak je zřejmé, rozdíl mezi státními zaměstnanci a zbytkem země se opět citelně zvýší, protože státní platy porostou z vyššího základu a navíc rychleji.

V roce 2013 činily výdaje státu na mzdy zhruba 130 miliard korun. Letos to bude miliard zhruba 190. A ještě je to málo. Kdyby v některé firmě Agrofertu ve stejné době narostly režijní náklady o 60 procent, tak by pan ředitel už dávno nebyl panem ředitelem. Tak se totiž firma neřídí, je nyní na místě připomenout premiérovi, který se stále holedbá svou zodpovědností hospodáře, která se nekoná, když nejde o jeho vlastní peníze.


Čtěte: Učitel, nebo europoslanec? Platy státních zaměstnanců se liší o stovky tisíc

ilustrační foto


Před volbami je přece třeba voliče trochu motivovat. Normálně se tomu říká volební korupce. A spoléhá se přitom na to, že těm zbývajícím devíti a půl milionu obyvatel nedojde, že po pěti letech bačování pana Babiše státním financím přispěje každý z nich na chod státu ročně o nějakých osm až devět tisíc více. Počítáno včetně nemluvňat.

Úplně nepochopitelné je toto chování pak pro každého ekonoma, který vnímá situaci na trhu práce - takové navyšování tlaku vlády na další zrychlení už tak nebezpečně cválajících mezd je totiž hazardem s naší makroekonomickou rovnováhou. Ona ta inflace totiž neumřela, i když o ní teď pár let nebylo moc slyšet.

BRAND24

A, bohužel, nejde jen o platy státních zaměstnanců. Z toho, co se děje kolem přípravy státního rozpočtu je jasné, že nám vláda míchá koktejl, z něhož, pokud to takto půjde dál, bude tuhle zemi bolet pár let hlava. Toho, kdo je za to odpovědný, se ale bolehlav určitě týkat nebude. Ten bude za vodou několikanásobně dál, než byl, když vstoupil do politiky.

O státním rozpočtu čtěte:

Odhad příjmů rozpočtu je nadhodnocený, tvrdí výbor. Ministerstvo úpravu nechystá

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Rozpočet na pěst aneb Jak si koupit voliče, kteří neumějí do pěti počítat

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).