Menu Zavřít

Návrh ministerstva na pokutování dvojí kvality potravin řeší jen půlku problému, tvrdí Svaz obchodu

29. 4. 2019
Autor: Tomáš Novák

Návrh ministerstva zemědělství na pokutování dvojí kvality potravin situaci nevyřeší. Nadále se do Česka budou vozit potraviny nižší kvality, jen budou správně označené. Řekl to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) představil změnu v novele zákona o potravinách, podle které by se mělo až 50 miliony korun pokutovat odlišné složení výrobků ve stejném obalu.

„To, co dneska navrhl ministr Toman, je dobrý začátek, ale řeší to jenom půlku problému. Řeší to to, že různé výrobky budou správně označeny. Ale nezabrání to tomu, aby pro každý trh měl ten západoevropský koncern různou variantu. A dvojí kvalita je pro mě především o tom, že existují různé varianty,“ řekl Prouza.

Je hrozba pokuty dostatečným opatřením v problematice dvojí kvality potravin?

Hlavní problém je podle něj v tom, že západní potravinářské koncerny nepovolí českým obchodníkům koupit kvalitnější zboží pro západní trhy. „Jde o to, aby obchod dostal právo nakoupit německou nebo španělskou verzi. A dneska potravinářské koncerny tomu brání, když to někdo z obchodníků zkusil, tak mu bylo jasně řečeno, že musí nakoupit variantu pro český trh. A kdyby zkusil přivézt třeba tu německou, tak mu přestanou dodávat všechno z jejich sortimentu,“ tvrdí Prouza.

Podle něj jde o narušení hospodářské soutěže, protože v EU by měl platit volný trh zboží. Zasáhnout by tak měl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, případně Evropská komise (EK). „Na úrovni EK běží podobný případ na téma nákupu piva, kdy Belgičané chtěli nakupovat v Nizozemsku levnější výrobky Anheuser-Busch InBev a firma jim to nechtěla povolit,“ řekl. Svaz o potřebných změnách jedná také s premiérem Andrejem Babišem (ANO), dodal Prouza.


Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák, zelí i rybí prsty kupujte u sousedů

Uzeniny v českém supermarketu, ilustrační foto


Ministerstvo zemědělství chce v novele zákona o potravinách zakázat tzv. dvojí kvalitu pod pokutou až 50 milionů korun. Výrobky se stejným obalem budou muset mít stejné vlastnosti a složení v České republice jako v jiných evropských státech. Chce tak zpřísnit Evropou schválenou směrnici. V ní se uvádí, že se výrobky musí lišit „významně“.

BRAND24

Podle Tomana by mělo být v zákoně výslovně uvedeno, že je zakázané uvádět na trh potravinu označenou totožně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě EU, pokud má jiné složení nebo vlastnosti. „Cílem našeho návrhu je, aby potraviny, které se svými vlastnostmi liší, výrobci spotřebitelům nenabízeli ve stejném obalu, označení, barvě, grafice či se stejným marketingem,“ řekl Toman.

Přečtěte si také:

Dobrý byznys: falšování olivového oleje vynáší stejně jako drogy

Salámy a párky jsou nejčastěji šizeným zbožím v Česku. Nevyhovuje až pětina

Dieta podle Schulze: méně cukrů, tuků a soli. Jako za NDR, reagují výrobci

Dvojí kvalita potravin: blíží se její konec, nebo legalizace?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).