Menu Zavřít

Papcel Litovel na sebe podal insolvenční návrh. Dluhy podnik vyčíslil na 418 milionů korun

21. 8. 2019
Autor: Papcel

Společnost Papcel, která v Litovli na Olomoucku vyrábí papírenské stroje, na sebe v úterý kvůli vysokým dluhům podala insolvenční návrh. Upozornil na to web E15.cz. Soud s Papcelem zahájil insolvenční řízení. Vedení podniku vyčíslilo dluhy na 418 milionů korun.

Předseda představenstva Papcelu David Dostál v insolvenčním návrhu uvedl, že několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu narušily důvěru bank. Litovelský podnik má nyní dohodnuté zakázky za několik stovek milionů korun, které však kvůli nedůvěře bank není schopen realizovat. Společnost Papcel loni zaměstnávala v průměru 250 pracovníků.

Dluhy přestal Papcel splácet ve druhé polovině července. „Společnost podala insolvenční návrh do jednoho měsíce od zastavení plateb proto, aby se vyhnula odpovědnosti za škodu věřitelů v případě jeho nepodání,“ řekl webu E15.cz advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal.

Papcelu loni klesly tržby o polovinu na 799 milionů korun z 1,626 miliardy korun v roce 2017. Litovelský výrobce papírenských strojů v roce 2018 snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů korun. „Hospodářské výsledky společnosti za rok 2018 zůstaly významně za očekáváním zejména v důsledku storna některých projektů z finančních důvodů na straně zákazníka,“ komentoval ve výroční zprávě loňské hospodaření Dostál.


Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

 Nová vlna českého byznysu


Významnou část loňského roku byla společnost Papcel podle Dostála „prakticky paralyzována“ akcionářskými spory. „Tyto spory následně narušily důvěru financujících bank a došlo ke zpoplatnění části úvěrů a omezení nového bankovního financování,“ uvedl Dostál.

Akcionářská struktura Papcelu na začátku letošního roku doznala významné změny. Investiční společnost BHM Group prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu společnosti VEGA-HSH, kterou vlastní podnikatel Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

Firma BHM Group, která dříve nesla název Bohemia Industry a jejímž majitelem je miliardář a bývalý spolumajitel strojírenské společnosti Škoda Transportation Tomáš Krsek, koupila poloviční podíl v Papcelu v roce 2016 a tato akvizice byla oznámena na začátku roku 2017.

Firma Papcel byla založena v roce 1950 a zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých papírenských technologií. Zatímco dříve se Papcel soustředil hlavně na Rusko, nyní se snažil získat nové zakázky také například v Íránu či jihovýchodní Asii.

Čtěte také:

BRAND24

V Rusku vyrábí papír stroje českého Papcelu. ČEB na ně půjčila přes 3 miliardy

Nový trend v českém byznysu: rodinné investiční kanceláře

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).