Menu Zavřít

Nové průmyslové zóny mají zelenou. Stát je má podpořit půl miliardou

9. 1. 2017
Autor: ČTK

Nové průmyslové zóny se státní podporou by měly vzniknout v letech 2017 až 2022 u Chebu, ve Veselí nad Moravou a v Moravských Budějovicích. Schválila to dnes vláda. Ministerstvo zemědělství na listopadovém jednání předchozí návrh zablokovalo, ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) nesouhlasil s tím, aby zóny vznikaly na nejkvalitnější půdě.

„Je to pouze první krok. Je to vyjádření vůle. Druhým krokem bude ještě schválení rozpočtu na vybudování těchto zón,“ uvedl dnes po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Celkové náklady na stavbu činí 765 milionů korun, maximální dotace ze státního rozpočtu by neměla přesáhnout 573 milionů. Původní návrh počítal s lokalitou u Veselí nad Lužnicí. Z užšího výběru vypadla po protestech ministerstva zemědělství. Měla stát jihozápadně od města za budoucí dálnicí D3. Oblast je pro zónu podle Jurečky nepřijatelná právě kvůli vysoké kvalitě půdy.

Uvažovaná lokalita pro průmyslovou zónu Cheb II je východně od města v katastrálních územích Dolní Dvory a Dřenice u Chebu. Rozloha je 142 hektarů. Lokalita pro průmyslovou zónu Veselí nad Moravou o celkové rozloze 31 hektarů se rozkládá v okrajové jihovýchodní části města mezi komunikacemi v Kollárově a Blatnické ulici. Uvažovaná lokalita pro zónu Moravské Budějovice je v západní části obce a má rozlohu 31 hektarů.

BRAND24

„Státem připravené průmyslové zóny jsou společně se systémem investičních pobídek možností, jak do ČR přilákat strategické investice, jež významně podmiňují hospodářský rozvoj a zaměstnanost,“ uvedlo MPO.

Stát od roku 1998 podpořil stavbu 104 průmyslových zón a související infrastruktury či zvýhodněný převod pozemků ze Státního pozemkového úřadu v rámci Programu na podporu rozvoje průmyslových zón. Nejvíc takových zón, 15, bylo v Ústeckém kraji. Audit v zónách, které stát podpořil, ukázal obsazenost investory z 82 procent.

Čtěte dále:

Továrnu Nexenu v Žatci postaví za 4,3 miliardy Samsung

Foxconn sází na Pardubice. Investuje miliony dolarů a nabere lidi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).