Menu Zavřít

Nerovný boj s časem

16. 4. 2013
Autor: Redakce

Konečně přišla iniciativa, která mi je ve své podstatě sympatická. Samozřejmě nadšení malinko kalí fakt, že díky ní chtějí někteří politici sbírat body u voličů, ale nešť.

Jde o akci Jeden čas, která chce napříště zastavit v Evropské unii střídání letního a „zimního“ času. Zimního v uvozovkách, protože jde o běžný čas. Takže by se jednou na podzim posunuly ručičky hodinek na své správné místo a už by se s nimi co půl roku nešachovalo.

Ze svého osobního pocitu jsem pro. Když se ještě za mého mládí šoupalo ručičkami v září, tak to malý smysl, že je chvilku dýl vidět, mělo. V říjnu to akorát znamená vstávat za tmy a jít domů za tmy. A rozhození biorytmu za to nestojí. Takže já jsem pro.

Boj s časem

Nicméně jako všecko v unii, má to svůj háček. Bude to totiž skutečný boj s časem. Aby se evropské orgány tímhle návrhem zabývaly, je třeba během dvanácti měsíců sehnat milion podpisů z aspoň sedmi členských států a ještě jsou všude nastaveny minimální kvóty. Třeba za Česko musí být aspoň 16,5 tisíce autogramů. Organizátoři si pomocí „předregistrace“ dělají trochu strýčka Příhodu, než to v srpnu spustí naostro a začnou jim tikat hodiny.

Podobného „fóra“ si teď chtějí udělat mobilní operátoři. A podle neskutečných front v jejich stáncích se jim to i daří. Spustili „cenovou revoluci“. Proč teď? No protože ty skvělé tarify dostanete jen, když se uvážete na další dva roky. A při rostoucí konkurenci v podobě virtuálních operátorů, kam se teď cpe i energeticky nabitý ČEZ, a se znovuspuštěnou aukcí kmitočtů, kdy se chystá třem oligopolistům šlápnout na krk Petr Kellner, je to sichrování zisků na měsíce příští. Operátoři tak taky bojují s časem – je třeba ulovit co nejvíce oveček, než přijde někdo, kdo vám stádo odvede. A mimochodem řada těch, co nadšeně stojí fronty jak za komunismu na maso, by si měla udělat čas a pořádně se zamyslet, zda ten bezva tarif je skutečně tak super. Třeba já na soukromém telefonu přes pětikilo měsíčně nejdu… a to se fakt necítím nějak omezen, nebo nekomunikativní.


Čtěte další komentáře Adama Junka:

To nepochopíš

BRAND24

Za otevřenost trest - Bradáčová dostala stotisícovou pokutu

Bradáčová zveřejnila platy na svém úřadě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).