Menu Zavřít

Planetu zachraňuje vodkou. Společnost Air Company vyrábí alkohol pomocí oxidu uhličitého

31. 5. 2022
Autor: Depositphotos
  • Americká společnost Air Company vyrábí vodku ze zachyceného oxidu uhličitého

  • Tímto krokem chce podpořit životní prostředí a omezit vypouštění CO2 do ovzduší

  • Alkohol není jediná věc, k jehož produkci oxid uhličitý slouží. Používá se například k výrobě parfémů, Coca-Coly i leteckého paliva


Pokud někdo tvrdí, že alkohol do života přináší jen samá negativa, určitě ještě neslyšel o vodce z manhattanského podniku Bathtub Gin. Tam pomocí alkoholu ,nebojují‘ jen s pochmurnou náladou, ale především se zhoršujícím se životním prostředím. Jejich Air Vodka se totiž částečně vyrábí z emisí skleníkových plynů, konkrétně ze zachyceného oxidu uhličitého.

„Spolupracujeme s partnery, kteří oxid uhličitý zachycují ještě předtím, než je vypuštěn do atmosféry. My jej pak využíváme v našem procesu při výrobě alkoholu,“ uvedl pro CNBC Gregory Constantine, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Air Company. Ta speciálním alkoholickým nápojem navazuje na další produkty, k jejichž výrobě využívá právě CO2. Jedná se například o parfémy či dezinfekční prostředky na ruce.

Při destilaci alkoholu starým způsobem nepředstavují problém jen samotné emise. Dochází během něj také k velké spotřebě vody, kdy je na výrobu jednoho destilátu zapotřebí asi 35 litrů. Pokud jde o Air Vodku, ta se vyrábí pouze ze dvou složek – CO2 a vody. Z té se elektrolýzou následně oddělí vodík, čímž dojde k uvolnění kyslíku. Vodík se pak spolu se zachyceným CO2 přivádí do systému reaktoru na přeměnu uhlíku a vzniká etanol. Po spojení s vodou i vodka.

Vodka jako vstupní brána k dalším produktům

Pomoc přírodě v tomto případě rozhodně není zadarmo. Za láhev vodky tohoto tři roky starého startupu, jenž se prezentuje jako luxusní značka, zaplatí zájemci zhruba 65 dolarů (necelých 1500 korun). A podle společnosti svých peněz určitě litovat nebudou. Speciálně vyrobená vodka totiž sklízí velkou chválu, tedy alespoň mezi zákazníky manhattanského baru.

„Jakmile jim řekneme, jak se vyrábí a že má negativní uhlíkovou stopu, chtějí ještě víc. A pak se po ní shánějí a ptají se, kde ji mohou koupit,“ řekl Brendan Bartley, nápojový ředitel a hlavní barman v Bathtub Gin.

Místo zeleného vodíku elektromobily. Investice do životního prostředí rostou, většina jich ale míří špatným směrem
Přečtěte si také:

Místo zeleného vodíku elektromobily. Investice do životního prostředí rostou, většina jich ale míří špatným směrem

Vedení Air Company očekává, že po otevření nového závodu nabídne kromě alkoholu, parfémů a dezinfekcí i další výrobky z CO2. „Vodka je pro nás skutečně vstupní branou ke všem ostatním produktům a pak k průmyslovým aplikacím, kam se naše technologie může dostat,“ dodal Constantine.

BRAND24

Zachycování uhlíku a jeho znovuuplatnění se stává velkým byznysem. Svědčí o tom ostatně fakt, že Air Company v jejích krocích podporuje i řada velkých společností, mezi nimiž je například Toyota Ventures či JetBlue Technology Ventures. Od investorů startup obdržel už přes 40 milionů dolarů (asi 922 milionů korun). Není navíc jediným, kdo na emise jako komponenty sází. Ty se zcela běžně používají také k výrobě brýlí, pracího prášku, Coca-Coly i leteckého paliva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).