Hlavní navigace

Ověřený profil za předplatné. Twitter pod Muskovým velením plánuje první změnu

31. 10. 2022

Sdílet

Twitter - mobilní aplikace - ruka Autor: Depositphotos

První změnou fungování Twitteru, který nově ovládá miliardář Elon Musk, má být změna současného předplatného Twitter Blue. To dosud nabízí za 4,99 dolaru měsíčně některé funkce – například seskupování tweetů uložených jako záložky do adresářů, personalizovanou ikonu Twitteru, úpravu tweetu po odeslání nebo čtečku dlouhých vláken.

Podle serveru The Verge Musk chce, aby předplatné výrazně zdražilo a jeho součástí má být i tzv. ověření profilu uživatele. Jde o modrou ikonu u názvu účtu, která má zaručovat, že účet je autentický, má určitý vliv a je aktivní. O záměru informoval také známý technologický novinář Casey Newton.

V interních dokumentech, na které server odkazuje, je pro nové předplatné navržena cena 19,99 dolarů. Výsledná částka se ale může ještě před spuštěním změnit. Musk dal podle The Verge vývojářům ultimátum, že mají změnu připravit do 7. listopadu, nebo budou propuštěni.

Uživatel účtu, který už dnes má ověřený status, podle záměru bude muset do 90 dnů začít platit předplatné, jinak o status přijde. Další detaily k záměru nejsou zatím známé. Předplatné Twitter Blue je momentálně dostupné jen ve čtyřech zemních: USA, Kanadě, v Austrálii a na Novém Zélandu. 

Musk po akvizici na Twitteru slíbil také další změnu: firma podle něj ustaví komisi, pro dohled nad moderováním obsahu, která bude tvořena lidmi s „širokým spektrem postojů“. Než bude ustavena, nebude podle něj Twitter dělat žádná rozhodnutí o opětovném zprovoznění zrušených účtů. 

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2022 10:52

    martinpoljak

    "Musk dal podle The Verge vývojářům ultimátum, že mají změnu připravit do 7. listopadu, nebo budou propuštěni?"

    Zajímalo by mě, jestli si to individuum uvědomuje, že tohle není ani automotive, ani vesmírný průmysl, kde jsou relativně specializovaní lidé a na podobné podmínky se mu velká část vývojářů spokojeně vykašle protože práce jinde je spousta. Ten člověk na svou aroganci jednou dojede. Kdo s čím zachází, tím i schází.

  • 31. 10. 2022 11:39

    Jarda_B

    Souhlas... v jedné minulé práci řekla v pátek šéfová kolegovi, že když to nebude fungovat, tak si má hledat novou práci... tak si přes víkend našel lepší práci za víc peněz a další týden dal výpověď ikdyž to fungovalo :-D Normálně by ho ani nenapadlo si ty inzeráty procházet. :-D

    Ale tak samozřejmě záleží, co tím myslí... jestli jde např. jenom o analýzu a přípravu zadání anebo to chce mít celosvětově v produkci a funkční.

    By mě zajímalo co by dělal, kdyby musel vyměnit 100 % vývojářů :-D

  • 31. 10. 2022 12:54

    Stojan Jakotyč

    Těžko říct jestli je to špatně. Na tomto principu právě vybudoval SpaceX. Je obklopen lidmi, kteří chtějí nebo jsou ochotni pracovat za těchto podmínek a k tomu dostanou smysluplné ohodnocení.

    Znám několik lidí, kteří i vyhledávají práci pod tlakem aniž by u toho museli vyhořet. Z mého pohledu nejsou úplně normální, ale funguje to.

    Řekl bych, že je celkem jedno jestli je to automotive, sociální síť nebo firma pro kosmetickou úpravu podlah. Potřebujete lidi, kteří budou pracovat a jsou do nějaké míry oddaní firmě a nebojí se výzev. Pokud takové lidi nemáte, byznys se rozpadne ještě dříve než dojdete k myšlence.

    Nakonec ale stejně má každý možnost volby a vždy záleží na tom jak se ona informace podá. Třeba je to pro ty zaměstnance podaná výzva a oni na ni přistoupili a nebo je to vykořisťování. Bez druhého pohledu na věc tu můžeme psát jen odhady a dohady.

  • 31. 10. 2022 14:30

    Jarda_B

    Pro mě jako programátora ty dvě firmy nejsou identické. SpaceX je firma jako žádná jiná na světě a dělají to co co všichni(většina) považovali za nemožné. Programátor může být součástí něčeho co změní osud lidstva navždy... globální internet, trvalé osídlení Marsu atd... Tvrdá dřina a přesčasy za to stojí... je to velký úkol a u takových projektů všechno strašně dlouho trvá...

    Automotive... není to taková pecka, ale opět revoluce ze spalovacích motorů na elektromotory, nezávislost na ropě, rusku, saudech a diktátorech... pro mě pořád dost velká věc.

    Twitter... nástroj dezinformátorů a politiků, jedna z mnoha sociálních sítí, které se dokáží vzájemně suplovat, místo kam si Elon chodí honit ego... na to bych se mu vys*al, abych tam dřel přesčasy o sto šest... srovnatelně motivujících projektů s lepším prostředním by byly stovky :-D

    Ale neříkám, že takové lidi nenajde. Fanklub má velký. Mladší a juniornější vývojáři jsou ochotní se více kousnout např. protože si budují kariérní růst a ještě nemají tolik nabídek, zkušeností mají víc energie atd... ale může se to projevit na kvalitě práce...

  • 31. 10. 2022 11:25

    VlK

    "na podobné podmínky se mu velká část vývojářů spokojeně vykašle protože práce jinde je spousta"
    Mám pocit, že je to jeho cílem. AFAIK má v plánu propustit spoustu zaměstnanců, tak proč ne dle tohoto kritéria...

  • 2. 11. 2022 18:02

    martinpoljak

    Ale tak samozřejmě, že he třeba mít loajální zaměstnance. Jenomže jednou věcí je SpaceX nebo Tesla a druhou celkem běžný softwarový vývoj na velkém projektu. Ve SpaceX nebude fluktulace specialistů velká. Ale IT firem, co slouží jako průtokový ohřívač vývojářů je hromada protože Tesla nebo SpaceX je jen jedna, ale v IT skoro vždycky máte odejít kam a často i na lepší projekt.

  • 2. 11. 2022 7:09

    Stojan Jakotyč

    Ano, z pohledu zaměření firem je každá o něčem jiném. Ale z pohledu lidi, kteří pro tu firmu pracují jde vždy o to samé. Mít loajální zaměstnance. Mít nějakou jejich oddanost pro firmu. Proti tomu je ohodnocení zaměstnance. Naplňování prací.
    Zní to idylicky... Taky nepracuji pro žádnou bájnou firmu, kde nám je všem dobře. Ten vztah musí být nastaven tak, aby vše fungovalo. Pokud to dokáže jako ve SpaceX (nejsem nějakým radikálním fanouškem ElonoMaskie), tak proč ne. Ať to zkouší tímto způsobem. Buď to potopí nebo ve mě zbudí konečně zájem o nějakou tu sociální síť.

    Neznám Twitter stejně jako ostatní sociální sítě. Je to strašně nezajímává oblast mého zájmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).