Menu Zavřít

Když práce z domu omrzí, ale do kanclu je to daleko. V Česku vznikl první srovnávač coworkingů, využijí ho jednotlivci i korporace

13. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Zájemci o sdílené kanceláře mohou využít jejich první srovnávač Desking.cz od společnosti 108 Agency
  • Stránka dokáže porovnat nabídky podle různých kritérií, jako je lokalita, počet poptávaných míst a termín zahájení nájmu
  • Coworkingových prostorů často využívají i velké firmy s vlastními kancelářemi, které se tak snaží zaměstnancům poskytnout větší flexibilitu

Zájem o coworking v poslední době výrazně roste. A to jak v Praze, tak i v dalších českých krajských městech. Realitně-poradenská společnost 108 Agency se proto rozhodla spustit první srovnávač coworkingových center v Česku. Nese název Desking.cz a zájemci si na něm mohou vybírat jak z minimalistických konceptů za nízkou cenu, tak také ze sofistikovaných kanceláří na prvotřídní úrovni.

„Trh coworkingových prostorů se výrazně rozšířil a nabízí řadu různých konceptů a možností. Právě díky jeho rozmanitosti jsme se rozhodli usnadnit potenciálním nájemcům a uživatelům orientaci v této široké nabídce,“ vysvětluje pozadí celého projektu Lena Popová, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří ve 108 Agency. Tato firma již delší dobu provozuje realitní vyhledávače Najdikancelare.cz, Skladuj.cz, Investuj.cz a interaktivní mapu průmyslových a logistických nemovitostí.

Zaměstnanci jsou kreativnější

Srovnávač Desking.cz nabízí hned několik základních filtrů. Mezi klíčová kritéria patří lokalita, počet poptávaných míst a termín zahájení nájmu či členství. Následně bude u preferovaných center provedeno srovnání základních podmínek a služeb. Platforma za poptávající srovná nejen ceny jednotlivých typů členství, ale umí též porovnat základní i rozšířené služby včetně vybavení.

Hromadný návrat do kanceláří se navzdory předpokladům nekoná. Denně na pracoviště nedochází ani desetina zaměstnanců
Přečtěte si také:

Hromadný návrat do kanceláří se navzdory předpokladům nekoná. Denně na pracoviště nedochází ani desetina zaměstnanců

Stránka zohledňuje rovněž to, zda v průběžně aktualizované a rozšiřované databázi hledá možnosti jednotlivec sám pro sebe, nebo korporace pro desítky či stovky svých zaměstnanců. „Právě větší firmy a společnosti se mezi zájemci o coworking objevují stále častěji,“ říká Popové kolegaŠtefan Ličartovský.

Ještě před pár lety se přitom korporace zajímaly spíše jen o konferenční prostory nebo zasedací místnosti. „Aktuálně ale firmy stojí také o pronájem vlastních uzavřených kanceláří, ovšem se všemi benefity, které práce v coworkingu nabízí. Mezi ně patří hlavně vyšší flexibilita, lepší výměna informací mezi zaměstnanci, vytváření osobních kontaktů, kreativní atmosféra, a obvykle i prémiová lokalita,“ doplňuje Ličartovský.

Firmy můžou coworkingem výrazně ušetřit

Současný vysoký zájem o sdílené kancelářské prostory je důsledkem hybridního modelu práce, který se stal populárním v období pandemických omezení. Ta sice již víceméně pominula, mnoho firem ale u tohoto systému zůstalo a nadále umožňuje střídání home officu s prací v kanceláři. A zaměstnanci tuto flexibilitu velmi oceňují.

BRAND24

Minimalistický design, pohodlí i houpačky. Soutěž o nejkrásnější kanceláře má vítěze
Přečtěte si také:

Minimalistický design, pohodlí i houpačky. Soutěž o nejkrásnější kanceláře má vítěze

„Coworkingová centra hlásí vysokou obsazenost. Provozovatelé také mnohdy vycházejí vstříc firmám, které díky hybridnímu modelu práce mají v kancelářích fyzicky méně lidí. Nabízejí jim tedy více přístupů do svých prostor, aby zaměstnanci mohli rotovat. Společnosti tím můžou dosáhnout výrazných úspor,“ tvrdí Popová. Sama v popsaném trendu vidí logickou reakci nájemců na nejistý vývoj hospodářství vlivem řady ekonomických a politických faktorů.

Srovnávač Desking.cz je pro všechny uživatele dostupný zdarma. Kromě českého trhu mapuje společnost i ten slovenský, a to na webu Desking.sk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).