Menu Zavřít

Možný budoucí libyjský vůdce generál Haftar v Kremlu slíbil, že zbaví zemi teroristů

14. 8. 2017
Autor: ČTK

Vůdce Libyjské národní armády (LNA) Chalífa Haftar dnes v Moskvě ujistil ruské vedení, že jeho bojovníci převezmou kontrolu nad celou Libyí a zbaví zemi teroristů. Haftar v rozhovoru s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem potvrdil zájem na spolupráci s Ruskem a odvolal se přitom na "historicky pevné svazky" obou zemí.

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války a svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Generál Haftar, kterého podporuje sousední Egypt, o moc v zemi soupeří s premiérem tripoliské vlády podporované OSN Fáizem Sarrádžem. V zemi rovněž operuje řada dalších uskupení včetně radikální organizace Islámský stát. Zmatek usnadňuje převaděčům vypravovat ze země k italským břehům další a další lodě s migranty.

Haftar Lavrovovi řekl, že jeho LNA bude pokračovat v boji proti teroristům, dokud nepřevezme kontrolu nad celou Libyí. „Už nejméně 90 procent území bylo osvobozeno. Budeme dál pokračovat v boji, dokud LNA nepřevezme kontrolu nad celou Libyí, aby v zemi zajistila stabilitu a bezpečnost,“ citovala libyjského generála ruská agentura.

Libye bude ráda za pomoc Ruska

Haftar po jednání s Lavrovem oznámil, že předmětem jejich rozhovorů byla i dodávka zbraní. „Budeme rádi, když nám Rusko něčím pomůže. O konkrétní roli Ruska jsme nemluvili, ale přivítáme jakoukoli pomoc,“ konstatoval Haftar. Později připustil, že o dodávce zbraní s Lavrovem jednali. „Rusko je náš blízký přítel, jsem přesvědčen, že nás neodmítne,“ řekl libyjský generál.

Lavrov se o dodávkách zbraní nezmínil. Při schůzce s Haftarem prohlásil, že veškerá zprostředkovatelská úsilí zaměřená na situaci v Libyi musejí probíhat pod záštitou OSN. „Nyní je třeba veškeré zprostředkovatelské úsilí soustředit kolem OSN. Cílem nemůže být vytváření receptů, ale maximálně příznivých podmínek pro dialog klíčových sil v Libyi,“ zdůraznil ruský ministr. Ujistil přitom Haftara, že Rusko vítá jeho kroky namířené na dohodu se Sarrádžem.

BRAND24

Haftar se se Sarrádžem setkal koncem července v Paříži. Dohodli se tam, že parlamentní volby by se v Libyi mohly konat příští rok na jaře. Shodli se rovněž na potřebě co nejrychlejšího nastolení klidu zbraní a zdůraznili, že cestu z krize umožní jedině politické řešení.

Související články:

Tři organizace přerušily záchranné akce ve Středomoří. Ohrožují je Libyjci

Macron: v Libyi budou parlamentní volby příští rok na jaře


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).