Hlavní navigace

Nová „papírová“ Lupa je tady. Nabízí i rozhovor s legendárním Wozem

7. 11. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Loni to byl pokus, který skvěle vyšel. A letos jsme se rozhodli pro opakovaní. Vydali jsme druhý tištěný speciál Lupa3.0. Přináší třeba exkluzivní rozhovor se Stevem Wozniakem. Časopis si můžete stáhnout v PDF.

„Internet byl původně únikem před mocnými firmami a vládami. Dnes je naopak spíše pod jejich kontrolou a my se přes ně musíme dostat, abychom internet mohli používat. Na tomto problému bychom měli zapracovat,“ říká jeden ze zakladatelů firmy Apple, Steve Wozniak. Je hlavní hvězdou časopisu, který jsme vydali v tištěné podobě a který si na konci tohoto textu můžete stáhnout i v PDF (po vyplnění několika údajů).

Jsme moc rádi, že se kolegovi Honzovi Sedlákovi podařilo pořídit rozhovor právě s ním, a doufáme, že se vám bude líbit. Legendární „Woz“ vzpomíná na začátky Applu, ale vyjadřuje se i k současnosti: mluví třeba o své skepsi k umělé inteligenci, elektromobilům Tesla nebo metaverzům. Řada problémů, které dnes v digitálním světě řešíme, začala s internetem, podotýká.

V Česku jsme si letos 13. února připomněli 30 let od chvíle, kdy se naše země k celosvětové počítačové síti připojila. Máme za sebou tři dekády prudké technologické revoluce, která smetla ze světa dříve jasná pravidla, radikálně změnila zavedené postupy a ovlivnila řízení státu. Internet dnes viníme z mnoha problémů – počínaje krizí médií přes štěpení společnosti až ke krizi demokracie. Osobně si však nemyslím, že je internet příčinou všech nemocí současnosti.

Technologie nejsou všemocnými přírodními živly, které mohou za vše a nelze je ovládat. Jsou jen nástroji ve službách nedokonalých pánů, jimž se čas od času vymknou z rukou. Nevymlouvejme se na ně, zkusme je raději lépe používat. 

Příjemné čtení vám přeje

David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz

BRAND24

P.S.: Název Lupa3.0 je drobným „fórkem“ souvisejícím s termínem Web3.0, který má nahradit současnou etapu vývoje webu, o které ale víme zatím jen žalostně málo.

Pro stažení papírové Lupy ve formátu PDF prosím vyplňte tyto údaje: 

Odesláním informací souhlasím se Zásadami zpracování osobních údajů

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).