Menu Zavřít

Mizerný beton: belgické jaderné elektrárny se rozpadají

4. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Šéf belgického úřadu pro dohled nad jadernou energií (FANC) Frank Hardeman potvrdil, že se ve v belgických jaderných elektrárnách rozpadají betonové konstrukce. Problémy s betonem se dlouhodobě podceňovaly. Nyní se FANC na tento problém zaměří. V současné době je pět ze sedmi jaderných belgických bloků odstaveno kvůli údržbě. Nervozita na německé straně hranice roste.

Betonové konstrukce se v obou belgických jaderných elektrárnách rozpadají. I když není ohrožena bezpečnost jaderných částí elektráren, je třeba se na tento problém zaměřit a začít jej aktivně řešit, slíbil ředitel belgického úřadu pro dohled nad jadernou energií (FANC) Frank Hardeman.

Problémy s betonovou konstrukcí byly dlouhodobě podceňovány, připustil Hardeman s tím, že neměly vliv na bezpečnost provozu elektráren.

Belgie provozuje dvě jaderné elektrárny. Doel na severu země a Tihange na východě. Dohromady mají sedm bloků, v současné době je pět z nich odstaveno kvůli údržbě.

Technický stav elektráren dlouhodobě znepokojuje Němce. Německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová opakovaně žádá belgickou vládu, aby je okamžitě odstavila z provozu.

Problémy s prasklinami v betonové konstrukci byly v minulosti hlášeny u částí elektrárny Doel 3 a Tihange 3. V září k tomu přibyly i problémy reaktorů Tihange 2 a Doel 4, napsal belgický deník Le Soir.

Němce i Belgičany vyděsila také falešná zpráva, že došlo k výbuchu elektrárny Tihange. Zpráva se objevila v noci z pátku 28. září na sobotu 29. září na zfalšované stránce belgického webu RTL Info.

I když byla tato zpráva společností dementována na sociálních sítích, mnoho lidí volalo na belgickou krizovou linku a zjišťovalo další informace. Případ vyšetřuje belgická jednotka pro počítačovou kriminalitu.

BRAND24

Dále čtěte:

Přeshraniční strach. Nizozemsko, Belgie a Německo nemají plán pro jadernou havárii

Reaktory na zahrádkách? Německý „ekologický nihilista“ bojuje za „zdravou radioaktivitu“

Panika v Cáchách: kvůli belgickému reaktoru město rozdává tablety jódu

Tablety jódu mají zabránit vnitřnímu zamoření organismu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).