Menu Zavřít

Plasty v oceánech do roku 2050 převáží nad rybami, tvrdí žaloba namířená proti Pepsi či Nestlé

5. 3. 2020
Autor: Profimedia.cz

Deset velkých společností, které jsou dlouhodobě kritizované za znečišťování moří plasty, čelí ve Spojených státech žalobě za klamání veřejnosti. Environmentální skupina Earth Island Institute (EII) zažalovala Coca-Colu, Pepsi či Nestlé.

Žaloba tvrdí, že ročně skončí v oceánech od osmi do dvaceti milionů tun plastu. „Tímto tempem převáží v oceánech plasty nad rybami kolem roku 2050,“ píše se v ní.

Autoři
žaloby požadují, aby největší světoví znečišťovatelé převzali zodpovědnost a
nesnažili se svalit vinu za zamoření oceánů plasty na spotřebitele.

Společnosti zároveň mají přestat označovat plastové lahve jako recyklovatelné. „Tyto společnosti moc dobře vědí, že se většina lahví nezrecykluje, i když na etiketách tvrdí opak. Lidé pak mají pocit, že je o to postaráno,“ uvedl David Phillips, výkonný ředitel EII, v prohlášení pro The Guardian.

Zrecykluje se jen devět procent odpadů

Podle nejnovějších studií, které se zaměřily na produkci plastových výrobků od padesátých let minulého století, bylo řádné zrecyklováno jen devět procent plastových odpadů. Zbytek končí na skládkách, ve spalovnách, nebo v oceánech.

Žaloba je namířena na deset společností, jejichž obaly a lahve byly nejčastěji nalezeny během úklidů pláží, které organizovala skupina Break Free from Plastic. Kromě již zmíněných mezi ně patří například Clorox, Mars, Colgate-Palmolive či Crystal Geyser.

Zdroje: Vice.com, The Guardian

BRAND24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).