Menu Zavřít

Oběť číslo osm. Záhadných úmrtí ruských oligarchů přibývá, šéf Lukoilu je zatím posledním z nich

6. 9. 2022
Autor: Meghas, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
  • Předseda Lukoilu Ravil Maganov zemřel podle TASS minulý týden po pádu z okna v moskevské nemocnici. Firma píše, že Maganov podlehl těžké nemoci, ale o pádu se nezmiňuje

  • Od začátku roku přišlo za nevyjasněných okolností o život osm ruských oligarchů. Šest z nich bylo napojeno na státní podnik Gazprom

  • Vedle nich byla zavražděna i dcera Putinova ideologa Alexandra Dugina, ,novinářka‘ a usvědčená dezinformátorka Daria


Nejméně osm. Tolik významných ruských podnikatelů dle veřejných zdrojů od ledna spáchalo sebevraždu nebo zemřelo při dosud oficiálně nevysvětlených nehodách. Šest z nich bylo navíc napojeno na dvě největší tamní energetické firmy, tedy na státní podnik Gazprom a jeho dceřinku Lukoil.

Právě ta na jaře vystoupila proti ruské invazi na Ukrajinu, vyjádřila soustrast obětem války a vyzývala k ukončení konfliktu. Její předseda Ravil Maganov zemřel minulý týden po pádu z okna v moskevské nemocnici, jak uvádí ruská státní tisková agentura. Lukoil tyto informace ve čtvrtek potvrdil na svém webu, kde ale píše, že Maganov podlehl těžké nemoci, a o pádu se nezmiňuje.

Vraťte mi jachtu. Ruský oligarcha Achmedov požaduje stažení protiválečných sankcí uvalených na jeho osobu
Přečtěte si také:

Vraťte mi jachtu. Ruský oligarcha Achmedov požaduje stažení protiválečných sankcí uvalených na jeho osobu

Další manažer Lukoilu Alexander Subbotin byl nalezen mrtvý poblíž Moskvy v květnu poté, co údajně navštívil šamana, informuje TASS. Cituje přitom úředníka, který tvrdil, že svědci muže viděli ležet na zemi v bezvědomí a lékaři už jen konstatovali srdeční selhání. Případ vyšetřuje policie.

Nebezpečný zaměstnavatel

První náhlé úmrtí ruského oligarchy byl hlášeno 30. ledna 2022, kdy bylo tělo jednoho z nejvyšších představitelů Gazpromu objeveno v jeho chatě ve vesnici Leninsky nedaleko Chabarovsku. Informovaly o tom státní noviny RIA Novosti, jež také uvedly, že dotyčný nechal na místě dopis na rozloučenou, a policisté proto událost považují za sebevraždu. Ruská národní televize RenTv identifikovala muže jako Leonida Shulmana, šéfa dopravy společnosti Gazprom Invest.

O měsíc později ve stejné vesnici našli dalšího zaměstnance plynárenského giganta – Alexander Tyulakov dle nezávislého ruského listu Novaja Gazeta zemřel 25. února ve své garáži a vše nasvědčovalo další sebevraždě. Televize CNN požádala energetickou společnost o vyjádření k prvním dvěma případům, odpovědi se ale nedočkala. Další dva ruští podnikatelé napojení na Gazprom pak zemřeli v dubnu za okolností poukazujících na zjevné vraždy či sebevraždy.

První z mnoha? Na Gibraltaru se podařilo vydražit zabavenou jachtu ruského oligarchy Pumpjanského v hodnotě dvou miliard korun
Přečtěte si také:

První z mnoha? Na Gibraltaru se podařilo vydražit zabavenou jachtu ruského oligarchy Pumpjanského v hodnotě dvou miliard korun

Bývalý viceprezident Gazprombank Vladislav Avajev, jeho žena a dcera byli nalezeni mrtví v moskevském hotelu. Úřady uvádí, že se mohlo jednat buď o hromadnou sebevraždu, nebo o vraždy. Podle Julie Ivanové, zástupkyně vyšetřovacího výboru pro Moskvu, těla našla příbuzná Avajevových poté, co se jim rodinný řidič a chůva nemohli dovolat ani se dostat do bytu. Dveře byly totiž zevnitř zamčené.

Igor Volobuev, bývalý viceprezident Gazprombank, který nedávno odešel z Ruska na Ukrajinu, řekl CNN, že nevěří, že by se Avajev zabil sám. „Jeho práce spočívala v privátním bankovnictví, což znamená, že jednal s důležitými klienty a měl na starosti obrovské množství peněz. Že by se zabil? To si nemyslím. Spíš věděl něco, co představovalo riziko,“ sdělil novinářům na jaře, zatímco ruští vyšetřovatelé na jejich výzvy nereagovali.

Ubodali se?

Michail Watford, ruský ropný a plynárenský miliardář narozený na Ukrajině, přišel o život na konci února. Policie byla k jeho tělu v anglickém městě Surrey, kde bydlel, přivolána 28. 2. a konstatovala přirozenou smrt.

Koncem března byl pak dle ruského listu Kommersant v Nižním Novgorodu nalezen mrtvý po boku své rodiny další podnikatel – Vasilij Melnikov, který vlastnil společnost MedStorm vyrábějící zdravotnické potřeby. Přišel o život ve věku 43 let, kdy byl se svou o dva roky mladší ženou a dvěma malými dětmi ubodán. V osudný den dle místních úřadů dveře nejevily stopy po násilném vniknutí, ale v bytě byly zajištěny nože. Vyšetřovatelé zvažovali několik možných scénářů včetně možnosti, kdy otec zavraždí svoji rodinu a poté uštědří několik bodných ran i sám sobě, jak sdělil výbor tisku.

Rodinný typ

Den po Avajevově smrti, tedy 19. 4., se v přímořském letovisku Lloret del Mar nedaleko Barcelony objevila těla bývalého ředitele společnosti Novatek, která se zabývá výrobou plynu a částečně spadá do vlastnictví Gazpromu, a jeho rodiny. Podnikatel Sergej Protosenya vlastnil ve Španělsku luxusní dům, na jehož zahradě nakonec ležel mrtvý. Těla jeho manželky a dcery pak jevila stopy po násilí a našla se uvnitř.

Policie z nedalekého města Girona minulý pátek ukončila vyšetřování a předala podklady soudu. Došla k závěru, že Protosenya nejprve zabil svou rodinu a pak sám sebe. Jeho syn však vyjádření detektivů zpochybňuje a tvrdí, že otec byl rovněž zavražděn. Katalánská policie každopádně hypotézu o trojnásobné vraždě zavrhla. „Že by to bylo dílo ruské mafie? To rozhodně ne,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů.

V Kremlu se diví, že letos na dovolenou nepojedou. Bývalý miliardář Tinkov se pustil do Putina, vlastní banka se od něj distancuje
Přečtěte si také:

V Kremlu se diví, že letos na dovolenou nepojedou. Bývalý miliardář Tinkov se pustil do Putina, vlastní banka se od něj distancuje

Kolegové z Novateku na Protosenyu vzpomínají jako na „skvělého člověka a rodinný typ“. V prohlášení firmy napsali, že je mrzí jakékoli spekulace o brutálním zločinu spáchaným jejich viceprezidentem a že podle nich se podezření nezakládají na realitě: „Doufáme, že orgány činné v trestním řízení ve Španělsku provedou důkladné a objektivní vyšetřování a vyřeší, co se doopravdy stalo.“

Válka je dožene

Další oběť záhadných událostí se objevila v srpnu. Dcera ultrapravicového podporovatele Kremlu Alexandra Dugina zemřela při autonehodě. Vůz, který si půjčila od otce, během jízdy po dálnici nedaleko Moskvy zčistajasna explodoval. Policisté pod sedadlem řidiče objevili výbušniny a kloní se k vysvětlení, že za smrt ,novinářky‘ Darii Duginové buď kdosi zaplatil, nebo že cílem atentátu měl být Dugin sám. Devětadvacetiletá žena rovněž válku veřejně podporovala a byla po boku otce zařazena mezi ruské dezinformátory.

CONTENT24

„Myslím, že zpráva, kterou si z tohoto případu můžeme odnést, i když přesně nevíme, kdo to udělal a kdo byl cílem, je, že v Moskvě hrozí teroristické činy i teď uprostřed války,“ okomentovala zabití Duginové Marlene Laruelle z Institutu pro evropská, ruská a eurasijská studia na Univerzitě George Washingtona. „To znamená, že ani elity se už najednou necítí bezpečně. Válka je postupně dožene i na jejich území,“ uzavřela.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).