Menu Zavřít

Musk a Dorsey se budou soudit. Zaměstnanci Twitteru tlačí na miliardáře, aby společnost koupil

24. 8. 2022
Autor: CC0 via Digitnews
  • Elon Musk měl letos koupit sociální síť Twitter za 44 miliard dolarů. Od transakce však ustoupil, protože měření výkonnosti platformy jsou prý nepřesná

  • Obvinil tým Jacka Dorseyho z toho, že mu předkládá nepravdivé informace a že desetina aktivních uživatelů Twitteru jsou ve skutečnosti roboti

  • O tom, zda si Musk musí Twitter koupit, rozhodne v říjnu soud v americkém státě Delaware


Dva vizionáři, dva podnikatelé, oba miliardáři a oba v určitou chvíli vedli Twitter, ačkoli zcela nesrovnatelně dlouho. Přetahují se ale jako děti. Elon Musk dle světových médií v pondělí podnikl právní kroky, aby předvolal spoluzakladatele Twitteru k soudu. Vzápětí cena akcií platformy klesla o dvě procenta na 42,89 dolaru. Zdá se tedy, že válka, kterou Musk technologické společnosti vyhlásil, jen tak neskončí.

Vizionář se začátkem roku rozhodl sociální síť za 44 miliard dolarů koupit. Poté však v červenci začal tvrdil, že mu její zástupci poskytli falešné údaje o počtu uživatelů platformy, a od transakce ustoupil. Majitel Tesly obvinil Twitter ze zadržování informací o množství falešných účtů, ale dle jejích provozovatelů se jednalo pouze o záminku pro to, aby mohl z obchodu vycouvat. Lidé od Twitteru ho mezitím zažalovali, údajně proto, aby jej donutili si sociální síť navzdory všemu koupit. Dále poslali předvolání i těm ze svých kolegů, kdo plánovali do dohody s Muskem sami investovat.

Twitter podle Elona Muska. Podnikatel uvažuje o budování vlastní sociální sítě, touží po svobodě slova
Přečtěte si také:

Twitter podle Elona Muska. Podnikatel uvažuje o budování vlastní sociální sítě, touží po svobodě slova

Pokud se obě strany do té doby nedokážou dohodnout bez asistence právníků, má se případ projednávat v říjnu v americkém Delaware během pětidenního procesu. Kdyby Twitter ve při zvítězil, bude si muset nejbohatší muž planety společnost převzít, a to při ceně odpovídající 54,20 dolaru za akcii. V rámci příprav na soudní proces však Muskovi právníci vyzvali jeho dříve dobrého přítele a bývalého šéfa zmíněné platformy Jacka Dorseyho, aby přiznal, že údaje ohledně celkového množství twitterových účtů, které zaměstnanci Muskovi předali, skutečně zcela neodpovídaly realitě. Koneckonců, tyto dokumenty budou muset stejně předložit soudu jakožto důkazní materiál.

Řešení, kterému věří

Dorsey odstoupil z funkce generálního ředitele Twitteru loni v listopadu a na téže sociální síti vyjádřil svému nástupci podporu o pět měsíců později, kdy vizionář oznámil, že má zájem platformu koupit. „Elon představuje jedinečné řešení, kterému věřím. Věřím v jeho poslání rozšířit světlo zdravého rozumu,“ napsal doslova.

Jenže pak se zapletli do vzájemných sporů a Musk následně obvinil Twitter z toho, že třetina všech účtů, které jeho tým stihl ověřit, byla falešná. Na základě uvedeného čísla tým odhadl, že minimálně 10 procent denních aktivních uživatelů jsou roboti, ačkoliv nezávislí odborníci na tento druh algoritmů jeho výrok zpochybnili. Představitelé Twitteru sami přiznali, že počet botů se pohybuje okolo dvacetiny aktivních účtů.

„V zásadě nevěřím, že by někdo měl vlastnit nebo provozovat Twitter,“ postěžoval si na už ne zcela vlastní sociální síti Dorsey během jara. Právě při tom však vyjádřil důvěru v Muskovy schopnosti. Podnikatel poprvé usedl na místo mezi šéfy platformy v březnu – předtím, než Dorsey oznámil, že vizionář vlastní ve firmě 9,1procentní podíl. Do práce ale sám zakladatel chodil ještě v květnu, kdy plánoval síť zcela předat do Muskových rukou.

Ten v srpnu dokonce prodal dalších 792 tisíc akcií společnosti Tesla v hodnotě přibližně 6,88 miliardy dolarů, přičemž uvedl, že peníze potřebuje pro případ, že by byl nakonec přece jen nucen Twitter koupit. Musk totiž měl kupovat akcie Twitteru s 38procentní přirážkou oproti jejich tržní ceně. To vše navíc ve chvíli, kdy se jeho podnikání ocitlo ve stomiliardové ztrátě.

Klíčové metriky

Muskův právní tým nyní žádá o všechny dokumenty a sdělení týkající se dohody o fúzi a také o složky, které „odrážejí nebo odkazují na dopad falešných nebo spamových účtů na podnikání a operace Twitteru či se ho jinak týkají“. V rámci předvolání právníci také hledají důkazy o veškeré komunikaci související s používáním zpeněžitelných denních aktivních uživatelů (mDAU) Twitterem.

Dvě třetiny lidí plánují více nakupovat přes sociální sítě. Značkám je pomáhá oslovit umělá inteligence
Přečtěte si také:

Dvě třetiny lidí plánují více nakupovat přes sociální sítě. Značkám je pomáhá oslovit umělá inteligence

To mohou být například ,klíčové metriky‘, jak se uvádí v jednotlivých prohlášeních Twitteru. Právě jejich používání v minulosti nejbohatší muž světa kritizoval kvůli tomu, že prý pouze malá část účtů, které sociální síť označuje za mDAU, jí skutečně sledováním reklam generuje příjem, jenž by stál za řeč. Proto jsou odhady budoucí výkonnosti sítě často zkreslené.

Společnost tvrdí, že její záznamy, které má k dispozici tamní Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC), jsou přesné a Muskův tým „trávil měsíce snahou vymyslet problém s odhalováním spamu“, ale nic nenašel. Prohlašuje také, že nejbohatšímu muži světa prostě během transakce došly prostředky, což je však v rozporu s argumenty jeho právníků.

BRAND24

Twitter soudě dle veřejných prohlášení v minulosti předvolal řadu Muskových spolupracovníků. Jejich seznam zahrnuje několik významných investičních firem a investorů rizikového kapitálu, z nichž někteří jsou součástí takzvané PayPal mafie, tedy skupiny vlivných osobností v technologickém průmyslu, které pracovaly ve zmíněné Muskem spoluzaložené platební společnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).