Menu Zavřít

Miliony pro Ukrajinu. Investoři z Pale Fire Capital darují válkou postižené zemi peníze na humanitární pomoc, přidávají se i další

24. 2. 2022
Autor: Depositphotos
  • Česká investiční skupina Pale Fire Capital, za níž stojí Jan Barta a Dušan Šenkypl, vyzvala k podpoře Ukrajiny. Sama jí za účelem humanitární pomoci darovala částku jeden milion dolarů

  • Jde o reakci na probíhající invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která po středečním vniknutí na Donbas začala ve čtvrtek ráno ostřelovat i jednotlivá města včetně Kyjeva

  • PFC svoji pomoc koordinuje s Člověkem v tísni a Organizací pro pomoc uprchlíků. Pro ukrajinské obyvatelstvo prchající před válkou připravila na území Česka 250 lůžek

  • Peníze na pomoc postižené Ukrajině se rozhodli věnovat i další podnikatelské subjekty a byznysmeni, včetně Alzy či majitele Seznamu Iva Lukačoviče


Evropa se ve čtvrtek 24. února probudila do velice pochmurného rána. Ruská vojska po středeční invazi na východní Ukrajinu svoji agresi vystupňovala a rozhodla se zaútočit i na některá velká města v zemi včetně samotné metropole Kyjeva.

A zatímco celý svět nyní netrpělivě čeká, jak na nepřijatelnou ruskou agresi na Ukrajině zareaguje západní společenství, některé české podnikatelské subjekty se rozhodly tuto válkou postiženou zemi podpořit okamžitě. Jedním z nich je i investiční skupina Pale Fire Capital (PFC), do jejíhož portfolia spadá například portál Aukro, vyhledávač nábytku Favi či virtuální tréninková aplikace Rouvy.

Fond založený v roce 2015 Janem Bartou a Dušanem Šenkyplem poslal tento týden Ukrajině částku jeden milion dolarů (zhruba 22 milionů korun), jež má posloužit na okamžitou humanitární pomoc. Ta bude koordinována s neziskovou organizací Člověk v tísni a Organizací pro pomoc uprchlíkům.

Benzín za 40 korun, euro za pětadvacet. Důsledky vyslání ruských vojsk na Donbas pocítí i Češi
Přečtěte si také:

Benzín za 40 korun, euro za pětadvacet. Důsledky vyslání ruských vojsk na Donbas pocítí i Češi

„V aktuální situaci je nutné jednat okamžitě a nabídnout ukrajinským občanům co nejefektivnější humanitární pomoc. Lze předpokládat, že se do pohybu dají miliony osob prchající před válkou,“ nechal se slyšet Barta.

„Pro ty, kteří dorazí do České republiky, máme připraveno 250 lůžek v námi pronajatých objektech, kde chceme uprchlíkům zajistit hlavně bezpečný prvotní azyl, klid a důstojné podmínky pro patrně nejtěžší období jejich života – nikdo z nás by nechtěl utíkat z vlastní země s rodinou do cizího prostředí, bez znalosti jazyka, místní kultury a zvyků,“ doplnil s tím, že PFC bude provoz těchto zařízení financovat tak dlouho, jak to situace bude vyžadovat.

Je potřeba, aby se zapojil i stát

Skupina v souvislosti s poskytnutím uvedené finanční pomoci vyzvala stát, aby potenciálním uprchlíkům jejich začlenění do české společnosti co nejvíce usnadnil.

„Příběh Ukrajiny, která se na základě Budapešťského memoranda vzdala jaderných zbraní výměnou za některé bezpečnostní záruky ze strany Ruska, USA a Velké Británie, je obzvlášť pro náš národ, který má ve své historii mnichovskou dohodu, velmi silný a osobně se mě velmi dotýká,“ řekl Šenkypl, druhý ze zakladatelů PFC. „I proto apeluji na veřejnost i státní správu, abychom šli příkladem a Ukrajině efektivně a nealibisticky pomáhali. Kromě humanitární pomoci i změnou imigračních pravidel pro uprchlíky s cílem jim umožnit se důstojně zapojit do naší společnosti bez pocitu méněcennosti - mnoho z nich může kvůli ruské agresi o své domovy přijít již poněkolikáté,“ uzavřel.

Je dlouhý 1200 kilometrů a stál 10 miliard eur. Ruská invaze na Ukrajinu však kritizovaný Nord Stream 2 poslala k ledu
Přečtěte si také:

Je dlouhý 1200 kilometrů a stál 10 miliard eur. Ruská invaze na Ukrajinu však kritizovaný Nord Stream 2 poslala k ledu

„To, co dnes udělala skupina investorů z Pale Fire Capital - tedy zásadní dar na pomoc Ukrajině a rozhodnutí připravit se na přijetí uprchlíků -, je obrovský akt solidarity a také prozíravé úvahy, jak se připravit na pomoc lidem, kteří u nás budou hledat útočiště před válkou a Ruskou okupací. Pokud se semkneme, tak jako Česká Republika můžeme udělat překvapivě hodně, závisí na každém z nás,“ podotkl Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni, která sama tento týden podpořila Ukrajinu jedním milionem korun.

Pomoci může přirozeně i široká veřejnost. A to například skrze sbírku SOS Ukrajina, kterou organizace spustila na svých webových stránkách. Výše částky, kterou mohou případní zájemci přispět, je libovolná.

Pomáhá i Lukačovič či Alza

S přibývajícími hodinami přicházejí ze světa českého byznysu informace o dalších štědrých dárcích, kteří se rozhodli válkou zmítané zemi pomoci. Jedním z nich je například zakladatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič. Ten Ukrajině skrze Člověka v tísni věnoval 23 milionů korun. Dalších čtyřiadvacet milionů pak na východ posílá i internetový gigant Alza.

BRAND24

„Cílem je co nejrychleji finančně podpořit konkrétní projekty adresné humanitární pomoci přímo na místě a případné pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v České republice,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Daniela Chovancová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).